Is sesamolie gezond? Je kunt sesamolie als gezond beschouwen, omdat het van nature rijk is aan Omega 6 (linolzuur). Omega 6 vetzuren dragen namelijk bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed en leveren daarmee een bijdrage aan de gezondheid van het hart.
Sesamolie kun je innemen met een eetlepel; een eetlepel per dag is voldoende.
Sesamzaad, een fythotherapeutisch middel
Het zijn antioxidanten en ze gaan hoge bloeddruk tegen en beschermen de lever tegen schade die door vrije radicalen wordt aangebracht. Omdat sesam de lever helpt is die in staat beter afvalstoffen af te voeren wat goed is voor tal van ziekten waaronder constitutioneel eczeem.
Welke heeft de voorkeur? Sesamolie geperst uit puur zwart sesamzaad vind ik het lekkerst, bijvoorbeeld die van Chee Seng of Kuki Junsei. Vanwege de heerlijke, nootachtige geur.
Sesamolie geeft een nootachtige smaak aan gerechten. De lichte, westerse sesamolie is uiterst geschikt voor slaatjes of om te bakken of te frituren. De oosterse sesamolie is daar niet voor geschikt. Die wordt als smaakbrenger gebruikt voor dressings of marinades of wordt op het eind van een bereiding toegevoegd.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Sesamolie is prima bestand tegen verhitting, maar minder geschikt voor bakken en braden dan olijfolie. Sesamolie dient niet verder dan 100 °C te worden verhit. Sesamolie wordt met name gebruikt in de Japanse en Indische keuken.
Sesamzaadolie is gemaakt van geroosterde sesamzaadjes, dus tahini is misschien wel de beste optie voor een vergelijkbare smaak. Ter vervanging van sesamolie, gebruik een verhouding van ¾ eetlepel tahin op 1 eetlepel sesamolie.
De Tuinen 100% Pure Sesamolie is een voedende olie die snel door de huid wordt opgenomen. De olie wordt geperst uit sesamzaadjes en ondersteunt de doorbloeding, verzacht de huid en geeft een mooie glans. Ook te gebruiken als massageolie.
Lekker én gezond
Behalve dat tahini plantaardig en zuivelvrij is, vind je ook ontzettend veel goede voedingsstoffen in deze sesampasta. Bijvoorbeeld mangaan, calcium, magnesium, ijzer, zink en selenium. Twee eetlepels bevatten maar liefst 5 gram eiwit en 3 gram vezel. Daarnaast is deze pasta laag in natrium.
Sesamzaadjes zijn knapperig en lekker van smaak. Ze bevatten onverzadigde vetzuren, eiwitten, vitamine E, vitamine B en diverse mineralen waaronder, magnesium, fosfor, kalium, calcium en zink.
Sesam wordt geroosterd en gepeld aangeboden. Het wordt echter aanbevolen om de voorkeur te geven aan de ongepelde variant, omdat deze sesam de hoogste waarde van belangrijke plantaardige vetten en andere waardevolle ingrediënten bevat. Sesam bevat ook veel vitamines en mineralen.
Lijnzaadolie is gezond door de aanwezigheid van Omega-3- en Omega-6-vetzuren. Dit zijn essentiële vetten die je lichaam niet zelf aan kan maken, maar uit voeding moet halen. Honderd gram lijnzaadolie bevat 66,3 gram meervoudig onverzadigde vetten en 20,3 enkelvoudig onverzadigde vetten.
Bak, braad, wok of frituur bij voorkeur in gewone (goedkope) olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie of maïsolie. Lijnzaadolie en extra vierge olijfolie kun je beter niet verhitten.
Conclusie: gebruik vooral zonnebloemolie, archaideolie, kokosolie, palmolie en koolzaadolie, en bewaar olijfolie, lijnzaadolie, walnootolie en avocado-olie voor een mooie salade.
Oliën die geschikt zijn om te bakken, zijn oliën die verhit kunnen worden tot 180 ºC. Dat zijn o.a. arachideolie, olijfolie, sojaolie, zonnebloemolie. Arachideolie wordt gemaakt uit pinda's en werd door de Inca's al toegepast. In de Chinese keuken wordt voornamelijk arachideolie gebruikt.
Raapzaadolie is een van de belangrijkste cholesterolbestrijders voor gebruik in de keuken. Deze olie bevat veel onverzadigde vetzuren, heeft een goede verhouding tussen enkel en meervoudig onverzadigde vetzuren en bevat van alle spijsolien het hoogste gehalte aan onverzadigde vetzuren.
Samengevat is dit de conclusie. Als je een olie of vet niet verhit, dan zijn olijf-, koolzaad-, soja-, arachide-, zonnebloem-, maïsolie en andere plantaardige oliën de betere keuzes. Dat is omdat ze vooral onverzadigde vetten bevatten en zo helpen de verzadigd vet consumptie te beperken.
De winnaar: Kokosolie is de gezondste keuze voor frituren
Kokosolie is alles bij elkaar genomen de beste keus. Uit onderzoek blijkt dat zelfs na 8 uur continu frituren bij 180°C de kwaliteit niet afneemt (2). Meer dan 90% van de vetzuren in kokosolie zijn verzadigd, waardoor het zeer goed tegen verhitting kan.
Vanwege de nootachtige smaak is de olie zeer geschikt in bijvoorbeeld salades of sauzen. De kenmerkende smaak past ook goed in roerbakgerechten. Wel wordt aangeraden om de sesamolie niet te lang te verhitten op hoge temperatuur. In sesamolie bakken is prima, maar gebruik het liever niet om te wokken.
Reacties. Volgens het Voedingscentrum minstens een jaar na opening.
Je kunt druivenpitolie ongeopend tot een jaar bewaren.