De zwarte walnoot (Juglans nigra) is een boom uit de okkernootfamilie. Orale inname van zwarte walnoot wordt gebruikt als anti worm, difterie, leukemie en sifilis. In Libanon worden de zwarte walnoot bladen gebruikt als een remedie tegen microben en schimmels.
Volgens wetenschappers van de universiteit in Pennsylvania is de walnoot de meest gezonde noot die er is. In de walnoot zitten veel antioxidanten die vrije radicalen tegengaan. Dat helpt vele ziektes voorkomen, waaronder kanker. Vitamine E bevat het walnootje in ruime mate en deze vitamine is een bekende antioxidant.
De noot is relatief klein in verhouding tot bijvoorbeeld de walnoot en is moeilijk te kraken. De noot heeft echter een lekkere smaak en wordt in vele gerechten gebruikt. De noten zijn rauw te drogen en zo te eten net als walnoten en kunnen worden gebruikt in gebak, taarten en deserts.
Zwarte walnoten hebben een bijzondere, aromatische smaak die heel anders is dan die van de gewone walnoot. Ze worden echter maar weinig verkocht en gebruikt, omdat de dikke schil ervoor zorgt dat ze lastiger te kraken zijn.
Vitamines die je in walnoten kunt vinden zijn thiamine (vitamine B1), vitamine B6 (pyridoxine), folaat (vitamine B11) en de antioxidant vitamine E. Ook de mineralen fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium en zink zijn allemaal volop aanwezig. Erg voedzame noten dus!
Door walnoten te eten kan je beter in slaap komen. Walnoten bevatten namelijk van nature het hormoon, melatonine. Melatonine zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt. Het eten van walnoten zorgt voor een verlaagd cholesterol.
Walnoten lijken niet alleen op de vorm van onze hersenen, ze zijn er ook nog eens ontzettend goed voor! Walnoten bevatten namelijk een hoge concentratie DHA. Dit is een type omega-3-vetzuur dat je hersenen beschermt en ziektes als Parkinson helpt voorkomen.
Voor de meeste volwassenen geldt het advies om een handje ongezouten noten per dag te eten. Dit advies geldt dus niet alleen voor walnoten: alle noten tellen mee. Het maakt daarbij niet uit of ze ongebrand, gebrand of geroosterd zijn.
Bacteriebrand. Bacteriebrand (Xanthomonas juglandis of Pseudomonas juglandis) wordt ook wel bacterieziekte genoemd. De bacterieziekte is te herkennen aan de zwarte vlekken op het blad en op de bolster, waar de walnoot in zit. Tevens tast de bacterie scheuten en knoppen aan.
Wie zelf walnoten raapt (van een vochtige grond) of walnoten op een vochtige warme plek bewaart, loopt het risico dat er giftige schimmels in de noten ontstaan. Het gaat om de stof citrinine. Citrinine is een zogeheten mycotoxine die schade aan de nieren kan veroorzaken.
Het klopt dat er schimmels kunnen groeien op noten. In noten kunnen kleine hoeveelheden van de schimmelgifstof aflatoxine voorkomen. Het risico voor de gezondheid is erg klein.
Zodra de walnoten uit de boom beginnen te vallen, kun je het beste meteen beginnen met rapen. Het op tijd oprapen van de walnoten is belangrijk want anders zullen de noten snel beschimmelen, dit komt door de stukken bolster die nog aan de noot vastzitten. Zwarte of beschimmelde noten kun je beter laten liggen.
Ongebrande en onbewerkte noten
een plastic bewaardoosje, in de koelkast te bewaren. Zo is de kans op het naar buiten treden van de olie minimaal, men noemt dit ook wel ranzig worden van de noten. U kunt de producten op deze manier tot een jaar lang echt lekker houden.
Walnoten zijn gezond, maar we kunnen niet zeggen dat walnoten gezonder zijn dan bijvoorbeeld amandelen. Alle ongezouten noten en pinda's hebben positieve effecten op onze gezondheid. Doordat alle noten net een andere samenstelling van voedingsstoffen bevatten, kunnen we niet zeggen dat de een beter is dan de ander.
Amandelen. Met 7 gram vezels per 100 gram zijn dit een van de vezelrijksten onder de noten. Een goede dus, voor de stoelgang. Ook maken de vezels ze vullend, dus amandelen zijn een uitstekend tussendoortje.
Het eten van noten kan bij sommige mensen leiden tot klachten zoals eczeem, urticaria (jeukende bulten) of nikkelallergie. Allergie kan voorkomen bij: Amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten en producten op basis van deze noten.
Okkernoten zijn iets langer dan walnoten en hebben een minder grillige vorm. De walnoot heeft doorgaans minder noot dat er moeilijker uit te halen is en een donkerdere schaal. De smaak van de walnoot is sterker dan die van de okkernoot.
Deze vruchten, walnoten of okkernoten, zitten in een dikke groene bolster die gebruikt kan worden bij de bereiding van notenwijn. Als de noot rijp is, splijt de bolster open en valt hij op de grond. Niet alle noten zijn tegelijkertijd rijp, het oogsten zal dan ook een paar weken in beslag nemen.
Noten bevorderen de darmwerking
Vezels zorgen ervoor dat de ontlasting indikt en dat de darmen actief bewegen. Daarnaast dienen vetten als een smeermiddel voor de darm. Hierdoor beweegt de ontlasting soepel door de darm. Om deze reden zijn noten dus ideaal voor een goede darmwerking.
Linolzuur zorgt voor een goede vochtbalans van de huid en voorkomt ontstekingen van de huid. Noten die vooral worden aangeraden voor de huid zijn amandelen, walnoten en cashewnoten.
Gezonde vetten
Hierdoor werkt het eten van noten beschermend tegen hart- en vaatziekten. Elke dag een handje noten eten zou het risico op bepaalde hartziekten zelfs met 30% verlagen. Daarnaast verlaagt het eten van noten het LDL-cholesterolgehalte, het 'slechte' cholesterol. Hoe lager dit cholesterol is, hoe beter.
Bij gekraakte walnoten is de temperatuur het meest belangrijk. Je kunt ze in de koelkast of diepvries bewaren. Walnoten bewaren in de diepvries heeft de voorkeur, ze blijven een jaar goed. In de koelkast blijven de walnoten ongeveer 6 maanden goed.
Een handje noten is ongeveer 25 gram. Het is handig om dit een keer af te wegen omdat het best lastig is om in te schatten hoeveel 'een handje' noten is.