Je kunt ze direct gebruiken in verschillende maaltijden, maar het bekendst zijn de spliterwten toch wel voor de snert! Voor erwtensoep kun je rekenen op ongeveer 100 gram gedroogde erwten per persoon. Reken per 500g erwten ongeveer 1 liter water.
Laat de spliterwten en het vlees met 2 liter water (op ca. 500 g spliterwten) aan de kook komen en laat dit minstens een uur zachtjes pruttelen. Bij erwtensoep ontstaat er eiwitschuim.
Was de peulvruchten. Vervolgens kunnen de spliterwten in een pan met ruim koud water. Wanneer je 1 kilo erwten wilt weken, houdt rekening met ongeveer met anderhalf tot twee liter water.
Was een pond gele spliterwten onder koud stromend water en doe ze in een grote soeppan. Doe er 1,5 liter koud water bij en laat de erwten 3 minuten goed doorkoken en haal de pan dan van het vuur. Laat de erwten ruim een uur in dit water weken.
Laat de erwten een nacht weken in water.
Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht. Door ze eerst goed te wassen in een zeef of vergiet, is de hoeveelheid schuim die ontstaat minder.
Ouderwetse erwtensoep maken
Breng jouw maaltijdsoep helemaal op smaak met de combinatie van selderijzaad, peper, koriander, uienpoeder en karwijzaad.
Zoals dat schuim. Schuim afscheppen van bouillon in de maak, want daar gaat het meestal om, doet men om een heldere bouillon te krijgen. Tijdens het verwarmen van het vlees stollen allemaal kleine eiwitdeeltjes aan de buitenkant ervan, en die laten vaak los.
In de bereiding zit nauwelijks verschil, zowel erwtensoep als snert wordt gemaakt van spliterwten, groenten en rookworst.Maar voor snert gebruik je ook nog varkensvlees, spek en botten. Snert heet officieel pas snert als de soep één dag 'gestaan' heeft.
Tips voor het koken van spliterwten
Spliterwten behoren tot de peulvruchten. Anders dan bijvoorbeeld bruine bonen, kidneybonen of zwarte bonen bevatten spliterwten minder fytinezuur. Ze koken daardoor sneller kapot dan andere stevigere bonensoorten en daarom is het niet noodzakelijk om spliterwten te weken.
Wil je een gebonden soep indikken? Kookroom, crème fraîche of sojaroom zorgt voor een dikkere soep én een romige smaak. Twee vliegen in één klap! Voeg de room toe als de soep warm is en roer goed door.
Alleen even wassen in een vergiet en koken in schoon water. Spliterwten kook je gemiddeld 1-2 uur op laag vuur met deksel op de pan. Houd voor de exacte kooktijd het bereidingsadvies op de verpakking aan.
Daarnaast moet je de erwtensoep heel goed en lang laten inkoken. Is de soep toch nog te dun? Dan kun je altijd een beetje maïzena toevoegen om de soep te binden.
Extra informatie. De spliterwten wassen en 6 a 8 uur laten weken in ruim water. Aan de kook brengen en ca 90 tot 120 minuten zachtjes laten koken. Breng in een soeppan het water met het zout, de erwten, karbonades en laurier aan de kook.
Schep het schuim regelmatig van de soep af en roer goed door.Schraap regelmatig over de bodem van de pan. Zo voorkom je dat de soep aanbrandt.
Erwtensoep is in de koude wintermaanden natuurlijk erg lekker, maar wist je dat deze soep daarnaast ook erg gezond is? Zo zit er in deze soep vitamine A, B en C en allerlei mineralen. Denk bijvoorbeeld aan fosfor, kalium en magnesium. Daarnaast bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn.
Aldi's 'hete ketel' erwtensoep kwam daarbij, met een 7,2 als rapportcijfer, als beste uit de test. De soep is volgens de experts uitstekend in balans. De erwtensmaak, kleur en vulling worden beoordeeld als 'precies goed'. Ook de soep van de Albert Heijn kan op een aardig rapportcijfer rekenen.
In Nederland dateert het eerste bekende recept voor erwtensoep uit het begin van de zestiende eeuw. Naast spliterwten vormen ook wortel, prei, ui en aardappel de ingrediënten voor deze soep. De aardappelen zorgen ervoor dat de snert dik wordt, want deze vallen tijdens het kookproces uit elkaar.
Erwtensoep is erg gezond en voedzaam. Het is een soep die je warm maakt, maar is helaas niet goed voor de lijn. In een stevige erwtensoep zit al snel 3,8 gram vet per 100ml.
Verdeel de soep in kleine portie en laat deze snel afkoelen. Bijvoorbeeld door de bakjes in een grote bak met koud water te zetten. Zet de bakjes vervolgens in de koelkast om verder af te koelen tot maximaal 7 °C. Zo kun je de soep 2-3 dagen bewaren.
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
Soep afkoelen en inpakken
Plaats de pan in een bak koud water en laat deze snel afkoelen. Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes.
De klassieker die niet mag ontbreken tijdens koude, winterse dagen: Hollandse erwtensoep, oftewel snert. Perfect na een stevige wandeling. Serveer deze soep met wat roggebrood en katenspek voor een goed gevulde maag.
Opwarmen in een zwaar pannetje, heel langzaam en voorzichtig, veel roeren. Er is eigenlijk niks zo lastig in het leven als het zonder aanbranden goed warm krijgen van erwtensoep. Magnetron kan ook, maar dan wel drie keer eruit halen en doorroeren.
Erwtensoep is een zware soep. Hierbij past het beste een frisse witte wijn met pit. De wijn moet namelijk genoeg tegenwicht geven. Denk aan een Sauvignon Blanc, Weisser Burgunder of Grüner Veltliner.