Het blikje bestaat dus uit twee delen: onderkant plus zijkant zijn gemaakt uit een stuk staal of aluminium, en dan is er nog de losse bovenkant. Met daarop dat lipje om het drinkgat open te wippen.
SipNShut heet het, oftewel 'slok en sluit'. Het blikje is van 100% aluminium en daarmee volledig recyclebaar. Ook niet onbelangrijk in deze tijd.
lipje = het lipje zelfst. naamw. Uitspraak: [ˈlɪpjə] Verbuigingen: lipje|s (meerv.) uitsteeksel waaraan je moet trekken om een verpakking open te maken Voorbeeld: `Ik krijg het blik niet open, w...
Hoe je een blik waarvan het lipje is afgebroken openmaakt is mega simpel. Pak een kleine lepel uit de keukenla en zet deze met de ronde kant op het blik en de holle kant naar je toe op de plek van het lipje. Houd het blik goed vast en duw het lepeltje zachtjes in het blik zodat de bovenkant opengaat.
Blikjes worden gemaakt door een plat stuk aluminium in een cilindrische vorm te persen. Als massief materiaal vervormd moet worden, zorgen hoeken en bochten natuurlijk voor een probleem. We zouden meer materiaal kunnen toevoegen of het beter bestand maken tegen de extra belasting.
Uit blik eten of drinken kan je bloeddruk aanzienlijk doen stijgen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek aan de Seoul National University in Zuid-Korea. Heel vaak bevat de binnenkant van blikjes de chemische stof bisphenol A, ook wel afgekort als BPA.
De koelkast- of vriezerupgrade
Ongeveer zoals dat het geen goed idee is om een natte jas aan te trekken als het buiten vriest. Pak je flesjes en blikjes in natte jasjes, en je kunt binnen drie kwartier (in de koelkast) tot een kwartiertje (in de vriezer) genieten van een perfect gekoelde Coke!
Bij het openen van het blikje schuif je je nagel onder het lipje en trek je het omhoog totdat je het bevredigende psshht-geluid hoort.
Waarom zit er toch een gaatje in het lipje van een frisdrankblikje? Het is handig voor de grip omdat je je wijsvinger er precies achter kunt klemmen. Maar dat is niet de reden: het lipje is verzonnen om het eventuele rietje op z'n plek te houden.
Blikjes kunnen worden geopend met een lipje op de bovenzijde dat naar binnen moet worden gedrukt. Vroeger waren treklipjes erg populair, maar deze losse lipjes moedigden weggooien ervan aan.
Een blikje is geoptimaliseerd om het maximum volume te bepalen en niet de minimale oppervlakte. Bij minimale oppervlakte krijg je een blik van ongeveer 7 cm hoog met een diameter van ongeveer 8cm.
De oude blikjes hebben plaats gemaakt voor een smaller en hoger model. Maar De Inspecteur krijgt van verschillende luisteraars klachten over de kwaliteit van de verpakking. De blikjes zouden sneller openscheuren. Volgens Coca-Cola is er niets aan de hand en zijn de nieuwe blikjes vooral beter voor het milieu.
Blaas een ballon op. Leg 'm bovenop het blikje frisdrank en laat 'm langzaam leeg lopen. Op deze manier creëer je een luchtdichte deksel. Geen geknoei meer met vocht dat er uit loopt en de prik blijft ook redelijk lang behouden.
THEEDOEK EN POLLEPEL
De theedoek leg je over de hals van de fles en dan druk je met de achterkant van de pollepel de kurk naar beneden. Moet je wel een beetje kracht zetten. Maar je zult zien, werkt als een trein. Enige nadeel is natuurlijk wel dat je zo de kurk in de fles hebt zitten.
Zorg ervoor dat het blikje leeg en schoon is. Haal de bovenkant van het blikje eraf met een blikopener. Zet de opener op de rand van het blikje en draai tot het dekseltje loslaat. Let op: zowel het randje van het blik als van de uitgesneden bovenkant is erg scherp!
Bij Natural Spices bestel je paprikapoeder en gerookte paprikapoeder van topkwaliteit. Bij ons bestel je paprikapoeder, gerookte paprikapoeder en biologische paprikapoeder van topkwaliteit. Je kunt ze verkrijgen in een klein formaat, de basic, maar ook in grootverpakkingen. Zo bestel je gemakkelijk wat je nodig hebt!
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.
Gooit u wel eens een pak rijst, een blik soep, een fles cola of een pak chips weg, omdat de houdbaarheidsdatum (THT) is verstreken? Dat hoeft niet! Zulke producten kunt u veelal maanden of zelfs jaren na het verstrijken van die datum nog gewoon zonder risico gebruiken.
In een flesje water zitten geen suikers of andere lekkernijen waar schimmels en bacteriën zo dol op zijn. En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft.
Maar uit Frans onderzoek blijkt nu dat ook het drinken van een blikje per dag al nadelige gevolgen heeft voor de lever. Volgens de onderzoekers van Inserm, het Franse instituut voor gezondheid en medisch onderzoek, kan dat ene dagelijkse blikje bijdragen aan leververvetting.
Een statiegeldflesje kan wel 40 keer gevuld worden: dat spaart nieuwe grondstoffen, energie en afval. Voor onderweg kun je een blikje kiezen: eenmalige glazen flesjes scoren slechter dan blik. Flessen met statiegeld - zoals plastic PET-flessen en bierflesjes - zijn milieuvriendelijker dan flessen zonder statiegeld.
Blik is lichtdicht, er komt geen zuurstof bij en het koelt sneller dan glas. In dat opzicht is het dus een betere optie om bier uit blik te drinken dan bier uit een flesje, omdat de smaken beter bewaard blijven.
Een blikje is geoptimaliseerd om het maximum volume te bepalen en niet de minimale oppervlakte. Bij minimale oppervlakte krijg je een blik van ongeveer 7 cm hoog met een diameter van ongeveer 8cm.