Met het Nederlandse regenachtige klimaat, komt het metaal vaak in aanraking met water. Dit is echter geen probleem, mits je het metaal goed schildert en beschermt tegen roest.
Metaal en water zijn geen al te beste vrienden. Door toedoen van vocht kan er corrosie optreden waardoor het metaal gaat verkleuren en zelfs zijn kwaliteit kan verliezen.
Water versnelt het gehele proces doordat het een uitstekende katalysator is. Kleine watermoleculen dringen door in het metaal en vormen nog meer zuren, waardoor metaal nog meer wordt blootgesteld aan oxidevorming. In het geval van zeewater zal ijzer nog veel sneller roesten, vanwege het zout dat als geleider dient.
Voorkomen van roest
Roestvorming kan echter goed voorkomen worden door een paar keer per jaar te controleren of het metaal in je kozijnen, deuren en meubels goed afgedicht is met een primer of lak. Open plekken die in contact komen met water en zuurstof kunnen namelijk gaan roesten.
Zilver (argentum) is namelijk een edelmetaal en roest bijna niet. Andere edelmetalen zijn goud (aurum) en plantina (platinium). Let op: deze edelmetalen reageren wel met zuurstof en water, maar ze zullen niet snel roesten. Zilver moet je bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd even oppoetsen.
Alkalimetalen reageren heftig met zuurstofgas, maar reageren nog heftiger met water. Bij de reactie met water ontstaat namelijk MOH (M = alkalimetaal), H2 en warmte.
De ijzerdeeltjes in het staal kunnen zich namelijk ook zonder water aan zuurstof hechten waardoor staal ook in droge toestand kan gaan roesten.
Als je blank staal buiten zet, gaat het roesten. Binnen kun je blank staal wel afnemen met een doekje, als je het daarna maar droog maakt zodat het niet gaat roesten. Je kunt er ook blanke lak of poedercoating op zetten. Daarmee zet je er een doorzichtig laagje overheen, dat zorgt ervoor dat het staal niet meer roest.
Roest is vervelend, maar niet altijd gevaarlijk. Neem bijvoorbeeld metalen tuindecoratie. Dit wil je graag mooi houden, maar op het moment dat het doorroest is het niet levensbedreigend. In dit geval zou je kunnen stellen dat roest niet gevaarlijk is.
Het ijzer of staal zal onvermijdelijk gaan roesten: de mate waarin is afhankelijk van de duur en lengte van blootstelling aan zuurstof en water. Soms kan het dagen, maanden of zelfs jaren duren, afhankelijk van de intensiteit van de blootstelling.
Als ijzer in contact komt met water en zuurstof ontstaat er roest. Bij koperen voorwerpen zal het object groen worden (koper reageert met zuurstof en koolstof). Zilver wordt op den duur zwart door het doordat het metaal zich verbindt met sulfide uit de lucht.
Zilver wordt zwart door waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Wanneer zilver hiermee in aanraking komt ontstaat er een chemische reactie en wordt het zwarte laagje gevormd.
Roestbeschermende verf, zoals de producten van HAMMERITE, kunnen direct op verroest metaal worden aangebracht. Moderne metaalbeschermende lakken stoppen acute roest en voorkomen nieuwe roestplekken. Dat werkt bijzonder goed door een effectieve bescherming tegen water, roest en hitte.
Het is namelijk een feit dat aluminium tegen allerlei weersomstandigheden ebstand is. Tegen regen, tegen kou, tegen harde windstoten en zelfs tegen vorst. Doordat dit materiaal tegen aller weersomstandigheden bestand is, geniet je van een nóg langere levensduur.
Aluminium beschadigt niet snel en blijft lang mooi
Uiteraard kan ook aluminium beschadigen, maar bij normaal gebruik zal aluminium niet snel krassen en al helemaal niet roesten, rotten of kromtrekken.
Beginnend boven een temperatuur van ongeveer 230°C ontstaat er in water of stoom geen beschermende laag meer en de reactie loopt snel voort totdat uiteindelijk al het aluminium dat aan deze milieus wordt blootgesteld is omgezet in oxide.
De eenvoudigste methode is het voorwerp te koken in een soda oplossing. Hierna spoelen en drogen. Laat het voorwerp een dag weken in olijfolie. Laat deze vervolgens drogen, waarna je met een doek of zachte borstel het vuil kan verwijderen.
Wist je dat je je favoriete drankje in kan zetten tegen roest? Cola bevat fosforzuur. Fosforzuur helpt goed tegen roest. Het principe werkt hetzelfde als bij witte azijn. Leg het item met roest in een bakje met cola en laat het daarna een tijdje inweken.
Tip 1: Gebruik witte azijn
Ook als je roest wilt verwijderen van metaal kan azijn een helpende hand bieden. Volg de onderstaande stappen en je krijgt je metalen voorwerpen weer roestvrij! Week het voorwerp in witte azijn tot het volledig doorweekt is; Zorg ervoor dat de azijn onverdund is, zodat het effectief werkt!
Staal is niet gevoelig voor galvanische corrosie en het materiaal is goed lasbaar. Een thermisch verzinkte mast heeft een onderhoudsvrije levensduur van minimaal 40 jaar. Een goed geconserveerde mast heeft veelal een oneindige levensduur.
Verzinkte schroeven
Ze worden vaak gebruikt bij de constructie van o.a. hekwerken, fietsenrekken, trappen, vangrails en vervoersmiddelen. Het beschermende laagje kan echter relatief snel beschadigen, waardoor verzinkte schroeven over het algemeen ook sneller roesten dan bijvoorbeeld schroeven van RVS.
Gepoedercoat staal en -aluminium zijn kwetsbare materialen en als zodanig niet bestand tegen weersinvloeden en verontreiniging. De materialen kunnen bovendien gemakkelijk corroderen (invreten, bijten, roesten).
Roest is het roodbruine materiaal dat ontstaat wanneer ijzer reageert met zuurstof in de aanwezigheid van water. Roest is een gehydrateerd ijzer(III)oxide, een mengeling van ijzeroxide en hydroxylgroepen en in die zin een metaaloxide.
Nee, de spijker in het linkerpotje, helemaal tot bovenin gevuld met gekookt water, vertoont na een maand of vier nog geen enkel spoor van roest.
WD-40 Multi-Use Product verwijdert geen roest, maar beschermt alles wel tegen roestvorming. Vergeet dus niet om je spullen te besproeien met WD-40 ter bescherming van het oppervlakte.