Wat zijn achterstallen belastingen? Achterstallen worden inderdaad voordelig belast, zij het wel niet volledig. Dit deel wordt namelijk uit uw gewone beroepsinkomsten gehaald en wordt belast tegen de gemiddelde aanslagvoet die van toepassing is op het geheel van uw andere belastbare inkomsten.
Achterstallen zijn alleen inkomens voor diensten die geleverd zijn gedurende een periode van meer dan 12 maanden. Ze worden niet betaald in het jaar waarin u er recht op heeft, maar worden achteraf in één keer vergoed . De achterstallen worden apart vermeld omdat ze anders belast worden.
Afzonderlijk netto belastbaar inkomen : Zijn inkomsten die aan een afzonderlijke aanslagvoet worden belast, zoals achterstallen, vervroegd vakantiegeld, eindbelasting op pensioensparen ....
Federale en gewestelijke bevoegdheden
Denk aan de individuele levensverzekering, een hypotheeklening voor de niet-eigen woning, pensioensparen, kinderopvang, giften, … De gewesten zijn dan weer bevoegd voor de eigen woning, energiebesparende uitgaven, dienstencheques, sociale huurwoningen, enz. code 1061.
Bijzondere bijdrage sociale zekerheid : Dit is een soort bijkomende belasting die sinds 1995 van toepassing is op alle loontrekkenden. Het jaarbedrag staat op de fiche naast de code 287 en moet op het aangifteformulier vermeld worden naast de code 1287 (2287).
De uitkeringen worden beschouwd als een vervangingsinkomen, de bedrijfsvoorheffing bedraagt slechts 11,11% tijdens de primaire periode van arbeidsongeschiktheid (1ste jaar) en er is geen bedrijfsvoorheffing nadien (periode van invaliditeit).
Bezoldigingen (code 250) : Deze is wellicht het meest gekende vakje op de loonfiche en de belastingaangifte. Naast die code staat uw loon, inclusief het vakantiegeld. Let wel, het gaat hier niet om uw bruto loon, maar om uw zogenaamde belastbaar loon.
Heeft u uw aanslagbiljet nog niet ontvangen ? Geen paniek! De FOD Financiën heeft tot 30 juni van het jaar dat volgt op uw aangifte om uw aanslagbiljet te verzenden. U kunt de stand van zaken van uw aangifte nakijken op www.myminfin.be(dit is een externe link).
Gebruikt u uw in het buitenland gelegen woning in het buitenland voor uzelf en/of verhuurt u ze aan particulieren? Vermeld het niet-geïndexeerd kadastraal inkomen in uw aangifte bij code 1106/2106 (vak III, A. 2). Vermeld vervolgens de gegevens van uw onroerend goed in punt B van ditzelfde vak.
Uitkeringen zonder anciënniteitstoeslag: a) gewone uitkeringen (wettelijke en aanvullende): 1260-01 ........................... 2260-68 ........................... b) aanvullende uitkeringen van december 2019 (overheid):
Het belastbaar inkomen wordt gebruikt voor het berekenen van de inkomstenbelasting. Het belastbaar inkomen bereken je door in box 1, box 2 en box 3 de inkomsten op te tellen en te verminderen met de aftrekposten. Houd er rekening mee dat in alle 3 de boxen verschillende tarieven en vrijstellingen gelden.
Om te weten wat jouw "netto belastbaar inkomen" is, heb je jouw meest recente aanslagbiljet nodig van de belastingdienst. Dat krijg je op papier of vind je online op MyMinfin.
Je gezamenlijk belastbaar inkomen vind je terug op je aanslagbiljet.
Opzegvergoedingen en loonachterstallen worden op een afzonderlijke manier behandeld. Om de progressiviteit van de personenbelasting af te remmen, worden deze vergoedingen afzonderlijk belast tegen de gemiddelde aanslagvoet van het laatste vorige jaar waarin de werknemer een normale beroepswerkzaamheid heeft gehad.
'Achterstallen' – code 1252/2252. Achterstallige erelonen zijn baten die betrekking hebben op gedurende meer dan twaalf maanden geleverde prestaties en waarvan de laattijdige uitbetaling te wijten is aan de openbare overheid.
Sociale uitkeringen die je als zelfstandige genoot en die werden uitbetaald door je sociaal verzekeringsfonds, moeten in de regel worden aangegeven in deel 1 van de belastingaangifte, in Vak IV, code 1271/2271.
Gronden, materiaal en gereedschap
Als het onroerende goed een grond is, of materiaal of gereedschap dat niet wordt verhuurd of aan particulieren wordt verhuurd, dan geldt de volgende regel: het niet-geïndexeerde kadastrale inkomen moet worden aangegeven (codes 1107/2107).
Veel mensen leven al van de huurinkomsten die ze binnen krijgen door een huis te kopen en verhuren. Het lijkt dan ook erg aantrekkelijk om uw spaargeld te gebruiken voor het verhuren van een huis. U moet erg oppassen bij het kopen van een huis, want niet ieder huis is rendabel.
U moet het kadastraal inkomen van uw eigen woning aangeven naast de code 3100/4100 in functie van het eigendomsaandeel.
Dan krijgt u een verzuimboete van € 385. Doet u vaker te laat aangifte, dan kan deze boete zelfs oplopen tot € 5.514. Daarnaast kunnen wij de uitbetaling van uw toeslagen en uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting stopzetten.
Voor Belgische rijksinwoners die tijdens het belastbaar tijdperk emigreren of komen te overlijden, moet er een “aangifte speciaal” worden ingediend in de personenbelasting. Deze “aangifte speciaal” belast de inkomsten van het begin van het kalenderjaar tot aan het tijdstip van emigratie/overlijden.
Als de ouders van een kind een feitelijk gezin vormen, kan dat kind maar ten laste zijn van diegene die als gezinshoofd beschouwd wordt. Als u een feitelijk gezin vormt, moet u zelf, bij het invullen van uw aangifte, aanduiden wie van beiden het kind ten laste neemt en bijgevolg als gezinshoofd wordt beschouwd.
De voordelen van alle aard moeten vermeld worden op de belastingfiches van de werknemers of bedrijfsleiders. Op die manier wordt het voordeel ingebracht in de personenbelasting van de werknemers of bedrijfsleiders, en betalen zij op die manier belastingen.
Fiscale fiche 281.10
Op deze fiscale fiche vind je het bedrag van alle betalingen, inhoudingen, tussenkomsten, voordelen van alle aard en herberekeningen van het afgelopen inkomstenjaar (zie onder). Bij de fiscale fiche vind je ook een controledocument dat de details per maand weergeeft.
Nettoloon = belastbaar inkomen - loonheffing + heffingskortingen + sociale uitkeringen + subsidies en toeslagen. Nettoloon = brutoloon - aftrekposten + eigenwoningforfait - loonheffing + heffingskortingen + sociale uitkeringen + subsidies en toeslagen.