Een kat zal een kattenbak mijden als hij die associeert met een vervelende gebeurtenis. Dat kan dus heel goed alleen met plassen of alleen met poepen zijn. Zo kan pijn bij het poepen ervoor zorgen dat je kat hiervoor (steeds) een ander plekje zoekt waar het geen pijn doet en gewoon op de bak blijven plassen.
Medische problemen zijn de meest voorkomende oorzaak van onzindelijkheid. Katten zijn heel gevoelig voor blaasproblemen zoals blaasgruis en ontstekingen. Ook andere aandoeningen kunnen onzindelijkheid veroorzaken, bijvoorbeeld nierproblemen, suikerziekte, tandpijn, parasieten….
Zet de kattenbak op een rustige plaats waar je kat makkelijk bij kan. Een plek waar je kat in alle rust kan gaan zitten, zonder dat ze zich opgejaagd voelt. Plaats de kattenbak bovendien nooit naast de voer- en drinkbakjes of een slaapplaats. De kat is een zeer proper dier en wil die plekken niet bevuilen.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
U kunt uw kat leren met u in de buurt te gaan wandelen, maar u kunt de looplijn (er zijn diverse looplijn lengtes beschikbaar) ook bevestigen aan een vast punt in de tuin of met een beweegbaar oog of lus aan een (was)lijn die over de lengte of breedte van de tuin is gespannen.
Probeer het gedrag te negeren en corrigeren waar nodig. Straf jouw kat niet tijdens ongewenst gedrag, maar laat op andere manieren merken dat je het niet fijn vindt. Deze vorm met trainen wordt negatieve bekrachtiging. De kern van negatieve bekrachtiging is dat je iets leuks weghaalt bij gedraging.
Bij sommige katten zal dat sneller gaan dan bij andere, kijk daarom goed naar je eigen kat. Voor een echte buitenkat kunnen die zes weken binnenshuis te lang zijn, voor een onzekere kat is een paar maanden binnen een beter idee.
de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
Een kat kan naast de kattenbak gaan plassen omdat het ergens anders pijn heeft of zich niet lekker voelt. - Stress kan om tal van redenen de oorzaak zijn. Dit kan zijn door verhuizing, nieuwe meubels, verbouwing, gezinsuitbreiding, een nieuw huisdier maar ook een ander werkschema van de eigenaar kan al een reden zijn.
Poepen in huis uit angst of stress. Er wordt vaak gedacht dat katten buiten de bak poepen om te markeren of uit dominantie. Dat eerste komt eigenlijk nooit voor, in elk geval niet binnenshuis. Het kan wel gebeuren dat je kat bij hevige angst in huis poept.
Als je kat plast in huis op dezelfde plek kan dit een teken zijn dat de 'vorige' urinegeur nog niet goed schoongemaakt is. Het ruikt er blijkbaar nog naar kattenurine en dit kan een reden zijn voor je kat om daar telkens weer te gaan plassen.
Kat verstopt/slaapt op de kattenbak
Sommige katten beschouwen de bak als veilige plek en trekken zich hier terug bij ziekte, angst of stress. Probeer de oorzaak van het gedrag te achterhalen. Is de kat ziek of vermoedt u dat, ga dan naar de dierenarts. Probeer de oorzaak van de stress of de angst weg te nemen.
Dus nu vroeg ik me af of katten 's nachts niet gewoon zonder kattenbak kunnen, dat je ze dat rustig opbouwend aanleert? Tussen 11 uur 's avonds en half 6 's ochtends zouden de katten dan zonder zitten. En in het weekend dan iets langer (ook niet heel veel langer hoor).
Is je kat koppig en wil hij maar niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen ook weleens geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Genegenheid tonen
De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
Als een kat je zachtjes in je vingers bijt, is dat ook een teken van liefde. Maar deze vorm van 'bijten' doet geen pijn, het kietelt meer. Katten hangen graag rond in de buurt van mensen die ze leuk vinden. Als je die harige vriend naast je voelt lopen, weet je dat-ie dit alleen maar doet om dichtbij je te zijn.
Wanneer jouw kat op de schutting probeert te klimmen, zal hij door de meedraaiende buis geen houvast vinden en zijn evenwicht verliezen. Zo wordt het onmogelijk voor jouw kat om over de schutting, de muur of het hek heen te klimmen.
Werk altijd met steunbeugels en niet alleen met gaas zonder steunbeugels. Buurkatten kunnen dan in je tuin vallen, doordat het gaas meebuigt als ze erop stappen. Vervolgens kunnen ze je tuin niet meer uit door het gaas op de afrastering. Zorg dus voor stevig gaas en goede steunbeugels om het aan te bevestigen.
Om te voorkomen dat de kat wegloopt of terugloopt naar de oude woning, is het verstandig om de kat 2 tot 6 weken binnen te houden. Let hierbij wel op het gedrag van de kat tijdens deze weken. Gedraagt de kat zich als vanouds, dan kan de kat eerder naar buiten om te ontdekken.
Wijnruit
Zijn blauwgroene blaadjes scheiden een sterke geur af die onuitstaanbaar is voor katten én honden. Net als de citroenverbena heeft ook de ruit of wijnruit medicinale eigenschappen.
Azijn helpt tegen vlooien en teken, maar ook om bijvoorbeeld geurtjes tegen te gaan. Door de milde zuurgraad is kleurloze blanke witte azijn geschikt voor vele toepassingen. Azijn doodt schimmels, bacteriën en ziektekiemen. Terwijl het niet schadelijk is voor dier én milieu.
Katten houden er niet van als ze buitengesloten worden. Zij willen gaan waar hun baasje gaat. Dus als je de deur sluit, dan zul je dat merken. De kat gaat hard miauwen en in het ergste geval aan de deur bonken of trekken (daar zijn de nagels perfect geschikt voor).