Het bezit van een bijl en een kapmes zijn in beginsel niet verboden. Wilt u ze op straat met u voeren dan moeten ze zodanig verpakt zijn dat zij niet direct gebruikt kunnen worden.
Ja, een ieder mag een bijl bezitten net als allerlei andere op het oog levensgevaarlijke apparaten en stukken gereedschap. De bijl moet je natuurlijk wel gebruiken waar hij voor dient en op een plek waar deze logisch is.
Een zakmesje mag in de meeste gevallen wel, maar niet als je bijvoorbeeld in de kroeg, of in een voetbalstadion bent. Messen, zoals stiletto's, valmessen en vlindermessen zijn strikt verboden. Heb je een valmes, vlindermes of stiletto op zak, dan krijg je een boete.
Als het een opvouwbaar mes is met maar 1 snijkant en deze uitgevouwen niet langer dan 28 cm is, is het toegestaan. Stiletto's, vlindermessen en valmessen zijn geen zakmessen en zijn streng verboden.
Je mag jezelf of een ander verdedigen als er direct gevaar is. Als er direct geweld tegen je wordt gebruikt, dan mag je jezelf verdedigen om dit geweld te stoppen. Je moet wel opletten dat de zelfverdediging op de juiste wijze en in beperkte mate gebruikt wordt.
Een zakmes mag vaak wel, maar niet tijdens uitgaan of in een voetbalstadion. Grotere messen zoals stiletto's, valmessen en vlindermessen zijn verboden. Als je zo'n mes bij je hebt kan je een boete krijgen van 350 euro.
Een Karambit mes is niet verboden als het mes niet aan twee kanten een snijgedeelte heeft of (in uitgevouwen toestand) niet langer dan 27 centimeter is. Het Karambit mes kan door feiten en omstandigheden van aantreffen wel onder de Wet Wapens en Munitie categorie 4 vallen. Bijvoorbeeld als het als wapen wordt gebruikt.
Of dat iemand er echt mee wordt verwond of zelfs gedood? Het vlindermes is daarom verboden. Je mag het niet bij je hebben op straat, je mag het niet (laten) vervoeren en je mag het niet hebben liggen.
Messen, zoals stiletto's, valmessen en vlindermessen zijn strikt verboden. Heeft u een valmes, vlindermes of stiletto op zak, dan krijgt u een boete. Alle messen die niet onder categorie 1 of 4 vallen mag u bezitten, verhandelen en bij u dragen.
Een boswachter, jager, duiker of survivalkampeerder mag wel een groot mes (dolk) gebruiksklaar dragen, omdat het doel ervan duidelijk is op de plaatsen waar hij zich begeeft.
De totale aantallen van minderjarige steekverdachten kwamen in 2019 en 2020 uit op respectievelijk 315 en 325. De piek zat in het voorjaar van 2020, blijkt uit de politiecijfers.
De overheid werkt aan nieuwe wetgeving die vanaf 2023 verkoop van messen alleen mogelijk maakt aan mensen vanaf 18 jaar. Zowel in de winkel als via het online kanaal wordt leeftijdsverificatie verplicht bij de verkoop van messen.
Sommige worden gezien als wapen en vallen onder de wapenwet. Alle messen en bijlen die verkocht worden in de ScoutShop zijn in Nederland gewoon toegestaan. In de Wet wapens en munitie is opgenomen wanneer een voorwerp als wapen wordt gezien.
Keukenbijl 600 gram, bijl, houtbijl (GERE-01037)
Keukenbijl is een wat verouderde naam, omdat de aanmaakhoutjes voor het fornuis er mee gemaakt werden en de kippen geslacht.
De hakbijl is handig voor hakken, rooien en bushcraften. Veel mensen gebruiken de bijl echter ook voor andere werkzaamheden zoals het splijten van houtblokken. De hakbijl is te verkrijgen met een steel van hout maar ook van kunststof en staal.
Ja, een trainer is verboden. Het is een ongeslepen mes met afgeronde punt die gebruikt wordt voor oefeningen bij vechtsporten. Deze kan van metaal zijn, maar is meestal van rubber.
Die leatherman is een beetje vergelijkbaar met een uitgebreid (Zwitsers) zakmes en valt, puur als voorwerp, niet onder werking van de Wet wapens en munitie, dus die mag je gewoon bezitten en op straat bij je hebben.
In Nederland is een machete volgens de Wet wapens en munitie een zwaard en valt daardoor onder categorie IV sub 2°: degens, zwaarden, sabels en bajonetten. Het bezit daarvan is niet strafbaar, mits de bezitter ouder is dan achttien jaar. Ermee op straat rondlopen is verboden, maar vervoeren mag wel.
Het bezit van een vlindermes is verboden. De Wet wapens en munitie is daar duidelijk over. De Wet zegt niets over het feit of het vlindermes wel of niet geslepen is of wel of niet is voorzien van een al dan niet scherpe punt. Als een mes als vlindermes kan worden aangeduid is hij, volgens de Wet, verboden.
Het doel van het verbod op vlindermessen, valmessen en stiletto's is steekincidenten voorkomen. Het verbod geeft bovendien duidelijkheid aan verkopers en kopers over wat wel en niet is toegestaan.
In Nederland is het bezit van (vuur)wapens in principe verboden. De volgende wapens zijn onder andere verboden: stiletto's. werpmessen.
Niet-vuurwapens zoals stiletto's, vlindermessen en boksbeugels (I). Militaire wapens zoals volautomatische vuurwapens en handgranaten (II). Wapens als pistolen, revolvers en geweren (III).
Categorie II
voorwerpen bestemd voor het treffen van personen of zaken door vuur of door middel van ontploffing met uitzondering van explosieven voor civiel gebruik als met betrekking tot deze explosieven erkenning is verleend overeenkomstig de Wet explosieven voor civielgebruik.
Wapens: Categorie I
De wapens uit categorie I zijn voornamelijk messen. Zo vallen hieronder onder andere stiletto's, valmessen en vlindermessen. Sommige andere stiletto's, valmessen en vlindermessen (en andere opvouwbare messen) vallen ook in categorie I.