Zoals we hierboven hebben beschreven houden meelmijten van warmte en vocht. De enige manier om van ze af te komen is door de omstandigheden zo ongunstig mogelijk voor ze te maken. Het is met name de luchtvochtigheid die ze erg prettig vinden.
Dierlijke huidschilfers en haren zijn een feestmaal voor huisstofmijten. Leg knuffels enkele dagen in de diepvries om de mijten te doden. Vervolgens kun je ze op een lagere temperatuur dan 60 graden wassen.
In het algemeen geldt: hoe lager de temperatuur, hoe trager de ontwikkeling van deze mijten zal verlopen. Bij een relatieve luchtvochtigheid van 60% of minder, staat hun ontwikkeling zelfs volkomen stil.
Het kan voorkomen dat mijten zich bevinden in enigszins vochtige vloerbedekking van plantaardige herkomst; bijvoorbeeld in biezen matten. Om de overlast te verminderen, kunt u het beste de vertrekken droogstoken of luchten bij warm, zonnig weer.
De wijfjes van de meelmot leven een slordige twee weken en in die tijd leggen ze (individueel!) zo'n 300 tot 500 eitjes in of op allerlei voedingsmiddelen of grondstoffen. Afhankelijk van de temperatuur komen de eitjes na ongeveer 7-11 dagen uit.
De meelmijt bevindt zich, zoals de naam het al zegt, vaak in de buurt van meel. De voornaamste voedingsbron van deze mijt is namelijk meel. Meelmijten hebben een temperatuur tussen de 25 en 30 graden nodig en een luchtvochtigheid van minimaal 70 procent.
De naam van het beestje doet vermoeden dat deze zich voedt met meel, maar dat is niet helemaal waar. Meelmijten voeden zich met zowel plantaardige als ook dierlijke producten. Ze houden vooral van eiwitrijke producten (plantaardige en dierlijke afkomst).
De schurftmijt lijkt op een spinnetje.Hij heeft een ovaal, wit lichaam en 8 poten.De rug van de mijt heeft borstels en stekels die helpen bij het graven van een gangetje in de huid. De schurftmijt is kleiner dan 0,5 mm en is alleen onder de microscoop te zien.
Het grootste ongemak bestaat uit ernstige jeuk. De mijten kunnen zich op de mens niet handhaven en gaan ook niet in de huid zitten.
Meelmotten, graanklanders of meelmijten kunnen granen, meel of bonen aantasten. Milieu Centraal vertelt wat je kunt doen tegen plagen in je voorraadkast.
Binnen de 24 uur kunnen de eerste gevolgen van de beet ontstaan: een grote rode vlek met een klein blaasje op de plek van de beet. Deze verschijnselen lijken erg op vlooienbeten. De beten kunnen erg jeuken, vandaar dat de mijten “straw itch mite” worden genoemd in het Engels.
Zo dient de omgeving een lage temperatuur te hebben en moet die zo droog mogelijk zijn. Bovendien is het van belang dat er weinig zuurstof en geurtjes bij het meel kunnen. Bewaart u meel en bloem niet goed of te lang, dan is de kans groot dat er zich stofluizen in gaan nestelen.
Beestjes in bed voorkomen
Het is altijd belangrijk je slaapkamer goed te luchten en je beddengoed schoon te houden om zo veel mogelijk onzichtbare beestjes in bed te voorkomen. Laat af en toe het raam eens open staan, zodat het niet te vochtig is en was je beddengoed om de twee weken op 60 graden.
Bijvoorbeeld door je beddengoed en dergelijke ermee te wassen. Of zelfs door je matras af te nemen met azijnwater, na het stofzuigen. Schadelijk is azijn niet. Maar bewijs voor de werking tegen huisstofmijt kunnen we niet vinden.
Een besmette zak bloem moet je ook niet proberen te redden door de bloem nog ergens anders in te zeven. Maar geen paniek als je per ongeluk toch restanten van meelmotten binnenkrijgt. De beestjes zijn niet giftig, kunnen de mens niet bijten en ook allergische reacties komen zelden voor.
WAAR KOMT DE MIJT VANDAAN? Mijten worden overgebracht via direct contact of via zadels, dekens, dekjes en borstels of bijvoorbeeld stro, hout of een stalmuur waar een paard met mijt stond. Mijten kunnen enkele weken in de omgeving overleven en vanuit daaruit besmetting veroorzaken.
Iedereen heeft ze. Toch worden deze huidbewoners in verband gebracht met bepaalde huidklachten, waaronder rosacea.
Samenvatting. De aandoening die bekendstaat als parasietenwaan, infestatiewaan of het Ekbom-syndroom is de beleving van de patiënt dat er beestjes of parasieten op of in zijn huid leven, en soms ook in zijn leefomgeving. De patiënt voelt en ziet de beestjes, maar andere mensen zien ze niet.
Plekken met veel stof en vezels is waar huisstofmijten hun meeste voedsel kunnen vinden. Daarom kom je ze ook veel tegen in matrassen, kussens, dekens, tapijten, gordijnen, honden- en kattenmanden, en ga zo maar door. Ze vinden het fijn om te verblijven op een plek wat donker, warm en vochtig is.
Wetenschappers hebben een mijt ontdekt die relatief gezien het snelste kan rennen van alle landdieren. Het gaat om de soort Paratarsotomus macropalpis, een mijt ter grootte van een sesamzaadje. Als de mijt op vol vermogen rent, verplaatst het diertje zich met een snelheid van 332 keer zijn lichaamslengte per seconde.
Hoe ziet schurft eruit? Een huidafwijking die we veel zien bij een besmetting van de schurftmijt, is de aanwezigheid van een soort gangetjes met eventueel aan het eind een bultje/blaasje.Verder zijn kleine en/of grote, rode pukkeltjes ook niet vreemd. Soms kan de huidaandoening een beetje lijken op eczeem.
Die vervelende hele kleine zwarte beestjes van 1 mm zijn vaak rouwvliegjes. Ze lijken een beetje op fruitvliegjes, maar zijn net een maatje kleiner. Ze worden ook rouwvarenmugjes genoemd, maar soms ook rouwmugjes, rouwvliegjes of 'die kleine irritante beestjes'!
In de winter, wanneer je minder vocht verliest, was je je dekbedovertrek en hoeslaken het best om de twee weken om je bed hygiënisch te houden. In de zomer, wanneer je meer zweet, doe je dat het best om de week. Heb je snel last van allergie? Dan was je je beddengoed ook het best elke week.
U herkent een plaag van bedwantsen aan donkere of zwarte vlekken aan de zoom van de matras. Dit komt door de poep van de bedwants. Ze hebben een aparte geur. Ze ruiken naar zoete amandel of koriander.
Speur in naden van je matras naar piepkleine witte eitjes of roodbruine beestjes. Controleer je lakens en dekens op rode of zwarte vlekjes. Mogelijk zijn dit bloedvlekjes (rood) of uitwerpselen van bedmijten (zwart).