Zorg ervoor dat je genoeg drinkt tijdens de reis. Wanneer je goed gehydrateerd bent, zal je minder last van zeeziekte krijgen. Om misselijkheid te voorkomen is het verstandig om alcoholische dranken zoveel mogelijk te vermijden. Dit geldt ook voor koffie, koolzuurhoudende dranken en fruitsapjes.
Een goed middel is cyclizine. Deze tabletten van 50 mg per stuk zijn vrij te koop bij de apotheek. Je kunt afhankelijk van de klachten 1-3 tabletten per dag nemen. In de meeste gevallen is vaak al 1 tablet per dag voldoende.
Net als bij autoziekte, raakt je evenwichtsorgaan verstoord bij zeeziekte. Omdat jij stil staat, maar alles om je heen beweegt, krijg je een raar gevoel en kun je gaan zweten, duizelig en slaperig worden. Vaak voel je je misselijk en soms moet je overgeven.
Hoe lang het wiebelige gevoel duurt, verschilt per persoon. Meestal is het na een uurtje wel weer over. Maar er zijn ook mensen die er na een (lange) boottocht nog maanden of zelfs jaren last van hebben. Dit wordt landziekte of Mal de Débarquement Syndrome (MdDS) genoemd.
Tegenwoordig komt zeeziekte veel minder voor dan vroeger. Op moderne cruiseschepen is de kans op zeeziekte zeer klein. Hier vindt u meer informatie over zeeziekte en het voorkomen ervan. Het risico om zeeziek te worden wordt door een aantal factoren geminimaliseerd.
Het evenwichtsorgaan registreert dat de boot op en neer deint, maar je ogen nemen iets anders waar. Hierdoor raken je hersenen als het ware in de war. De verschijnselen die bij zeeziekte horen zijn onder andere apathie, duizeligheid, hoofdpijn, bleek worden, overmatig transpireren, misselijkheid en braken.
Na 1 uur voelen de meeste mensen met reisziekte zich weer normaal. Als u lang op een boot bent, kan de reisziekte tijdens de reis al verdwijnen. Uw hersenen hebben zich dan aangepast. Komt u daarna weer aan land, dan voelt het alsof u nog steeds heen en weer gaat.
Eens de hersenen de wiebelende beweging gewend zijn, neemt het zeeziekte gevoel af. Wie het eerste uur van de tocht zeeziek wordt, kan best na twee uur weer helemaal de oude zijn. Het herstel kan soms versneld worden door water te drinken of iets te eten dat de vertering ondersteund.
Advies bij draai-duizeligheid
Probeer rustig door te gaan met waar u mee bezig was. Als het zo erg is dat dat niet lukt, ga dan liggen en wacht tot het minder wordt. Misschien merkt u dat u sommige bewegingen of activiteiten liever niet meer doet. U bent bang dat u er weer duizelig van wordt.
Bijna elk vorm van lichaamsbeweging verbetert uw evenwichtsgevoel, simpelweg omdat de meeste oefeningen een goed evenwicht vereisen. Een van de belangrijkste redenen waarom ouderen vaker vallen, is dat ze steeds minder bewegen omdat ze bang zijn om te vallen.
Citroen is aangewezen bij reisziekte of bij zwangerschap. Het stimuleert de enzymproductie en verzacht zo de misselijkheid. Je kan citroen innemen door wat sap te verdunnen met water of als essentiële olie. Vraag raad aan je arts of apotheker.
Bij reisziekte: Volwassenen: 1-2 tabletten (25-50 mg) innemen 0,5 - 2 uur voor de reis, gevolgd door 1 tablet (25 mg) elke 6-8 uur tijdens de reis. Kinderen 12-18 jaar: 1 tablet (25 mg) innemen 0,5 - 2 uur voor de reis, gevolgd door 1 tablet (25 mg) elke 6-8 uur tijdens de reis.
Cinnarizine behoort tot de groep van de zogenaamde antihistaminica. Het onderdrukt duizeligheid, braakneigingen en de verschijnselen van overgevoeligheidsreacties. De werking begint na ongeveer 30 minuten en houdt 4 tot 6 uur aan.
Medicijnen tegen zeeziekte hebben allemaal invloed op het evenwichtsorgaan en de meeste werken in min of meerdere mate versuffend. Nu is een langere reactietijd niet zo'n probleem, behalve als je moet autorijden. Of duiken. Voor de bijwerkingen maakt het een groot verschil welk medicijn je gebruikt.
In het verleden werd Primatour® (verkrijgbaar bij de drogist) voorgeschreven bij wagenziekte bij de hond. De effectiviteit van deze stoffen bij gezelschapsdieren blijkt erg wisselend te zijn. Bovendien is er met de komst van Maropitant (Cerenia®) een veterinair geregistreerd alternatief gekomen voor Primatour®.
Een gebrek aan vitamine B5 komt enkel voor bij ernstige ondervoeding. Hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid zijn de symptomen. Een tekort aan vitamine B6 wordt vooral vastgesteld bij ouderen en mensen met veel stress.
Als u plotseling duizelig en licht in uw hoofd wordt, is het verstandig om direct contact op te nemen met uw huisarts. Zeker als dit gepaard gaat met één of meer van de volgende klachten: Dubbelzicht. Moeite met praten en/of articuleren.
Spoed: Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u opeens duizelig bent met 1 of meer van deze klachten: opeens dubbelzien, moeilijk praten, slikken of lopen, minder kracht of gevoel in een arm of been. opeens minder kunnen horen. opeens erge hoofdpijn of nekpijn.
Vaak passen de evenwichtsorganen zich gedurende de reis aan de omstandigheden aan. Dat kan langere tijd doorwerken en dat merkt u als u weer aan land bent. De wereld om u heen lijkt nog steeds te bewegen en uw lichaam reageert daarop. Dit verschijnsel wordt ook wel 'zeebenen' genoemd.
Bij reisziekte wordt u ziek als u rijdt, vaart of vliegt. U wordt bijvoorbeeld misselijk of duizelig. Eet vooraf iets en drink geen alcohol. Kijk vooruit naar een vast punt in de verte.
Reisziekte ontstaat wanneer je hersenen tegenstrijdige informatie ontvangen van je ogen en je evenwichtsorgaan: Wanneer je bijvoorbeeld in een rijdende auto zit, registreren je ogen beweging, terwijl je volgens je evenwichtsorgaan stilzit. Dat zorgt voor verwarring, waardoor je wagenziek wordt.
Zowel Suprimal als Primatour onderdrukken de oogbewegingen indien ze in een voor zeeziekte gebrui- kelijke dosering worden gegeven. Primatour werkt echter sterker en veel sneller dan Suprimal. Als middel tegen zeeziekte mag van Primatour dus meer verwacht worden, wat de werking op het laby- rint betreft.
Eet een lichte maaltijd en drink voldoende water. Vermijd zoet, zuur, vet en koolzuurhoudende drankjes. Fruit, wortel, komkommer en crackers of biscuitjes zijn goede lichte snacks.
Geen doosje Primatour meer te vinden bij drogist: 'Sprake van een productievertraging' Het meest gebruikte middel tegen reisziekte - Primatour - is niet meer te koop in Nederland. Zelfs in de webshop van de fabrikant - Mylan - zijn de groene doosjes met gele tabletten inmiddels niet meer verkrijgbaar.