Dankzij zijn dichte en grootbladige structuur biedt de Hedera Hibernica niet alleen privacy, maar ook geluidsdemping. Als deze Hedera plant niet gesnoeid wordt dan kan deze een hoogte van 10 meter behalen.
Op de bosbodem kan ze echte tapijten vormen. Ook kan ze bomen en struiken koloniseren tot meer dan twintig meter hoog. Aangezien het een geliefde tuinplant is, groeit klimop veel in tuinen en parken, vaak in allerhande kweekvormen.
Klimop kan wel 400 jaar oud worden. De stengel wordt dan zo dik als een boomstam.
Een klimop is een plant die over het algemeen behoorlijk snel groeit. Hoe snel de plant precies groeit, is onder meer afhankelijk van het type klimop dat je hebt staan. Zo groeit een Hedera hibernica tussen de 40 en 60 centimeter per jaar, terwijl de Hedera helix zo'n 25 tot 50 centimeter per jaar groeit.
Het verschil tussen de klimop en de Hedera
We kunnen hier heel kort zijn, er is namelijk geen verschil tussen de Hedera haag en de klimop haag. Een Hedera is namelijk een klimop. Er zijn allerlei soorten Hedera-klimop soorten, waarvan de Hedera helix woerner en de Hedera hibernica de populairste klimopplanten zijn.
Ja, Hedera is giftig
In het blad en de bessen zit de stof hederagenine.
Klimop levert een bijdrage aan biodiversiteit
Klimop produceert kleine bloemen en bessen die een voedselbron vormen voor bijen, vlinders en vogels. De nectar in de bloemen trekt bestuivende insecten aan, terwijl de bessen in de herfst en winter vogels voorzien van voedsel wanneer andere voedselbronnen schaarser zijn.
In principe kan je de klimop het hele jaar door snoeien, zolang het maar niet vriest. Het beste kan je een klimop twee keer per jaar een snoeibeurt geven. Doe dit bijvoorbeeld in mei en in september. Zo heeft de plant steeds voldoende hersteltijd en krijg je een mooie groene haag.
Schaduw. In de schaduw is het risico vooral dat de plant te nat komt te staan. Zorg dat je hedera sterk blijft door deze goed te bemesten. Zo blijft de weerstand van de plant hoog en heeft slakkenvraat door slakken minder kans.
Hoe moet ik klimop verdelgen? De beste manier om klimop blijvend te verwijderen, is door de wortels uit de bodem te halen en de plant vervolgens, met de nodige dosis geduld, te laten afsterven. Dit vraagt tijd maar is wel de meest effectieve manier om ervoor te zorgen dat de klimop niet teruggroeit.
Hedera (klimop) zet zich met hechtwortels vast aan de boom. Deze hechtwortels nemen vocht op, maar dit is vocht dat op de schors zit (regenwater, condens). Het is dus niet zo dat de klimop sappen uit de boom haalt. Als de klimop klein is kan deze geen kwaad, de schade begint pas na jaren.
Klimop kan 20 tot 30 meter hoog klimmen en we treffen het ook aan op veel verticale vlakken zoals muren, torens en bomen. Ook gedijt klimop prima op de bodem waar het voor een dichte horizontale begroeiing zorgt en geschikt is als bodembedekker.
Wanneer Klimop bomen en muren beklimt wordt al gauw de schaar bovengehaald. Klimop zou bomen wurgen en metselwerk aantasten. Maar niets is minder waar: Klimop is geen parasiet en zorgt zelfs voor extra isolatie en een droge muur.
Elke klimop kan door stekjes of door het afleggen van takken probleemloos vermeerderd worden.
Zoals we al eerder schreven, is klimop geen veeleisende plant en groeit ze zowel in de schaduw als in de zon. Op heel zure grond zal klimop niet goed gedijen. Bij klei en leemgrond voeg je best wat compost toe. Let er ook op dat de planten niet constant in het water blijven staan.
De standaard klimop (Hedera Helix) heeft wat kleinere blaadjes en is daarom iets minder snel volgroeid dan de Ierse klimop (Hedera Hibernica). Voor de Helix kunt u ongeveer uit gaan van zo'n 25 tot 50 centimeter per jaar. De Hibernica wordt al snel een grote jongen.
De wortels van de klimop dringen diep in de voegen en kunnen er nauwelijks worden uitgehaald. Bij het planten moet daarom goed worden bedacht, of klimop de juiste keus is en of het muurwerk daartegen bestand is.
'Hoe zorg je ervoor dat klimop je schutting niet aantast? ' ,,Dat gaat niet. De plant hecht zich nou eenmaal op meerdere materialen, waaronder hout en steen.
Nu het stekje in het water staat, zal het plantje langzaam wortels gaan ontwikkelen. Het zal zo'n 4 tot 6 weken duren voordat de wortels groot genoeg zijn om het stekje te planten. Ververs in de tussentijd het water regelmatig, zodat schimmels en bacteriën geen grip krijgen op het stekje.
Klimop laat zich vrij gemakkelijk verwijderen door met een schop of stevige stok de plant weg te trekken van de muur. Maar doe dit niet bij een levende plant want die bevat te veel vocht en heeft te sterke hechtwortels. Zaag de stam van de plant af en laat enkele weken rusten.
Op termijn kan hij de groei van de takken en de stam belemmeren. Als we klimop uit bomen verwijderen die er al een lange tijd ingroeit, zien we aan takken of bovenaan de stam soms misvormingen. Waardoor de boom of tak minder stevig is op deze plaats.
Vochtig weer is ook goed. Wil je de klimop drastisch terugsnoeien, dan kan dat tot 20 cm boven de grond. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar, zodat de plant de tijd heeft om goed te herstellen.
Vogels als rans- en bosuilen, vinken, houtduiven, merels, zanglijsters, roodborsten, gaaien en mezensoorten vinden in klimop in de winter de perfecte plek om te schuilen bij slecht weer en om er veilig te slapen. Stel je maar eens die eindeloze winterse regendagen en nachten voor, of dagen met hagel en ijzel.
Gevolgen voor dieren
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
Het in de bladeren voorkomende gif aloïne is schadelijk voor de meeste huisdieren. De giftige stof tast de ademhaling aan en leidt tot ernstige circulatiestoornissen. Als een kat van een klimop eet, gaat ze kwijlen, eventueel braken en kunnen er in het ergste geval verkramping en verlamming optreden.