Donkerbruin of zwart
Donker oorsmeer wijst op een overproductie van oorsmeer als gevolg van stress. Het is ook een teken dat het oorsmeer al een tijdje in het oor zit. De vetten in het oorsmeer reageren op zuurstof, waardoor de stof donker wordt.
Stof, bacteriën en virussen van buiten het oor worden in het oorsmeer opgenomen. Oorsmeer heeft bij het droge type doorgaans een grijze kleur; bij het vochtige type is de kleur lichtbruin, honingachtig. Hoe ouder het oorsmeer, hoe donkerder bruin het wordt.
Een oorprop is zichtbaar als een bruine prop die de gehoorgang geheel of gedeeltelijk afsluit. De gehoorgang errond kan rood zien omdat de oorprop irriteert.
Oorsmeer is iets heel normaals en heeft zelfs belangrijke functies voor je gehoorgang: Het beschermt je gehoorgang tegen vocht, stof en vuil van buitenaf. Het beschermt de kwetsbare huid in je gehoorgang tegen uitdroging. Het zorgt voor de afweer van bacteriën en schimmels.
Ook oorsmeer wat vlokkerig, droog en wit is, komt veel bij volwassenen voor. Het is heel normaal en een gezond verschijnsel. Vaak is het zo dat mensen die dit type produceren, meestal niet zo'n sterke lichaamsgeur hebben. De klieren in je oren produceren het oorsmeer.
Als u opeens minder hoort aan een oor, kan dit door een aantal dingen komen. Als u slecht hoort, kan dit komen door een probleem in het oor. Bijvoorbeeld door te veel oorsmeer, een ontsteking in uw oor of een probleem met uw trommelvlies.
Aanbevolen wordt om ongeveer om de 10 dagen een wattenstaafje te gebruiken en alleen de ingang van de gehoorgang te reinigen. Regelmatig gebruik van oordoppen op hoorapparaten kan de productie van oorsmeer bevorderen.
Je kan zelf proberen om de oorprop te verwijderen door het oor te spoelen met lauw water. Houd je hoofd licht schuin naar de kant die gereinigd moet worden. Trek zachtjes de oorlel naar beneden. Zo zet je het oorkanaal open.
Dichte en verstopte oren kunnen irriterend zijn. Ze kunnen uw gehoor aantasten, uw dagelijkse leven verstoren en zelfs permanente schade toebrengen.
Hoe je je oren het beste kunt schoonmaken: samenvatting
Spoel de gehoorgang met warm (maar geen heet) water. Maak de buitenranden van de ooropening voorzichtig schoon met een vochtig doekje. Steek nooit een wattenstaafje in je oren. Vraag je huisarts om oorsmeer te verwijderen als het jezelf niet lukt.
Oorsmeer (cerumen) beschermt het oor tegen vocht, stof en vuil en ziekmakende bacteriën en schimmels. Aanmaak van oorsmeer is een teken dat het oor gezond is, maar te veel of hardnekkig cerumen kan klachten van verstopping geven.
Correct reinigen
Je hoeft enkel je oorschelp te reinigen en het oorsmeer rond het uiteinde van je gehoorgang te verwijderen. Hiervoor kun je een papieren zakdoekje gebruiken. Dit volstaat om het zichtbare oorsmeer weg te nemen en zo weersta je aan de verleiding om dieper in je gehoorgang te reinigen.
Het trommelvlies van een oor kan scheuren door bijvoorbeeld een middenoorontsteking of een klap op het oor. Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt. Daarna merkt u er meestal niets van. U kunt ook last hebben van minder horen, een loopoor, oorsuizen of duizeligheid.
Verstopte oren na een verkoudheid gaan meestal vanzelf weer over. Wat gelijk oplucht is een stoombadje nemen. Als uw oren tijdens of na een vliegreis dicht zitten, komt dat door het hoogteverschil. Vooral het opstijgen en het landen hebben effect op de druk die voelbaar is in de oren.
Deze spray werkt zeer goed. Het voelt niet onaangenaam aan en verwijderd effectief alle oorsmeer. Het is wel raadzaam om een zakdoek in de buurt te houden, er loopt gemakkelijk wat vloeistof direct weer uit het oor.
Druk in de oren, oorsuizen, doofheid en duizeligheid kunnen symptomen zijn van een oorprop*. Oorproppen worden veroorzaakt door een ophoping van oorsmeer onderin de gehoorgang, waarvan de oorzaken uiteenlopend zijn.
Het is mogelijk om de buitenkant van het oor en de ingang van de gehoorgang schoon te maken met een stoffen doek geweekt in heet water, zoals een flanellen doek of een handdoek. Dit is een vriendelijke methode die nuttig is voor het reinigen van het zichtbare deel van het oor.
Wat is de oorzaak van overmatig oorsmeer? Hinder van te veel oorsmeer ontstaat bijna altijd door beschadiging van de wand van de gehoorgang. Dat heeft twee gevolgen: De kliertjes die oorsmeer produceren, worden extra geprikkeld om nog meer oorsmeer te maken.
Verder bevat oorsmeer haartjes, vuildeeltjes, huidschilfers en talg. Oorsmeer sluit bacteriën en virussen in, dus oorsmeer zit ook boordevol micro-organismen. Het is niet aan te raden om oorsmeer te eten: het is ongezond en bovendien neemt het een kans op infecties met zich mee.
Is je oorsmeer erg stug en brokkeling? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in je oor. Ga nadat je wat olie in je oor hebt gedruppeld even op je zij liggen, zodat de druppels tijd hebben om naar binnen te lopen. Daardoor wordt je oorsmeer dunner en kan het gemakkelijker naar buiten.
Toch kan ook een beestje in je oor niet zoveel kwaad. "Behalve als het prikt of bijt." Als een insect in je oor vliegt, kun je volgens hem het beste met je pink erin pulken om het beestje eruit te krijgen. "Als het er dan nog niet uit is, kun je het proberen met water.
Bij langdurige of chronische stress is er een overproductie aan adrenaline die een verhoogde bloeddruk veroorzaakt. Bij een hoge bloeddruk vermindert de bloedsomloop naar de oren en raken de haarcellen dus beschadigd.
Van veel lawaai of harde muziek kunt u lawaai-doofheid en oorsuizen krijgen. Bijvoorbeeld als u naar een concert of discotheek gaat. Maar ook minder harde geluiden kunnen lawaai-doofheid geven als u het vaak of lang hoort. Bijvoorbeeld muziek via oordopjes, koptelefoons die niet goed beschermen of machines op het werk.
Bij een verstopt oor zit er een prop oorsmeer in het oor. Daardoor kan de gehoorgang een beetje of helemaal dicht zitten. Hierdoor kunt u klachten krijgen zoals: U heeft pijn in het oor.