Ontstekingen. Wanneer het onvoldoende lukt om de klachten met medicijnen (pijnstillers en/of antibiotica) te bestrijden of als er te vaak medicijnen moeten worden gebruikt, kan het verstandig zijn om de amandelen weg te nemen. Soms zal hierbij de neusamandel, indien nog aanwezig, ook verwijderd worden.
Voor deze ingreep (tonsillectomie) zijn er twee grote indicaties: vaak weerkerende amandelontsteking en belemmering van de ademhaling door zeer grote amandelen die de keelholte vernauwen.
Vanaf de leeftijd van 1 jaar kan de neusamandel worden verwijderd. Vanaf de leeftijd van 2 jaar kunnen neus-en keelamandelen tegelijkertijd worden verwijderd. De belangrijkste redenen om neus en/of keelamandelen te verwijderen zijn: terugkerende ontstekingen.
Op wikipedia is te lezen dat volgens de wetenschap het knippen van de keelamandelen op latere leeftijd ernstige gevolgen kan hebben: meer kans op oa kanker, MS, ziekte van Crohn en veel hogere sterftekans.
Soms kan het verstandig zijn om de amandelen weg te nemen. Bijvoorbeeld als het onvoldoende lukt om de klachten met medicijnen (pijnstillers en/of antibiotica) te bestrijden. Of als er te vaak medicijnen moeten worden gebruikt. Soms zal meteen ook de neusamandel (als deze nog aanwezig) worden verwijderd.
Bij iedere operatie, ook het verwijderen van de amandelen, is er sprake van enig risico. In dit geval is het voornaamste risico een nabloeding. Dit risico is in de eerste acht tot twaalf uur na de ingreep het grootst. Een normale bloedstolling na de operatie is van groot belang.
De neusamandel kan vanuit de randen weer aangroeien en na verloop van tijd opnieuw klachten geven. De keelamandelen kunnen wel volledig worden weggehaald. Soms groeit de keelamandel vanaf de tongamandel weer aan.
Amandelen behoren al jaren tot de populairste en gezondste noten. Ze zitten namelijk boordevol onverzadigde vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen die helpen het lichaam gezond en in balans te houden. De amandel is rijk aan vitamine E die zorgt voor de bescherming van de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel.
Na het verwijderen van de amandelen heeft u pijn in de keel en moeite met slikken. De pijn kan ook uitstralen naar de oren. Wanneer u na de operatie pijn heeft, geeft u dit dan aan bij de verpleegkundige. Van hem / haar kunt u medicijnen tegen de pijn krijgen.
Ontstoken amandelen zijn meestal het gevolg van een virusinfectie (bijvoorbeeld een verkoudheid), maar ze kunnen ook veroorzaakt worden door bacteriën, of door de ziekte van Pfeiffer. Ontstoken amandelen ontstaan als er meer ziekteverwekkers het lichaam binnenkomen dan de amandelen af kunnen weren.
De eerste dag na de operatie kunt u vla, yoghurt en pap eten. De tweede en derde dag na de operatie mag u overgaan op zacht of gemalen voedsel en brood zonder korst. De vierde en vijfde dag kunt u weer alles eten, behalve harde etenswaren zoals appels, rauwe wortel, chips en friet. Dit kan weer na tien dagen.
De zogenaamde keelamandelen (tonsillen) zijn te zien als knobbels links en rechts achter in de mond. De huig, het aanhangsel van het zachte gehemelte, hangt midden tussen de keelamandelen.
Wanneer het onvoldoende lukt om de klachten met medicijnen (pijnstillers en/of antibiotica) te bestrijden of als er te vaak medicijnen moeten worden gebruikt, kan het verstandig zijn om de amandelen weg te nemen. Soms zal hierbij de neusamandel, indien nog aanwezig, ook verwijderd worden.
We adviseren u om de eerste week rustig aan te doen. Op de plek van de amandelen komt een grijswitte korst, die meestal na zeven of acht dagen loslaat en spontaan verdwijnt. Na deze periode bent u in principe hersteld en kunt u weer aan het werk. De KNO-arts voert na vier tot zes weken nog een laatste controle uit.
In de keel De keelamandelen (tonsillen) zijn zichtbaar als knobbels links en rechts achter in de keel. De huig, het aanhangsel van het zachte gehemelte, hangt midden tussen de keelamandelen. Achter op de tong Dit deel wordt de tongamandel genoemd. Hij gaat aan de zijkanten van de tong over in de keelamandelen.
Bij mannen die gedurende 12 weken walnoten aan hun dieet hadden toegevoegd was duidelijk waarneembaar dat hun sperma qua vorm, beweging en vitaliteit was verbeterd. De oorzaak van het verbeterde sperma zit hem volgens de onderzoekers in de omega-3 vetzuren die in de walnoot zitten.
Het eten van noten kan bij sommige mensen leiden tot klachten zoals eczeem, urticaria (jeukende bulten) of nikkelallergie. Allergie kan voorkomen bij: Amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten en producten op basis van deze noten.
De operatie duurt ongeveer 15-30 minuten. Bij iedere operatie, ook bij deze operatie, is er sprake van enig risico. Zo is er bijvoorbeeld een risico op een nabloeding. Op de afdeling Dagbehandeling krijgt u pijnstillers.
De eerste dag na de ingreep krijgt u koud vloeibaar eten zoals vla, appelmoes of een waterijsje. Het is belangrijk dat u goed blijft drinken (koude dranken). Zure melkproducten mogen ook, zoals karnemelk en yoghurt. De tweede dag na de operatie mag u afgekoeld, gemalen voedsel eten.
Een ontsteking van de keel gaat vaak gepaard met keelpijn en een sterk rood gekleurde keel. Soms is de keelpijn alleen aanwezig bij het slikken. Ook andere symptomen komen voor bij een keelontsteking, zoals: Koorts.
De eerste dagen na de operatie…
geen bananen en ontbijtkoek eten, omdat dit in je keel kan blijven plakken. mag je niet te warm douchen of in bad gaan. Ook mag je niet in de zon zitten. Door de warmte kunnen de wondjes weer gaan bloeden.
slikklachten, zoals moeilijk kunnen slikken, pijn bij het slikken of vaak verslikken. veel slijm in de keel. het gevoel dat er iets blijft hangen in de keel. klachten aan 1 of beide oren, zoals dichte oren, slecht horen, pijn die van de keel naar de oren straalt.
Bij het verwijderen van de keel- én neusamandelen is de kans op infectiegevaar groter. Uw kind mag daarom in de eerste week nog niet naar school. Uw kind mag gewoon naar buiten, naar school, naar het dagverblijf of de crèche. Laat hem of haar wel de eerste dagen rustig aan doen.