Je kan wel altijd super floss gebruiken dit is een flossdraad met een hard stukje er aan deze draad kun je gemakkelijk tussen de tanden door steken onder de spalk door. Op die manier kun je plek voor plek langs je spalkje flossen. Poets ook de spalk met de tanden borstel hij zal er niet door beschadigen of slijten.
Houd het handvat van de flosser stevig vast onder een hoek in de richting van het gebied dat je eerst wilt flossen (je boven- of ondertanden). Flos voorzichtig tussen je tanden en voorkom breken of ploffen. Gebruik dezelfde zigzagbewegingen die je zou maken met een normale floss.
Om je mond schoon en je tandvlees in goede conditie te houden, is het aan te bevelen minstens eenmaal te flossen en tweemaal per dag te poetsen als onderdeel van een complete routine voor mondhygiëne. Verwijder meer plak: Plak komt tussen de tanden vast te zitten en flossen helpt om het los te maken.
Flossen met een beugel
Gebruik flosdraad met wax en beweeg het voorzichtig onder de grote beugeldraad door. Beweeg het vervolgens heen en weer tussen twee tanden. Trek het niet kapot, maar beweeg het zachtjes naar boven en naar beneden. Ga daarna door naar de volgende twee tanden.
Je kan wel altijd super floss gebruiken dit is een flossdraad met een hard stukje er aan deze draad kun je gemakkelijk tussen de tanden door steken onder de spalk door. Op die manier kun je plek voor plek langs je spalkje flossen. Poets ook de spalk met de tanden borstel hij zal er niet door beschadigen of slijten.
De mondhygiënist kan je adviseren te spoelen met een spoelmiddel met fluoride. Omdat er makkelijker tandplak blijft zitten als je een beugel hebt, waardoor je eerder kans hebt op gaatjes, bijvoorbeeld rondom de slotjes, is een extra fluoridemoment belangrijk. Mondwaters bevatten ingrediënten die het glazuur versterken.
Stoken, ragen of flossen, het verschilt per persoon wat het prettigst is. Het minst effectief is flosdraad. Dat komt omdat het niet heel makkelijk te gebruiken is en u waarschijnlijk met het draad niet op de goede plekken komt. Het meest effectief zijn ragers.
Flossen kan gevoelig zijn als uw tandvlees ontstoken is. Meestal bloedt het dan ook. Als u vaker flost, stopt het bloeden en uiteindelijk ook de tandvleesontsteking. Wanneer het bloeden erger wordt, is het verstandig om contact op te nemen met uw tandarts of mondhygiënist.
Want in verschillende onderzoeken komt naar voren dat mensen absoluut niet kunnen flossen, zegt tandarts Maaike Schutjes. "Het gevaar van flossen", zegt zij, "is dat je de bacteriën in je tandvlees werkt." Dus zetten goede tandartsen volgens Schutjes niet langer in op flossen.
De meest voorkomende oorzaak van terugtrekkend tandvlees is te hard poetsen of tandenknarsen. Soms drukt u te hard tijdens het poetsen met uw borstel op uw tanden en tandvlees. Of gebruikt u een borstel met harde haren die uw tandvlees beschadigen.
Het flossen van je tanden is niet alleen belangrijk om etensresten weg te halen. Maar ook om tandplak te verwijderen en de opbouw hiervan tegen te gaan. Daarnaast kan flossen ook zorgen voor een stralend witte lach. Dit komt omdat flosdraad restjes weghaalt die je in de spiegel niet goed ziet.
Twee minuten is een richtlijn, maar je moet poetsen totdat de tanden schoon aanvoelen en er schoon uitzien. Zet in op mondgezondheid. Gingivitis kan snel terugkeren. Maak van goed poetsen en flossen een prioriteit om tandvleesaandoeningen levenslang te voorkomen.
Ragen doet u om bacteriën te verwijderen die op het tandoppervlak blijven zitten. Het is belangrijk om de bacteriën 1x in de 24 uur te verwijderen. Uitgebreid ragen hoeft maar 1x per dag. De rager wordt vastgehouden tussen duim en wijsvinger, op korte afstand van de haren.
Ga langs al uw tanden en kiezen en zo nodig een tweede keer. Het is niet erg als het gaat bloeden. Dit is meestal een teken dat uw tandvlees ontstoken is. Wanneer u één á twee weken lang elke dag uw tanden stookt zal in veel gevallen de ontsteking afnemen.
Een elektrisch flossapparaat bleek iets beter resultaat te boeken dan handmatig flossen. Met name bleek elektrisch flossen 'significant' beter te werken tegen tandplak dan zowel het geteste geweven als het opgeruwde flossdraad. Echter, flossdraad zonder was werkte even goed als de elektronische apparatuur.
Wanneer je flossdraad vies ruikt na het schoonmaken, dan is dat een teken om vaker te flossen tussen je tanden en kiezen. De vieze geur wordt veroorzaakt door afvalproducten van bacteriën en of een ontsteking. In het begin kan flossen gevoelig zijn en kan het tandvlees gaan bloeden.
Oorzaken van bloedend tandvlees bij flossen
Onregelmatig flossen: Als je niet minstens één keer per dag flost, dan kan je tandvlees eerder gaan bloeden als je toch het flosdraad pakt. Streef ernaar om na de maaltijd te poetsen en minstens een keer per dag te flossen om je kans op tandvleesbloedingen te beperken.
Tandvlees wordt gingiva genoemd. Gezonde gingiva heeft een roze kleur, ligt stevig om de tanden en kiezen en bloedt niet bij het poetsen of het eten. Een gezond teken zijn ook de kleine putjes in de gingiva, dit wordt het sinaasappel aspect genoemd.
De ideale volgorde voor het verwijderen van tandplaque is eerst flossen en dan poetsen. De reden hiervoor is dat je tijdens het flossen bacteriën en debris die zich tussen de tanden opstapelen, losmaakt. Als je daarna je tanden poetst, verwijder je makkelijker deze losgemaakte bacteriën en debris uit de mond.
Als er eenmaal tandsteen is gevormd, kan dit weggehaald worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts. Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met behulp van een haakje – waarbij het tandsteen wordt weggekrabd – of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft.
Poets je tanden minstens twee keer per dag: zeker 's avonds voor het slapengaan en op een andere moment van de dag (bijvoorbeeld 's morgens). Een grondige poetsbeurt duurt minstens twee minuten. Poets niet direct nadat je iets zuur of zoet hebt gegeten of gedronken. Je wacht beter een uur.
Té zure mondwaters kunnen zorgen voor tanderosie. Er wordt gesproken over een ph waarde van 5 of lager. In Listerine zit onder andere het conserveermiddel benzoëzuur dat alleen zijn werk kan doen in een ph waarde van 5 of lager. Alles met een PH waarde onder de 5,5 lost tandglazuur op.
Als je een vaste beugel hebt kun je het best alleen water, thee zonder suiker en melk drinken. Dat zijn de ENIGE dranken niet niet schadelijk zijn voor je gebit. Als je af en toe toch iets anders wilt drinken mag dat, maar beperk dat tot maximaal 1 glas per dag.
Mag je een vaste beugel poetsen met een elektrische tandenborstel? Ja, dat is geen enkel probleem. Elektrisch poetsen met de moderne elektrische tandenborstels blijkt veilig en effectief. Soms zelfs effectiever dan poetsen met een gewone tandenborstel.