Filterglas is wel 10 tot 15 jaar lang te gebruiken. Bovendien filtert het filterglas een stuk beter dan filterzand. Ook het vervangen is gemakkelijker waardoor je minder zorgen hebt over je zandfilter.
Voordelen filterglas t.o.v. filterzand.
Glas medium is efficiënter; het verwijderd 30 % meer materiaal en vervuiling dan zand, zo bespaart het op terugspoelen en zodoende water, energie en chemicaliën.
Filterzand vervangen
Ververs het filterzand iedere 3 jaar. Door de stroming van het water slijten de zandkorrels en na een aantal jaar zijn ze zo klein dat ze zelfs in het zwembad terecht komen. Is het tijd om het filterzand te vervangen? Haal dan al het zand uit de tank en vul deze voor ongeveer 15 á 20 cm met water.
Voor- en nadelen van een filterpomp
Als je op zoek bent naar de beste filtratie is een zandfilterpomp iets voor jou. Deze filters zijn geschikt voor vrijwel alle opzetzwembaden. Het zandfilter vul je met filterzand, -glas of polyethleen. Het regelmatig vervangen van het filter is niet nodig!
Kijk op het typeplaatje en in de handleiding van de zandfilter om te zien hoeveel kg filterzand je nodig hebt. Voor filterglas geld het dat je 15% van de benodigde filterzand af mag halen. Dus bijvoorbeeld: je hebt 80 kg filterzand nodig, dat betekend (80 kg / 100%) x 85% = 68 kg filterglas nodig hebt.
We raden aan om je filter wekelijks of minimaal eens in de twee weken te reinigen met een backwash. Vervolgens zet je de kraan op de stand Rinse, om het vieze water dat ontstaan is tijdens het backwashen weg te spoelen. Je zet de pomp tussen de 10 en 30 seconden aan, en zet hem daarna weer uit.
Een zwembadpomp moet gemiddeld 5 uur per dag draaien. Het is belangrijk dat je zwemwater minstens 2 keer per dag een volledige circulatie heeft doorgemaakt. Controleer dus hoeveel m3 water er zich in je zwembad bevindt en wat de capaciteit van je filterpomp is.
De zandfilterpomp haalt nóg kleinere vuildeeltjes uit het water: al het vuil groter dan een zandkorrel maakt bij deze pomp geen kans in het zwembadwater. Daarnaast houden beide EXIT pompen het water in beweging, waardoor bacteriën, schimmels en algen worden tegengegaan.
De populairste merken zandfilterpompen
De Bestway Flowclear zandfilterpomp is een heel populaire keuze. Dit is een kleine en compacte zandfilterpomp voor kleine zwembaden. Daarnaast doen ook de Jilong zandfilterpomp en de Blue Bay zandfilterpomp het goed. Tevens wordt de Azuro zandfilterpomp vaak gekozen.
Filterglas is een relatief nieuw filtermedium. Het heeft veel betere eigenschappen dan zand. Het bestaat uit stukjes gebroken en gerecycled glas. Het filtreert beter dan zand, wat leidt tot ongeveer 25% helderder, schoner water.
Een filter kun je reinigen onder de kraan. Dit kun je eventueel doen met een patroonfilter reiniger. Het is tevens mogelijk om filters in de vaatwasser te doen. Vergeet niet om de filter na 2 weken te vervangen.
Tijdens de regen kan de zwembadpomp gewoon blijven draaien, dat is geen enkel probleem. Ook kan de pomp gewoon in de regen staan. Maak je gebruik van een transformator, zorg dan wel dat deze altijd droog staat.
Glasparels geven de meest effectieve filtratie en filteren zelfs het fijnste vuil uit je zwembad. Glasparels zijn geschikt voor alle zandfilters. Parels zorgen ervoor dat je altijd kristalhelder zwembadwater hebt. Ga je de glasparels schoonmaken, dan kan dit gemakkelijk met de backwash functie van de zandfilter.
Als je nog geen pomp hebt, neem dan de maximale capaciteit/inhoud van je zwembad en deel dit door 4. Heeft je zwembad bijvoorbeeld een inhoud van 60m3, neem dan een zandfilter met een debiet van (60 / 4 =) 15m3 per uur.
Met welk filtermateriaal kan ik mijn zandfilter vullen? Zeer zuiver kwartszand is het klassiekste filtermedium. Op zich efficiënt, maar omdat zand poreus is, kan het mettertijd aankoeken of worden er kanaaltjes gevormd. Het is de goedkoopste optie maar gaat ook het minst lang mee.
Maak je naast een zandfilterpomp ook gebruik van chloor of zwembadzout, dan kan het zwemwater haast niet meer vuil worden. Beide middelen doden bacteriën en verwijderen verontreinigingen die de pomp niet uit het water kan filteren. Je hebt echter slechts één van beide nodig.
De beste zwembadverwarming is een warmtepomp, waarbij via een compressor de buitenlucht omgezet wordt in warmte. Daarbinnen is een warmtepomp met inverter technologie de allerbeste keuze die je kunt maken. Een inverter warmtepomp is effectief, efficiënt en heeft een laag energieverbruik.
De beste zandfilterpomp voor op- en inbouw zwembaden is de Pentair Azur, opgevolgd door de FSF zandfilterset. Heb je een opzetzwembad? Dan is de Intex zandfilterpomp de beste keuze op basis van prijs-kwaliteit.
Zonder adequate afdekking is het zinloos om uw bad te verwarmen. Bovendien houdt een zomerzeil of noppenfolie het zonlicht effectief tegen. Dit is belangrijk als u chloor gebruikt voor de desinfectie van uw water. De UV stralen van de zon hebben een negatief effect op het chloor in uw bad en breken het geleidelijk af.
Dek het badje na gebruik 's avonds af met een zeil en schep met een klein netje de beestjes en al het andere vuil in de ochtend uit het bad. Zo kan het water makkelijk een dag of twee mee.
Wij adviseren de (zand)filterpomp minimaal 3 uur per dag te laten draaien. De hele dag is absoluut niet nodig. Een zwembadpomp 24 uur laten draaien, kost veel (onnodige) energie. Het belangrijkste is dat de pomp zo lang aanstaat dat de volledige inhoud van jouw Intex zwembad dagelijks wordt gefilterd.