In Keetmanshoop in het zuiden van Namibie schijnt de zon gemiddeld 3.870 uur. Dat komt neer op 87 procent van de tijd. De zomers zijn er erg warm en de winter gewoon warm. Met 350 zonnige dagen, schijnt de zon er vrijwel onafgebroken.
Yuma is een stad in het Zuiden van Arizona, aan de grens met Mexico, en telt het meeste aantal zonuren ter wereld. De zon schijnt er maar liefst 4015 uren per jaar, dat is gemiddeld elf uur per dag. In juli schijnt de zon er zelfs bijna veertien uur per dag, het dubbele van in België.
En de winnaar is: Bergen! Deze Noorse plaats krijgt jaarlijks gemiddeld maar 1187 zonuren. Dat is slechts 3 uur per dag.
De Consumentenbond dook de klimaatgrafieken in en concludeerde dat het Portugese Praia de Rocha in de Algarve de plek is met de meeste zonuren per jaar in Europa.
Ecuador wordt ook wel het land van de eeuwige lente genoemd, want de temperatuur schommelt vrijwel altijd rond de 25 graden. Wij in Nederland ervaren dat eerder als eeuwige zomer, maar goed: lekker is het sowieso. Er is ook nog eens genoeg te beleven in het Zuid-Amerikaanse land.
Kaapverdische Eilanden
Op de eilanden van Kaapverdië valt maar weinig regen, en het wordt overdag eigenlijk nooit kouder dan 24 graden. Van februari tot en met juni valt er bijna helemaal geen neerslag.
Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Hier werd ooit een record temperatuur gemeten van 70,7°C. Leven is er niet, zelfs bacteriën houden het hier voor gezien op deze een na droogste plek op aarde (alleen delen van de Atacama-woestijn in Chili zijn droger).
1. Gran Canaria. We trappen de lijst af met de warmste plek van Spanje in de winter: het veelzijdige Canarische Eiland Gran Canaria. De combinatie van de Canarische Stroom en noordoostpassaat zorgt ervoor dat het klimaat en het zeewater op en om Gran Canaria jaarrond constant is.
De meest bekende en meest zonnige plaatsen van Spanje zijn te vinden op de Canarische Eilanden, de Costa del Sol, de Costa de Almería, de Costa Cálida en aan de Costa Blanca. Hier liggen kleine paradijzen die over het algemeen het hele jaar mooi weer hebben en de regen als iets bijzonders gezien kan worden.
Tijdens de Noorse zomer gaat de zon niet onder boven de (noord)poolcirkel en is deze gedurende een aantal maanden 24 uur per dag zichtbaar. De Middernachtzon is te zien doordat de aardas gekanteld is. Deze as is de denkbeeldige lijn die dwars door de aarde de noordpool en zuidpool met elkaar verbindt.
Vanaf 21 maart is het op de noordpool 6 maanden lang constant dag. Vanaf 23 september valt daar de duisternis in en blijft het de volgende 6 maanden donker. Op de zuidpool gebeurt het omgekeerde. In ons voorjaar en zomer is het daar donker en vanaf 23 september breekt daar voor de volgende 6 maanden de zon door.
Zonnigste plek: leg je handdoek op de veerboot tussen Den Helder en Texel. Het zuidpuntje van het eiland en het noordpuntje van Noord-Holland hebben namelijk de meeste zonne-uren, zo'n 1650 per jaar. Dat je aan onze kust moet zijn om de meeste stralen te vangen zal niemand verbazen.
Ook Cuencano´s mopperen over het weer
Een hele dag regen heb je hier eigenlijk nooit, maar een hele dag alleen maar zon is ook zeldzaam. Doordat de temperatuur hier midden op de dag altijd rond de 20 graden ligt is het wel altijd aangenaam.
In de Spaanse stad Alicante schijnt de zon gemiddeld 349 uur per maand. Daarmee is het de Europese stad met de meeste zonuren per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van zoekmachine voor vakantiehuizen Holidu in de periode tussen 2009 en 2021.
Almería is de onbetwiste nummer 1 in onze top-11 van plekken met de meeste zon in Spanje. Met net geen 3000 uur zon, 2994 om precies te zijn, is Almería de ware zonnehoofdstad. Dat is maar liefst 8,2 uur per dag!
De prijzen variëren behoorlijk, maar voor €2000 tot €3000 kunt u van december tot eind februari overwinteren in een appartement in Spanje of Portugal, inclusief de reiskosten.
Wil je dus lekker warm tot zeer heet zitten, dan is de stad Córdoba dé plaats om de zomer door te brengen. 2- Sevilla is nog zo'n zuid Spaanse stad waar het kwik enorm kan stijgen. De maximale temperatuur in een maand zoals augustus ligt daar rond de 35,5 graden wat erg warm kan zijn.
1. Vostok Onderzoeksstation, Antarctica (–89.2°C) Het Russisch onderzoeksstation ligt 3.488 meter boven de zeespiegel en blijft tot vandaag officieel de koudste plek ter wereld. De recordmeting van -89,2 graden Celsius dateert van 21 juli 1983.
39 graden is al uniek
Op 24 juli werd het 75(!) jaar oude hitterecord van Warnsveld gebroken toen het in Eindhoven39,3 graden werd. Ook dat was een barrière want nooit eerder werd er in ons land 39 graden gemeten. Tot op de dag van vandaag zijn 24, 25 en 26 juli 2019 de enige dagen geweest met maxima boven 39 graden!
De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht. Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel. In Noorwegen is Spitsbergen de plek waar de middernachtzon het langst te zien is.
Spanje en Portugal zijn veruit de meest populaire landen om te overwinteren. Ook de Canarische Eilanden zijn een goede optie. Het voordeel van overwinteren op een populaire plek als Spanje of Portugal is dat er volop activiteiten worden georganiseerd.
Thailand in januari
Heb jij wel eens nagedacht over een vakantie naar het koninkrijk Thailand? In dit Aziatische land geniet je in de wintermaanden van de warmte, met een gemiddelde maximum temperatuur van 30 graden!