Het enige verschil is dat de dürüm wrap is gemaakt van tarwemeel in plaats van maïsmeel. Een dürüm met döner (dürüm–döner) is een populair gerecht in Turkije maar ook in veel westerse landen, waaronder Nederland en België.
Lahmacun (spreek uit: 'lach-MAA-dzjoen') staat in ons land bekend onder de naam Turkse pizza. Deze snack is een Midden-Oosterse allemansvriend en bestaat uit een dunne ovale deegbodem belegd met een pittige lams- of rundergehaktmix.
Dürüm döner is een heerlijke Turkse wrap, een dunne pannenkoek van niet-gegist brooddeeg, gevuld met rauwkost en vlees.
De "dürüm" is qua vorm gelijk aan de zachte Mexicaanse tortilla maar is gemaakt van durumtarwe in plaats van maïsmeel.
Het woord dürüm betekent namelijk enkel 'opgerold' in het Turks. Dat is meteen ook de reden dat zowel dürüm kebab, dürüm kip en dürüm shoarma op het menu staan: verschillende vleessoorten met verschillende kruiding, maar allemaal opgerold in deeg en stuk voor stuk heerlijk met looksaus van Pauwels.
De 'u' is in dit woord kort! Geen duu-ruum, maar durrum. En-sjie-lada. Dit Mexicaanse gerecht is in de regel een tortilla gevuld met vlees en kaas.
Durum remt ontstekingen doordat het antioxidanten bevat. Semolina gebruiken kan helpen bij preventie van diabetes en hart- en vaatziekten. De vezels in durum zijn goed voor de spijsvertering. Daarnaast is het een feit dat veel vezels eten leidt tot een lagere bloeddruk.
nieuws De populaire Doner Kebab is een echte vetbom, zeggen Britse wetenschappers. Nochtans wordt een broodje met Kebab en sla soms beschouwd als een van de gezondere fast food-keuzes. Volgens de onderzoekers bevat één kebab echter het equivalent van ongeveer één wijnglas zuivere olie.
Döner is van oorsprong een Turks vleesgerecht dat gemaakt wordt van kalfsvlees of lamsvlees. Het vlees wordt gekruid en aan een draaiend spit opgehangen. Döner betekent 'draaiend' en vaak wordt het gerecht benoemd als döner kebab of kebab.
Het is een vleesgerecht dat gemaakt wordt van lamsvlees. Oorspronkelijk komt kebab uit Turkije. Het lamsvlees wordt gekruid en aan een draaiend spit opgehangen. Döner betekent dan ook 'draaiend'.
Voor de saus meng je zure room, mayonaise, geperste look, een mespuntje chilipoeder en zout. Voeg naar eigen smaak gesnipperde munt en peterselie toe. Bestrijk de dürüm met een eetlepel saus en schik er de gebakken kip op. Afwerken doe je met ijsbergsla of witte kool en tomaat.
Doordat de saus van verse tomaten wordt gemaakt, is deze niet echt ongezond te noemen. Ook de groenten die erop zitten, zijn uiteraard gezond. Een belegde Turkse pizza is dus gezonder dan een naturel. Eet je vaak Turkse pizza in combinatie met knoflooksaus, dan ben je echter niet zo gezond bezig.
Turkse pizza is een dunne pizza belegd met een pittige rode saus en lams- of rundergehakt. Hij heeft een dunnere bodem dan de Italiaanse pizza. Ook heeft het alleen een laag saus en wordt de pizza niet afgetopt, en al helemaal niet met kaas.
Typisch Turkse gerechten zijn bijvoorbeeld geroosterde vleesbrochette (sish-kebab), pilav, gevulde groenten (dolma's) en gevulde wijnbladen (sarma's), Turks brood (pide), Turkse pizza en bladerdeeggebak (baklava) gedrenkt in honing of suikerwater.
Vet en koolhydraten
Al met al bevat een gemiddelde kapsalon al 90 gram vet. Daarmee zit je meteen op 20 gram boven je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Geen goed idee dus. Tel daarbij de grote hoeveelheden aan zout en koolhydraten bij op en je snapt waarom de kapsalon zo ongezond is.
Wie een broodje döner kebab scoort, neemt een risico. Dit schrijft het AD vandaag. De Consumentenbond testte het gerecht in vijf grote steden en komt tot de conclusie dat het vaak te zout, te vet en vooral vies is. 'Mensen met een zwakke gezondheid lopen gevaar.
101 bij kebab bestellen
Wat raad ik aan? Kies voor een optie zonder brood (product) of ga liever voor een wrap in plaats van kebab-brood. De meeste vleessoorten worden gegrild, wat het dus niet ongezond maakt. Kies voor een schotel met rijst of salade en geniet van het gegrilde vlees zonder schuldgevoel.
Durumtarwe wordt gebruikt voor stevige producten zoals couscous, bulgur, pasta en noedels. In de volksmond wordt er met tarwe ook een bepaalde tarwesoort bedoeld. Namelijk de tarwe die gebruikt wordt voor ons brood, gebak en koeken.
Döner betekent “draait” of roterend in het Turks. Traditiegetrouw is döner gemaakt van gekruid lamsvlees maar inmiddels ook van kalfsvlees, kalkoen of kip. Het vlees wordt aan een draaiend spit opgehangen.
Een heerlijke opgerold broodje met frisse sla, knapperige falafel en een licht pittige dressing van harissa, tahin en limoen. Dit gerecht is een kwestie van het broodje vullen, opvouwen en happen maar. In plaats van dürüm kun je ook Libanees brood gebruiken.