De normale lichaamstemperatuur van het paard in rust is 37.5°C – 38.2°C. Een lichaamstemperatuur tussen 38.2°C en 38.5°C noemen we verhoging, boven de 38.5°C spreken we van koorts. Bij inspanning kan de lichaamstemperatuur oplopen tot rond de 42°C. De temperatuur neem je met een thermometer rectaal op.
Overmatig zweten, een versnelde hartslag en een versnelde ademhaling zijn allemaal factoren die horen bij koorts.
Zieke paarden verliezen die interesse, staren veel en laten hun hoofd hangen. Ze zijn lusteloos: ze hebben geen zin om iets te ondernemen. Hoe is zijn eetlust en drinkt hij genoeg? Een ziek paard eet en drinkt minder en loost minder en moeilijker zijn mest en urine.
1–5 dagen treden griepachtige verschijnselen op. De klinische ziekteverschijnselen als geheel kunnen het paard sterk verzwakken en houden ongeveer 10 dagen aan, de hoest soms langer.
Ze kunnen hun warmte goed reguleren bij temperaturen tussen de 5 graden onder nul en 25 graden. Frisse stallen bevorderen het reguleren van de lichaamstemperatuur en daardoor de weerstand en de gezondheid. Voor paarden die hoge prestaties leveren, ligt de optimale omgevingstemperatuur tussen de 10 en 15 graden.
Bij temperaturen van 15 graden of warmer, heb je geen deken nodig voor je paard om deze warm te houden.
Behalve met zijn gezichtsspieren, kan een paard ook allerlei gedrag vertonen dat op pijn kan wijzen. Onrust, flemen, een laaghangend hoofd, tandenknarsen, naar de buik bijten of trappen, stampen en schrapen zijn daar voorbeelden van.
Daarnaast hebben paarden met hoefbevangenheid vaak warm aanvoelende hoeven, de kroonrand is dikker en in de kootholte kan je de hartslag voelen. Daarnaast merk je aan een paard dat het pijn heeft doordat het een verminderde eetlust en een verhoogde hartslag heeft. Verder kan het paard koorts krijgen en gaan zweten.
Griep bij het paard is een virale ontsteking van de bovenste en diepere luchtwegen. Griep komt het meest voor bij jongere paarden of paarden die een verminderde weerstand hebben. Onder een groep paarden kan het influenza virus zich snel verspreiden en een echte epidemie worden in een bepaald gebied.
Doezelen en lichte slaapjes kunnen staand, maar voor een echt diepe slaap gaat ook een paard lekker liggen. Alle slaapperiodes meegenomen ligt een paard één tot drie uur per 24 uur. Hoeveel ze liggend slapen is afhankelijk van leeftijd, maar ook van het gevoel van veiligheid en comfort.
Paarden kunnen heel goed in de verte kijken, maar door de stand van hun ogen kunnen ze niet pal onder hun neus kijken. Dankzij hun tastharen kunnen ze ook voorkomen dat ze zich ergens tegen stoten en er een wondje ontstaat aan hun hoofd.
De normale lichaamstemperatuur van een paard in rust ligt tussen 37,4 en 38,0 graden. Koorts betekent dat de temperatuur hoger is op het moment dat het paard in rust is. Na een flinke training is de temperatuur namelijk ook bij volkomen gezonde paarden vaak iets opgelopen.
Een paard heeft in principe geen deken nodig en is prima in staat om zichzelf warm te houden. Je paard heeft namelijk een mechanisme wat zich tegen de kou beschermt. Wanneer het kouder wordt zet je paard zijn haren overeind en wordt er lucht gecreëerd tussen de haren en de huid wat de lichaamswarmte isoleert.
Signalen van oververhitting
Wanneer je paard het te warm heeft, kunnen een aantal dingen opvallen. Verhoogde lichaamstemperatuur (normaal tussen de 37.4-38.0).Bij temperaturen boven de 40 is je paard echt oververhit!
Als het paard je zachtjes met zijn hoofd duwt, is dit een verzoek. Heb je misschien een lekkere wortel in je tas? Het hoofd omhoog trekken is daarentegen meer een defensieve houding.
Paarden stampen om irritatie aan te geven. Meestal is het iets kleins, zoals een vlieg die ze proberen kwijt te raken. Hoe dan ook, stampen kan ook aangeven dat je paard gefrustreerd raakt van iets wat je aan het doen bent, en als je dit niet oppikt, kan het overgaan in sterkere signalen.
Een paard slaapt meestal staand, maar kan alleen in een diepe slaap komen als hij languit op zijn zij ligt. Ze moeten zich dan wel veilig voelen, want liggen is eigenlijk een gevaarlijke positie. Een paard dat diep slaapt, komt in de REM-slaap. Mensen dromen als ze in deze slaapfase komen.
De vraag is echter of paarden ook na meerdere jaren specifieke personen kunnen herkennen. Roelfsema antwoordt ook op die vraag bevestigend: “Veel onderzoek is daar niet naar gedaan, maar wat we wel weten is dat paarden in elk geval na acht maanden nog personen herkennen aan hun stemgeluid, geur en gezicht.
De hinnik: een luide, lange roep die hoog begint en met een wat lager geluid eindigt. Omdat het zo luid klinkt en een afstand kan overbruggen, lijkt de hinnik een manier om sociaal contact anderen te zoeken, die ver weg of uit zicht zijn.
Bij het maken van langere passen (in of over stappen) moet het paard zijn rug gebruiken. Indien er problemen zijn in de rug dan verzet het paard zich meestal bij het belasten van de rug. Bij hevig verzet zie je dat het paard nijdig zwiept met de staart tijdens het rijden.
'De meeste paarden vinden het heerlijk om buiten te staan en paarden kunnen prima tegen kou. ' De dierenpolitie krijgt met regelmaat meldingen over paarden die in de kou staan of geen beschutting hebben. Maar wat veel mensen niet weten, is dat een paard veel beter tegen kou kan dan tegen warmte.
Net als bij mensen heeft het ene paard het sneller koud dan het andere paard. Koudbloeden kunnen vaak beter tegen de kou, maar ook dat verschilt per paard. De thermoneutrale zone (de temperatuur waarbij een paard zichzelf op temperatuur kan houden) is afhankelijk van de vacht van het paard.
Tussen de 10 en 15 graden kun je kiezen voor een dunne deken. Dit kan een 0 of 100 gram gevoerde deken zijn. Wanneer het veel regent, is het handig dat dit een waterdichte regendeken betreft. Tussen de 0 en 10 graden heeft je paard een wat dikkere deken nodig.