Een waterontharder met zout voorkomt schadelijk kalkrijk water. In leidingwater zit van nature veel kalk, dat grote nadelen heeft voor je apparatuur thuis, voor je eigen gezondheid en voor alle schoonmaakwerk. Waterontharders met zout voorkomen dat het kalk je woning binnenkomt en daar narigheid veroorzaakt.
Onthardingszout, regeneratiezout of waterontharderzout reinigt de hars van waterontharders. Het zout haalt dus niet de kalk uit uw leidingwater. Dit doet de hars binnen in de cilinder van de waterontharder. Deze hars raakt langzaam verzadigd met kalkdeeltjes, doordat deze zich aan de hars binden.
Het zout en de daarin opgeloste kalkdeeltjes calcium en magnesium verdwijnen heel simpel door de afvoer naar de riolering. De werking van de AquaCell is zo dat het waterverbruik nauwkeurig wordt bijgehouden.
Met behulp van onthardingszouten worden de metaalionen uit het water verwijderd. Dit gaat de neerslag tegen. Deze onthardingszouten bestaan vaak uit natriumchloride (NaCl), simpelweg keukenzout. De calcium en magnesium ionen in het water binden zich aan de chloride ionen uit het zout.
Uit de resultaten bleek dat een waterverzachter zonder zout minder effectief is in het verminderen van kalkafzetting dan waterverzachters op zout. In bepaalde gevallen was het effect zelfs verwaarloosbaar.
De prijs van zout voor waterontharders schommelt rond 20 à 25 euro voor een zak van 25 kg. Regeneratiezout kan je kopen in de meeste doe-het-zelf zaken of online in onze webshop. De meeste installateurs verkopen ook zout wanneer ze langskomen voor een onderhoud.
De beste waterontharder voor veruit de meeste huishoudens is de Omega 200. Deze waterontharder van Omega onderscheidt zich van andere merken door de krachtige werking van hoogwaardig kunsthars. Hierdoor oogt én smaakt het water natuurlijk zacht, vergelijkbaar met bronwater uit de supermarkt.
De chemische samenstelling van beide soorten zout zijn bijna gelijk. In huis tuin en keukenzout is echter anti klonter middel toegevoegd. Hier zit het grootste verschil tussen de twee. Zout wordt gewonnen door de verdamping van water.
Wat is onthardingszout? Onthardingszout, in de volksmond beter bekend als ontkalkingzout, zijn de zouttabletten die in de waterverzachter horen. Een waterverzachter haalt het kalk en magnesium uit het harde water, waarna het ontkalkingszout de installatie reinigt.
Waterontharder eens per 4 à 6 weken bijvullen
Bij een waterontharder moet je als eigenaar het zoutreservoir zelf beheren. Dat betekent dat je eens per 4 à 6 weken zout moet bijvullen. Doe je dit niet dan functioneert de waterontharder ook niet meer en krijg je opnieuw last van kalkaanslag.
Er zijn enkel een paar kleine nadelen aan zacht water. Zo verandert de smaak van het water een beetje. Wie dagelijks van de kraan drinkt, zal na het plaatsen van een ontharder merken dat het water plots anders smaakt. Maar geen paniek, want na verloop van tijd went dit bij iedereen.
Zacht water zou beter zijn voor een gevoelige huid, maar kan juist ook weer leiden tot huidirritatie omdat zeep minder goed van je huid afspoelt. Het drinkwater is door drinkwaterbedrijven dusdanig onthard dat de aanwezige hoeveelheid kalk geen invloed heeft op het lichaam.
Het drinken van onthard water is net zo veilig. Voor je gezondheid doet water uit een waterontharder zo gezien niets, behalve dat de smaak van zacht water stukken lekkerder is.
Een waterontharder is een slim en een duurzaam apparaat en gaat over het algemeen met goed onderhoud minimaal 15 jaar mee. Met de juiste onderhoud, kan een waterontharder zelfs 20 tot 25 jaar meegaan. Vaak is het zo dat de ionenwisselaar minder goed gaat presteren na een lange tijd van intensief gebruik.
Onthardingszout, ook wel regenereerzout genoemd is niet duur. Voor één kilo regenereerzout betaal je 40 tot 45 cent. In een standaard huishouden met vier personen heb je ongeveer 100 kilo zout per jaar nodig. Op jaarbasis kost een waterontharder je dus gemiddeld 40 tot 45 euro aan zout.
Het zoutverbruik per spoeling is ook instelbaar volgens het aantal liters hars in uw waterverzachter. Een goede afstelling is tussen 80 gram tot 160 gram zout per liter hars. Bij 80 gram spreekt men over een minimale bezouting bij 160 gram maximale bezouting.
Om water te ontharden en kalkaanslag te voorkomen, gebruik je zout. Dit wordt ook wel regenereerzout of onthardingszout genoemd. Voeg vaatwasserzout toe als je een wasmiddel zonder zout gebruikt. Gebruik je een all-in-one-tablet, dan hoef je tot een waterhardheid van 21 °dH meestal geen zout toe te voegen.
Soda. Kristal soda bevat niet dezelfde krachtige middelen als machinereiniger en is daarom niet afdoende om de vaatwasser mee te reinigen. Soda is ook niet hetzelfde als vaatwasmiddel en niet hetzelfde als onthardingszout.
Gebruik alleen speciaal zout voor vaatwassers / wasmachines. Andere soorten zout kunnen na verloop van tijd de waterontharder blijvend beschadigen. Speciaal zout is ook verkrijgbaar via onze webshop door hier te klikken. Gebruik geen fijn zout !
Net als keukenzout bestaat onthardings- of regenereerzout grotendeels uit NaCl met een grove korrel. Gebruik nooit gewoon keukenzout in uw vaatwasmachine, dit kan beschadigingen aan de vaatwasmachine veroorzaken. In een geringe hoeveelheid bevat onthardings- of regenereerzout ook antiklontermiddel.
In tegenstelling tot gewoon keukenzout zitten er in regenereerzout geen ijzer en carbonaten. Die zouden de hardheid van het water namelijk doen toenemen, in plaats van doen dalen.
Zouttabletten worden gemaakt van vacuümzout dat uit ondergrondse mijnen wordt gewonnen, een proces met veel stappen die telkens veel energie vergen. Kristallen bestaan echter uit zuiver zout dat door middel van natuurlijke indamping wordt vervaardigd.
Er is geen bewijs dat een waterontharder magneet een positief effect heeft op de hardheid van je leidingwater. Een magnetische ontharder werkt niet en je houdt last van kalkaanslag en hard water.
Een magnetische waterontharder, ook wel waterontharder magneet genoemd, is een apparaat die je plaatst op je waterleiding. Het idee van een magnetische waterontharder is dat het voorkomt dat in water opgeloste deeltjes zich combineren met carbonaat. Zodra die twee delen zich combineren, dan ontstaat er kalksteen.