Hoe zit dat? Antwoord: Het is een fabel dat nagels sneller groeien en meer lucht krijgen als je de nagelriemen terugduwt. Er zijn goede redenen om dat niet te doen. Bij het terugduwen wordt de op de nagel gelegen huidplooi (proximale nagelplooi) losgemaakt van de nagel.
Je nagelriemen kunnen gaan bloeden en er kan een wondje ontstaan. Maar vaker nog drogen je nagelriemen uit, plakken vast aan je nagelbed en belemmeren zo de groei van je nagel. Je nagel kan daardoor zelfs een beetje vervormen. Door je nagelriemen regelmatig terug te duwen, kun je dit voorkomen.
Het gebeurt nog weleens dat mensen uit onwetendheid hun nagelriemen wegknippen. De matrix van de nagels ligt dan open en de huid wordt dan heel gevoelig voor infecties. Een infectie herken je aan kloppende, rode en pijnlijke vingertoppen, zwelling van de nagelriemen en pus. In ernstige gevallen kan er koorts optreden.
Nagelriemen verweken
Het is in de meeste gevallen beter om jojoba-olie, amandelolie of avocado-olie te gebruiken. Deze producten hebben een verzachtende en vochtregulerende werking. Voor een effectieve herstellende werking is aloë vera olie een uitstekend middel.
Je moet de nagelriemen verwijderen om overtollige of neetnagels te voorkomen. Waarom je je überhaupt zorgen moet maken over je nagelriemen heeft te maken met hun natuurlijke groei. Omdat het lichaam ze voortdurend repliceert, kan er snel een teveel ontstaan.
Daarnaast zorgt het knippen van je nagelriemen misschien twee dagen voor een mooi gezicht, maar daarna worden ze rafelig en pijnlijk. Geen goede zaak. Bovendien kan het zorgen voor witte plekjes en ribbeltjes in je nagels, omdat het deel waaruit ze groeien wordt aangetast.
Je Nagelriemen Gezond Houden
Verwijder met een watje en nagellak remover oude nagellak. Het beste is een remover zonder aceton te gebruiken omdat aceton de nagels kan uitdrogen en beschadigen. Breng een laagje Arganolie op je nagels aan en masseer dit zachtjes over je nagelriemen zodat ook die gehydrateerd worden.
Meestal is de oorzaak veroudering. Soms worden ribbels veroorzaakt door een onderliggende aandoening of ziekte. Een vitaminetekort kan ook een rol spelen bij deze nagelafwijking. Als je lichaam te weinig calcium, zink of vitamine A bevat, kan een tekort zichtbaar worden door het verschijnen van ribbels in je nagels.
Hoewel er geen definitief antwoord is, raden de meeste experts aan om elke één tot twee weken een doe-het-zelf-manicure thuis te doen. Dit geeft je nagels voldoende tijd om iets uit te groeien, terwijl je toch een gepolijste look behoudt.
2 weken lang 3x per dag in de soda.... daarna ging het langzaam dicht verder behandelt met honing zalf desinfecterend en genezend.
Om je nagels en nagelriemen goed te hydrateren kun je ze insmeren met een paar druppels olijfolie. De olie voedt en heelt oneffenheden.
Voeding helpt tegen broze nagels
Zorg voor een goede gezondheid van je nagels dat je voldoende biotine, vitamine D, calcium, zink, vitamine A en ijzer binnenkrijgt. Daarnaast is voldoende eiwitten eten belangrijk. Lees meer over het krijgen van sterke nagels.
Ze bestaan uit huidcellen en ontstaan wanneer de huid loslaat van het oppervlak, maar aan de basis nog altijd vastzit. Grote boosdoener is een droge huid, wat je vatbaarder maakt voor koud weer of water en ervoor zorgt dat je huid loslaat.
Voor sterke nagels heb je calcium nodig. Je nagels voeden kan daarom op twee manieren: door meer melk te drinken of door je nagels te weken in een badje van melk. Zorg wel dat je nagels helemaal nagellak vrij zijn voor een optimaal effect. Een badje van azijn behoort overigens ook tot oma's tips voor sterke nagels.
Goede basis oliën voor een nagelriemolie zijn: amandelolie, jojoba-olie of abrikozenolie. Maar ook worden sesamolie en zonnebloemolie gebruikt. Het is ook belangrijk om te kijken of er een plantaardige olie is toegevoegd of minerale olie wordt gebruikt.
Naast een verhoogd risico op huidkanker, dragen gelnagels ook bij tot een veroudering van onze huid. Opnieuw is het UV-licht de grote boosdoener. Wie desondanks blijft volhouden, maakt dus veel kans om met perfect gemanicuurde nagels rond te lopen aan een rimpelig hand.
Wat is het? Bij de Russian manicure wordt de gekeratiniseerde proximal nail fold (nagelriem) weggeknipt of weggefreesd met een elektrisch vijl. De techniek komt oorspronkelijk uit Rusland en bij veel nagelstudio's in de Oostbloklanden is het bijna traditie. Het harde randje van de nagelriem wordt gezien als dode huid.
Maar ook het gebruik van gellak, acrylnagels en ook 'gewone' nagellak kan ervoor zorgen dat je nagels dunner, minder soepel en brozer worden. Het gevolg hiervan is dat je nagels splijten en afbladderen. Daarom is het belangrijk om je nagels goed te verzorgen zodat ze sterk, mooi en gezond blijven.
Een gezonde nagel is lichtroze en een beetje transparant van kleur. Eventueel nog een klein wit maantje (lunula) boven de nagelriem. Nagels van zowel de handen als de voeten hebben goede verzorging nodig. Nagelbijten is niet goed voor de nagels en kan bijvoorbeeld ontstekingen aan de nagelriem (paronychia) veroorzaken.
Horizontale witte lijnen op je nagels heten ook wel lijnen van Muehrcke. Als je deze lijnen hebt, duiden ze meestal op een tekort aan eiwitten of zink in je lichaam.
Een hematoom (bloedstolsel) onder de nagel komt heel veel voor en ontstaat door stoten (of een ander licht trauma) en bijvoorbeeld het lopen op te krappe schoenen. Het gestolde bloed onder de nagel kleurt meestal zwart, maar vaak is er aan de randen iets paarsig van kleur.
Een ontstoken nagelriem wordt veroorzaakt door bacteriën of schimmels. Deze kunnen je huid binnendringen wanneer je een klein wondje in het nagelgebied hebt. Denk bijvoorbeeld aan het lospeuteren van een stukje vel langs je nagel, het te kort afknippen van je nagels of het oplopen van een splinter.
Een dwangnagel wordt ook wel een nijnagel genoemd. In wezen is een dwangnagel niets anders dan een stukje nagel dat aan de zijkant van de nagel meegroeit. Dit nagelstukje kan in een afwijkende richting groeien waardoor het hinder geeft of kan gaan ontsteken.
Het is aangeraden om dagelijks je nagelriemen in te smeren met nagelriemolie. Het beschermt je nagels en de huid rondom je nagel en houdt ze zo in goede conditie. Wij raden aan om de nagelolie 2x per dag aan te brengen. Je brengt de nagelriemolie het beste aan bij dagelijkse gewoontes zoals na het tandenpoetsen.