Zo warm je je frietjes op
Je zult er eerst voor moeten zorgen dat de frietjes droog zijn. Dep ze daarom met keukenpapier droog en bestrooi met zout. Vervolgens kun je ze opnieuw frituren, maar ook in een pan kun je de frietjes nog steeds heel goed opwarmen zonder dat ze slap worden.
Gelukkig kun je frietjes gemakkelijk opnieuw opwarmen totdat ze weer heet en knapperig zijn, als je ze maar niet in de magnetron doet. Warm ze opnieuw op in een koekenpan op het fornuis, op een bakplaat in de oven of in het mandje van je airfryer en wacht enkele minuten.
Ik maak altijd veel in één keer. Want eenmaal voorgebakken kun je ze prima bewaren in de koelkast (tot 3 dagen) en invriezen (tot 3 maanden). Bak ze, wanneer je bijna wilt gaan eten, in hete olie af. Dat duurt maar een paar minuten, afhankelijk van de hoeveelheid.
Zorg dat de warme lucht voornamelijk in de richting van de frietzak geblazen wordt. Op deze manier kan de stoom goed ontsnappen en blijft je friet warm en knapperig. Pas wel op dat je frietzak niet omkiepert in de bocht, anders heb je erg veel moeite gedaan voor helemaal niets.
Friet opnieuw opwarmen in de oven
Verwarm de oven voor op 225 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en zet de lege bakplaat een kwartiertje in de warme oven, zodat deze goed opwarmt. Haal voorzichtig uit de oven en spreid de friet uit op de hete bakplaat. Zet 5 minuten in de hete oven.
Frietjes worden traditioneel gebakken in dierlijk vet (ossenwit en/of paardenvet). Dat zorgt voor die typische smaak en geur, maar is helaas minder gezond doordat het meer verzadigd vet bevat. Daarom worden frietjes tegenwoordig ook in plantaardige olie gebakken, of in een mengsel van de twee.
Bedenk je dat het in de gemiddelde snackbar ruim een dag ligt te wachten, voordat men t afbakt dan moet zelfs een dag vooraf geen probleem zijn!
Bewaartip voor dit product. Kijk naar de gebruiksaanwijzing op de verpakking voor het juiste gebruik. Haal alleen de benodigde portie uit de zak en leg daarna de zak gelijk weer terug in de vriezer. Na ontdooiing niet opnieuw invriezen.
Laat de friet tussen de twee bakrondes afkoelen tot kamertemperatuur. Dit doe je omdat ze anders slap worden bij het afbakken omdat ze de warmte, die ín de friet zit, nog niet kwijt zijn. Je moet ze daarom ook niet in het mandje boven het hete vet laten hangen, maar echt even uitschudden en uitgespreid wegzetten.
Verse patat kun je, dus als de patat nog niet gebakken of voorgebakken is, een dag in de koelkast bewaren. Vaak wordt de friet wel een stuk droger. Voorgebakken patat kun je in de koelkast maximaal 3 dagen bewaren, of 3 maanden in de vriezer.
Makkelijk is het wel; in 4 minuten heb je een bakje friet uit je eigen magnetron; 10 minuten later heb je een gevuld(er) gevoel. Maar aangezien het overal in Nederland zo makkelijk is om een echt, goudgeel, smakelijk frietje te krijgen moet je wel behoorlijk hopeloos zijn om je aan de magnetron friet te wagen..
Hoe lang kun je patat bewaren? Patat kun je ongeveer drie maanden in de vriezer bewaren. Vers gesneden patat kun je afgedekt slechts enkele uren in de koelkast bewaren, voordat de patat begint uit te drogen. Gebakken patat kun je nog één tot twee dagen in de koelkast bewaren.
Zelf gemaakte frietjes zijn goed in te vriezen. Maar vries niet de rauwe aardappelplakken in. U moet ze eerst blancheren, voorbakken en goed laten afkoelen. Doe ze dan in een plasticzakje en sluit deze luchtdicht af.
Gefrituurd voedsel zoals fried chicken, oliebollen en bitterballen worden weer krokant als je ze even opwarmt in de oven. Spetter ze van tevoren nat met een klein beetje water voor het beste resultaat.
Zo kunnen bacteriën, zoals salmonella en E. coli, vrijkomen. Wanneer je niet weet dat je vriezer tussentijds ontdooit is geweest en je vervolgens niets vermoedend een stuk bevroren vlees ontdooit, kun je dus vervelende gezondheidsklachten krijgen. Dat is met een muntje in de vriezer verleden tijd.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
Heb je toch rauwe producten ontdooid die je nu niet kunt opmaken? Gaar de producten door en door en leg ze dan opnieuw in de vriezer. Gekookte restjes kun je namelijk wel weer invriezen. Maar ook voor gekookt voedsel geldt: alleen één keer ontdooien en dan niet meer terug in de vriezer leggen.
Friet voorbakken is eigenlijk er voor zorgen dat je 2 maal je frieten bakt (1 keer voorbakken en 1 keer afbakken) om op die manier de frietjes krokanter te maken en er voor te zorgen dat ze binnenin gaar zijn. Frieten voorbakken wordt ook wel kortweg voorbak of eerste bak genoemd.
Per persoon is een portie van 250 gram frietjes gemiddeld.
Eerst bak je de rauwe frieten voor op ongeveer 140°C gedurende een vijftal minuten. Op deze manier pocheer je de aardappelreepjes tot de binnenkant gaar en zacht is. Hoe dikker je frieten, hoe langer ze nodig hebben in het frietvet.
De frites van Frieterij zijn “vers gesneden naar grootmoeders recept”. En vooral dat vers gesneden blijkt een belangrijke factor die maakt dat Vlaamse frites vaak zoveel lekkerder zijn dan Nederlandse. Leonard: “Over het algemeen wordt er in de Nederlandse frituur veel gewerkt met diepgevroren frietjes.
Traditioneel gezien is Ossewit is een natuurzuiver vet dat veel gebruikt werd om o.a. vlees in te braden, maar het is ook heerlijk om te frituren.