Wespen hebben een angel, waarmee ze gif in de huid kunnen spuiten. Op het moment dat je wordt gestoken door een wesp, voel je direct een scherpe pijn op de plek van de steek. De huid rond de steek wordt rood. Daarna begint de huid te jeuken en op te zwellen.
Bijen zijn vreedzamer dan wespen, maar als hun nest wordt bedreigd of als je op ze trapt, halen ze hun wapen tevoorschijn. Een bijensteek is doorgaans minder pijnlijk dan een wespensteek, al bevat een bijensteek meer gif. Bijen steken echter maar één keer, waarna ze langzaam sterven.
Als je een wesp doodt, komt er namelijk via hun gif een bepaald feromoon vrij. Daardoor worden andere wespen agressiever en maak je dus meer kans op een wespensteek. Het fabeltje dat wespen hun dode soortgenoten wreken, klopt dus echt.
1) Wespen kunnen wel meerdere keren steken
Bijen kunnen maar één keer steken: hun angel blijft zitten en de bij gaat dood. De angel van wespen blijft niet zitten, dus ze kunnen meerdere keren steken.
Het stekende apparaat van wesp bestaat uit een zak met gif bevestigd aan een angel. Wanneer een wesp steekt, trekt de zak samen en pompt gif in het weefsel. Een wesp behoud na het steken zijn angel en kan daardoor vaker steken. Dit in tegenstelling tot een bij die zijn angel verliest en overlijd na een steek.
Als een wesp in je buurt komt, sla je hem het liefst snel weg. Maar daar moet je mee oppassen, want de stekelige insecten kunnen boos worden.
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin.
Een wesp gaat dood als hij steekt
Ook dit is niet waar. In tegenstelling tot de bij heeft een wesp geen weerhaakjes aan zijn angel en houdt hij zijn angel als hij steekt. De wesp kan hierdoor meerdere keren achter elkaar steken en zal hier nooit dood aan gaan.
Zij moeten in eerste instantie drinken om dehydratatie te vermijden. In tweede instantie hebben wespen bovendien ook water nodig om het papierachtig materiaal te maken waaruit hun nesten zijn opgebouwd (zowel het ballonvormig omhulsel als de raten).
Hoe vervelend ook, het goed is dat ze er zijn (voor je glas heerlijke wijn…). De wespen die wél naar ons toe komen vliegen, komen niet voor ons. Het is de geur van eten en drinken die ze richting ons trekt.
Naar een wesp slaan is nooit een goed idee. Dit zal hen het gevoel geven dat jij de aanval startte en hierdoor kunnen ze gemeen steken. Weglopen van een wesp kan je ook wel eens lelijk verrassen. Als je kalm blijft, druipt de wesp gewoonlijk zelf af.
Ze zijn voornamelijk gek op je drankje in de tuin. Ze zijn dol op vruchtensap, frisdrank, zoete wijn maar ook op zuivel, bier en ijsjes: als er maar lekker veel suiker in zit. Lees hier meer over wespen bestrijden en wespennesten bestrijden en geniet ongestoord van jouw drankje of andere zoeternij!
Haarlak / deodorant: Je hoort weleens dat mensen wespen bestrijden met door ze dood te spuiten met haarlak of deodorant. Dit is gevaarlijk om twee redenen. Ten eerste maakt de stof die een dode wesp uitscheidt andere wespen agressiever.
Raadpleeg een arts als: je de achtergebleven angel niet zelf kunt verwijderen; het slachtoffer uitgebreide roodheid of een pijnlijke jeukende zwelling krijgt, maar zich verder goed voelt; het slachtoffer zich na de steek slecht begint te voelen (dit kan tot 24 uur nadien zijn);
De hoeveelheid gif die wordt ingespoten hangt af van het insect: bij een bijensteek wordt 50 tot 100 microgram gif ingespoten, voor een wesp varieert dit van 2 tot 10 microgram. Eén steek van een wesp of een bij is meestal niet gevaarlijk, maar kan wel erg pijnlijk zijn.
Wespen hebben een angel, waarmee ze gif in de huid kunnen spuiten. Op het moment dat je wordt gestoken door een wesp, voel je direct een scherpe pijn op de plek van de steek.
Slapen wespen 's nachts? Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt.
Ze hebben goede oortjes die gevoelig zijn voor geluid. Het gaat om apparaatjes die ultrasonisch geluid uitstralen en dat is hinderlijk voor wespen. Daardoor slaan ze op de vlucht en verdwijnen ze dus. Gelukkig is het zo dat wespen verjagen met geluid voor mensen totaal niet vervelend is.
Een wespenkoningin is de 'mama' van alle wespen in een nest. Ze wordt al als koningin geboren. Ze groeit op, ze vliegt uit en ze paart met een mannetjeswesp (die kort daarna overlijdt). Hierna zoekt ze een plek op waar ze kan overwinteren.
Wespen steken alleen wanneer zij zich bedreigd voelen. Wespen zijn uit zichzelf niet agressief. Of dit nu terecht is of niet, een wesp beroept zich altijd op zelfverdediging. Helaas kunnen wespen gemakkelijk meerdere malen achter elkaar steken.
Wanneer men veel wespen in huis aantreft is dit vrijwel altijd het gevolg van een wespennest dat zich ergens in de constructie van het huis bevindt. De wespen zijn meestal erg traag en komen in de kamer terecht vanuit naden en kieren die licht doorlaten naar het nest.
4. Doe geen fel gekleurde kleding aan. Felle, heldere kleuren trekken wespen en andere insecten aan. Doe dus zo min mogelijk felle kleuren aan, zoals geel, paars, rood en blauw, zodat je minder aantrekkelijk bent voor wespen.
Hoe ziet een wespenkoningin eruit? De wespenkoningin heeft net als de gewone wesp karakteristieke gele en zwarte strepen dwars over het achterlijf. De typische wespentaille is ook goed zichtbaar. Een gewone werkster wesp wordt 10 tot 15 millimeter groot, terwijl de wespenkoningin ongeveer 20 millimeter groot wordt.
Water gebruiken
Water wordt vaak gezien als een andere methode om van wespen af te komen. De waarheid is dat het verdrinken van een wespennest helemaal geen effectieve methode is. Mede omdat: Afhankelijk van de locatie van het nest kan het gebruik van water je woning beschadigen.
Zodra de herfst/winter begint en de eerste nachtvorst aanbreekt, overlijden alle wespen. Alleen de koningin overleeft de kou en overwintert.