Bijna alle supermarkten in Nederland verkopen zakjes met pofmaïs. Dit zijn kleine zakjes met maïs kernels welke geschkt zijn voor het maken van popcorn.
Echte popcornmais zoals gebruikt door de professionals met speciale popcornsuiker of speciaal popcornzout. * 500g popcornmais (40g per grote kom, ruim 12 kommen vol!) Te gebruiken met al onze popcornmachines, maar ook voor in de pan. Let op: in de pan moet u een beetje olie (zonnebloem-of maisolie) gebruiken.
Mais bestellen | Albert Heijn.
Hoe moet ik popcorn zaaien? Je kunt de maiszaden direct buiten zaaien. Doe dit vanaf half mei tot en met eind juli op een zaaibed, zodat ze kunnen ontkiemen. Let er op dat de temperatuur van de bodem ongeveer minimaal 15 graden moet zijn.
Je kan ongeveer 25 gram mais aanhouden voor een portie popcorn, je haalt dus 40 porties uit 1 zakje (1 kg) mais. 1 kg mais moet in 7 keer gebakken worden en is klaar in ongeveer 50 minuten.
Zelfgemaakte popcorn is gezien de voedingswaarden namelijk best gezond als snack. En zeker een beter alternatief dan een zak chips. Daarbij raak je van popcorn sneller verzadigd dankzij de vezels die erin zitten.
Voor kleine porties kan men ook gebruik maken van een conservenblikje om de maïskorrels in te poffen. Na gebruik kan het blikje worden weggegooid bij het restafval of bij een speciaal inzamelpunt. Neem altijd een pan die groot genoeg is, een maïskorrel wordt na het poffen zo'n zeven tot acht keer groter.
Mais drogen
Voordat je deze popcorn gaat poffen, moet je ze eerst goed laten drogen, zodat al het vocht eruit gaat. Als je de mais gaat poffen terwijl de korrel nog nat is van binnen, zal het nooit lukken. Dan wordt de druk in de korrel namelijk niet hoog genoeg. Droog ze zeker 2 weken.
De maïs die aan dieren gevoerd wordt is een andere soort dan die mensen eten. Voedermaïs groeit in Nederland, maar suikermaïs komt uit verre landen. Als korrels in blik is dat wel goed betaalbaar, maar de verse kolven zijn vanwege de transportkosten enhun beperkte houdbaarheid inderdaad prijzig.
Wat is het verschil? Voedermais wordt vooral geteeld voor het zetmeel, dat energie moet aanleveren voor het vee. Suikermais heeft de eigenschap dat het suiker dat de plant aanmaakt minder snel omgezet wordt in zetmeel. De zoetere smaak maakt suikermais meer geschikt voor menselijke consumptie.
Maïs is een gezonde bron van koolhydraten, welke je lichaam van de nodige energie kunnen voorzien. Daarnaast bevat maïs een ruime hoeveelheid aan folaat (vitamine B11). Je lichaam heeft folaat nodig voor de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode en witte bloedcellen.
Maïs bereiden & bewaren. Maïs is verpakt in folie ca. 3 dagen houdbaar in de koelkast. Gare maïskorrels zijn in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden in de diepvries houdbaar, bij minimaal -18ºC.
Met maïs kun je best wat kanten op. Je kunt het rauw eten door een salade of in de oven roosteren met een beetje boter.
Doe de mais in een popcorn machine. Heb je die niet doe dan een beetje olie in een afsloten pan en verwarm de popcorn hierin todat ze poppen. Laat de popcorn afkoelen, terwijl je dit doet pak je een pan en smelt je de boter(100 gram) . Doe vervolgens de suiker erin en laat het geheel lichtbruin worden.
Gebruik drie eetlepels olie (olijfolie, zonnebloemolie, koolzaadolie of arachideolie: dat is aan jou) op 85 gram popcorn mais.
Je maakt eerst de popcorn in de machine en daar kan je niets bij doen om de machine schoon te houden. Pof dus de maïs altijd eerst. Doe de popcorn dan in een pan of wijde schaal en strooi er wat zout over. Schud de kom of pan even goed om, laat even intrekken en proef.
Popcorn is gepofte maïs van maïssoorten die speciaal voor dit doel veredeld zijn. Het meest wordt Zea mays gebruikt.
Alhoewel je het wel zou denken, vanwege de koolhydraten en fructose ( 3,2 gram fruitsuikers per 100 gram) is maïs geen dikmaker. Zoals eerder geschreven bevat het erg veel voedingsvezel, wat de spijsvertering reguleert en zorgt voor een goede balans in de bloedsuikerspiegel.
Daar kunnen we kort over zijn: ja! Het maakt voor de vitamines en vezels niet uit of je groenten zelf vers kookt of uit blik of pot eet. Kies dan het liefst wel voor "pure" groenten uit blik of pot, zoals sperzieboontjes, worteltjes, mais, doperwten en rode kool.
Wat moet je doen? Smeer de maïskolf in met een goede laag boter, zodat alle maïs bedekt is. Leg de maïskolf vervolgens op een bord en zet 'm in de magnetron. Laat de maïskolf 3 minuten in de magnetron poppen op de hoogste stand.
Drogen kost ongeveer 55-60 per ton bij 30% vocht levering. En goede maïs dorst heel makkelijk 15 ton.
In deze instructievideo laten we je zien hoe je popcorn kunt maken. Popcorn is gepofte suikermaïs. Je gebruikt voor popcorn gedroogde maïskorrels.
Pak dan een tulbandvorm en zet de maïs rechtop in het gat van de vorm. Houd de bovenkant van de kolf vast en je kolf staat heel stabiel. Snijd voorzichtig met het mes van boven naar beneden en ga zo de hele kolf rond. Je hebt ook meteen al het maïs verzamelt omdat de korrels in de vorm vallen.
Popcorn die je zelf gepoft hebt is doorgaans na het poffen nog twee tot drie weken houdbaar, mits natuurlijk luchtdicht verpakt. Wel kan de popcorn wat zachter worden. Heb je zout over de popcorn gedaan beïnvloed dit de houdbaarheid niet.
Zoete popcorn bevat meer calorieën dan zoute popcorn. Als het je dus om de slanke lijn te doen is, kan je beter kiezen voor zoute popcorn. Eet ook niet te veel zoute popcorn. Een beetje zout is goed voor je, maar de meeste Nederlanders krijgen veel te veel zout binnen.