Je kunt het laminaat niet zomaar tegen te muur plakken of zetten. Je hebt geen ondervloer nodig, wat je wel nodig hebt wanneer je laminaat op de grond plaatst. Het is wel de bedoeling dat je de vloer met behulp van rachels tegen de muur bevestigt. Dit zijn houten latten die je tegen de muur boort.
De beste manier om laminaat tegen de muur te bevestigen is om een voorzetwand met rachels van zo'n 18 mm te maken. Dit mag in de praktijk wat dikker of dunner zijn, maar hou rekening met eventuele ruimte voor bijvoorbeeld elektrische bedrading.
Kan een laminaat ook verlijmd worden? Nee, dat is niet nodig. Het laminaat dat tegenwoordig verkocht wordt heeft allemaal een kliksysteem. Zo is de vloer zonder lijm zwevend te leggen.
Ja, een pvc vloer kan op de muur geplaatst worden. De laatste jaren is het een populairdere keuze geworden voor wandbekleding. Door pvc planken of tegels voor uw muren te kiezen, kunt u textuur en karakter aan elke kamer toevoegen. Het kan ook een goede keuze zijn voor doe-het-zelvers vanwege het installatiegemak.
Bison Laminaatparketlijm Flacon 500 g Lijm voor zwevend laminaatparket. Beschermt de voegen tegen vocht. Droogt transparant op. Met handige doseertuit.
PVC vloeren zijn ook zeer geschikt voor vochtige ruimtes omdat er geen hout in zit verwerkt zoals in laminaat of parket. Daarnaast kunnen PVC vloeren strak tegen de muur of plint worden gemonteerd.
Voordelen van een verlijmde laminaat vloer
Verlijmde laminaat vloer is stiller dan een zwevende vloer; Een verlijmde laminaat vloer ligt strakker; Een verlijmde laminaat vloer heeft minder werking; Laminaat vloer kan in ruimtes breder dan 6 meter worden gelegd.
Klik PVC is voorzien van een kunststof PVC strook en is daardoor voor een deel qua materiaal vergelijkbaar met plak PVC vloeren.
Over het algemeen is laminaat iets goedkoper van PVC. Beide vloeren zijn gemakkelijk te onderhouden. Doordat PVC beter bestand is tegen water, kun je deze vloer iets makkelijker schoonmaken. Laminaat en vocht gaan voor korte periodes goed samen.
Het laminaat dat aan de muur bevestigd gaat worden, wordt niet vast gemaakt aan de al bestaande wand, maar aan rachels. Het handige hiervan is dat achter het laminaat ruimte is om bekabeling weg te werken.
Laminaat reageert niet alleen op plassen water of ander vocht, maar ook op de onzichtbare luchtvochtigheid. Meestal is deze luchtvochtigheid de reden van het bol gaan staan van de laminaat vloer. De vloer is overal even vochtig geworden en zo gelijkmatig uitgezet.
Zorg bij het leggen van de eerste baan laminaat dat er 1 cm speling is tussen de muur en de vloer, dit kan door gebruik te maken van afstandsblokjes. Houdt ook tijdens het leggen van de daaropvolgende laminaat stroken 1 cm speling tussen de vloer en muren aan.
Bij zwevend leggen wordt de houten vloer 'los' gelegd op de ondervloer en komt de vloer niet vast te zitten op bijvoorbeeld de cementdekvloer. Op de bestaande ondervloer wordt eerst een ondervloer aangebracht.
Het is belangrijk dat u dit exact opmeet. Nadat u dit opgemeten heeft, moet een gat in het laminaat boren. Dit gat moet een grootte hebben van de diameter van de buis en een uitzettingsvoeg van 16 millimeter. Hierna moet u de laminaatplank zagen en kloppend in het rijtje plaatsen.
Tip: Om het plafond aan te brengen moeten er eerst een houten omlijsting op de muren rondom het plafond gemaakt worden. Hierna om de veertig centimeter een balkje dat haaks staat op de richting die de laminaat plank krijgt. Op deze houten constructie kunnen de laminaat planken voor het plafond vast getackt worden.
Op een PVC vloer ontstaan sneller krassen dan op laminaat, bijvoorbeeld door steentjes, zand of de nagels van een huisdier. Wanneer u geen schoenen draagt in huis zal dit niet zo snel gebeuren.
Levensduur laminaat
Afhankelijk van de dikte van je laminaatvloer, gaat deze 6 tot 25 jaar mee. Een dunne laminaatvloer van 6mm gaat zo'n 6 tot 15 jaar mee. Een dikkere laminaatvloer van 8mm kan tot wel 25 jaar mee. Hiermee behoort laminaat tot de soort vloer met de kortste levensduur, daar is de prijs dan ook naar.
De PVC vloer heeft uitstekende warmtegeleidende eigenschappen en de vloerverwarming is dan ook te gebruiken als het primaire verwarmingssysteem in je woning! Kies je voor vloerverwarming, dan voelt een PVC vloer dus warmer aan dan een laminaatvloer omdat de warmte een stuk beter geleidt wordt door de dunne PVC vloer.
Leg je klik-PVC nooit in ruimtes met veel direct zonlicht, zoals een serre. Bij teveel zonwarmte kan het klik-PVC gaan krimpen of uitzetten.
Warme vloer 1: tapijt
Tapijt, ook wel vloerbedekking genoemd, staat met stip op nummer 1.
Een ondervloer bij klik-PVC is noodzakelijk. Zonder ondervloer kan je de vloer stuklopen en dat wil je natuurlijk voorkomen.
Het verschil tussen plak PVC en Click PVC
Een plak PVC vloer wordt door een vakman verlijmd en een klik PVC vloer kunt u zelf leggen op een ondervloer dankzij de eenvoudige klik verbinding! Wilt u het beste rendement uit uw vloerverwarming halen, dan is een verlijmde kunststof vloer de beste keuze.
Doel van de zwevende vloer kan zijn de afdekvloer weer snel los te kunnen maken (lamellenparket), het vermijden van geluidshinder (concertzaal, bioscoop, gymzaal), als er een betere thermische isolatie moet zijn of bij vloerverwarming.
De dryback pvc-vloer bestaat uit stroken of tegelvormige delen die dun en soepel zijn. De slijtlaag is tussen de 0,3 en 0,55 mm en de bovenste laag is een laagje Polyurethaan. De PU zorgt voor bescherming en de mooie matte uitstraling.