Het broodje is waarschijnlijk in het midden van de 19de eeuw door de plaatselijke bakkers vorm en smaak gegeven. Oud Ommenaren komen van heinde en verre om rond Sinterklaas een voorraadje van deze "zuute plassies" in te slaan. Waar de naam van het broodje vandaan komt, is evenzeer een geheim als het recept ervan.
Wie het eiertikken goed wil doen moet het ei bijna helemaal in zijn hand wegstoppen. Alleen het bovenste puntje blijft vrij. Op deze manier kan het ei alleen middenop geraakt worden. Wanneer je de andere hand onder de hand met het ei stopt, heb je het ei helemaal mooi stevig vast.
In de vastentijd tussen Aswoensdag en Pasen mochten er lang geleden geen vlees en geen eieren worden gegeten. Daarom beschilderden mensen de eieren die in die tijd werden gelegd. En op Paaszondag mochten er eindelijk weer eitjes worden gegeten.
Hieronder vind je de leidraad voor JOUW perfecte eitje: 3 à 4 minuten voor een zachtgekookt ei. 5 à 6 minuten voor een half zachtgekookt ei. 8 à 10 minuten voor een hard gekookt ei.
Eieren hebben een klein gedeelte dat met lucht gevuld is: de luchtkamer. Na verloop van tijd komt er steeds meer lucht door de poreuze eierschaal heen het ei in. De luchtkamer wordt dan groter, waardoor het ei beter blijft drijven. Als het ei op zijn zij op de bodem van de kom ligt, dan is het erg vers.
Iedereen krijgt een ei. Men houdt het ei aan de onderkant vast en kiest nu een tegenstander uit. Op het startsignaal tikken de 2 tegenstanders de eitjes met de koppen tegen elkaar.
Drie ei is de drie-eenheid van lichaam, ziel en geest. Dat is het werkelijke paasei: de opstanding uit de dood. Met Pasen laten we de kinderen zoeken naar de vele beschilderde eieren die verstopt zijn door de paashaas. Eieren zijn het symbool voor het nieuwe leven dat ontstaat uit iets wat ogenschijnlijk dood is.
Tijdens de lente wordt het steeds langer licht (=geel), breekt de zon (=geel) vaker door en zijn er geboorten van dieren, zoals eendjes (=geel) en komen de voorjaarsbloemen als narcissen (=geel) in de bloei. Zowel lente als Pasen staan voor vruchtbaarheid en een nieuw begin en daarom is geel de kleur van Pasen.
De term Pasen heeft zijn oorsprong in het joodse Pesach. De opstanding van Jezus vond plaats tijdens Pèsach, de joodse viering van de uittocht uit Egypte. Tijdens het Eerste Concilie van Nicea (325) zijn de data van beide feesten officieel ontkoppeld.
Met de Clack eiertikker (of ei onttopper) haal je simpel en snel het topje van een gekookt ei af. Geen gepiel meer dus met eierschillen. De Clack eiertikker heeft een dopje met scherpe rand en daaraan een lange steel waar een balletje omheen zit.
Boter-kaas-en-eieren wordt gespeeld op een bord van 3 bij 3 velden. Bij het begin zijn alle velden leeg. Eén speler moet een kruis op leeg een veld tekenen, de andere speler een bolletje. Om beurten plaatsen de spelers hun symbool op een leeg veld.
Pasen is het belangrijkste christelijke feest en draait om de kruisiging en wederopstanding van Jezus Christus. Pasen zelf valt op zondag en is in feite de dag dat Jezus uit de dood herrees. Maar het paasfeest is ook wel de verzamelnaam voor de hele week, van Witte Donderdag tot tweede paasdag.
Witte Donderdag is de donderdag vóór Pasen. Herdacht wordt het pesachmaal dat Jezus aan de vooravond van zijn kruisdood met zijn leerlingen hield. Tijdens dit Laatste Avondmaal stelde Jezus de Eucharistie en het Priesterschap in. Witte Donderdag is in het katholieke Paasfeest een belangrijke dag.
Pasen: de wederopstanding
Op paaszondag zou Jezus zijn opgestaan uit zijn graf. Reden genoeg voor een feestje. Daarom eindigt op deze dag de vastenperiode. Omdat christenen dit nooit op hun rustdag buiten de deur kunnen vieren, is er nog een tweede dag aan vastgeplakt.
De Paastijd is de vijftigdaagse periode die begint in de Paasnacht en eindigt op het hoogfeest van Pinksteren.
Palmzondag, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen, een symbool. Teken het symbool onder de dag. Denk na over hoe jij de dagen van de Goede Week bijzonder kunt maken.
Geel is een paaskleur bij uitstek!
Zonder licht en zonnestralen zou op aarde geen leven en vegetatie mogelijk zijn. Geel verbinden wij met lente, voorjaarszon en nieuw leven. Kuikentjes zijn geel omdat ze dezelfde kleur hebben als de dooier die hen in het ei tot voedsel heeft gediend. Geel is een paaskleur bij uitstek.
Koerei is een verbastering van kopperei (=kippenei). Hei koerei, hallo kippenei dus.
Bij pasen denk je vast niet alleen aan eieren, maar ook aan krokusjes en zonneschijn. Pasen is immers ook een beetje het feest van de lente. Toch kan je dit keer ook wachten met paaseieren verstoppen tot de zon onder is. Want zoeken in het donker is natuurlijk extra spannend.
Volgens de katholieke traditie (in België, Frankrijk en delen van Nederlands Limburg) brengen de paasklokken op Pasen chocolade- en suikereieren die ze tijdens het Paastriduüm gaan halen zijn in Rome.
Volgens de evangelist Johannes moest Jezus zijn eigen kruis erheen dragen. Andere evangelisten melden dat ene Simon van Cyrene hem moest helpen. Ook Jezus' naasten kwamen mee: zijn moeder Maria, haar halfzuster Maria Klopas en Maria Magdalena.
Judas Iskariot was een van de twaalf apostelen. Volgens de evangelist Johannes was hij de penningmeester van het gezelschap rond Jezus. Judas is berucht geworden door zijn verraad van Jezus, wat leidde tot diens kruisdood. De gewezen apostel stierf een eerloze dood.
Goede Vrijdag is de vrijdag vóór Pasen. De Kerk herdenkt dat Jezus Christus werd gegeseld en, aan het kruis genageld, stierf. Door zijn kruisdood, zo leert de kerk, heeft Jezus Christus de mens verlost. Goede Vrijdag is de droevigste dag van het kerkelijk jaar in het algemeen en van het Paasfeest in het bijzonder.
Wereldwijd vieren miljoenen mensen op 25 december het grootste christelijke feest van het jaar. In (nacht)diensten komen gelovigen samen om de geboorte van Jezus Christus te vieren. En het is ook een familiefeest met lekker eten, een versierde boom, soms cadeautjes maar vooral veel gezelligheid.