Welke heftruck certificaten zijn er? Eigenlijk zit er geen verschil in de heftruckcertificaten bij ons. Wij bieden één soort certificaat die voor elke soort heftruck geldig is of deze nou op benzine of accu rijdt. Let op, deze zijn wel alleen geldig voor een heftruck.
Vorkheftruck. Hoogbouwtruck /Smalle gangen truck. Zijlader. Vierwegheftruck.
Heftruck cursus + code 95. Voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is, is Code 95 verplicht. Denk dan aan bijvoorbeeld een vrachtwagen- of buschauffeur. De aanduiding Code 95 wordt achter de voertuigcategorie op het rijbewijs geplaatst.
Als u uw certificaat via heftruck-direct heeft gehaald en dit certificaat en/of pasje onverhoopt bent kwijtgeraakt, kunt u bij ons een duplicaat certificaat en/of pas aanvragen. De kosten voor een duplicaat pasje zijn € 10 excl. BTW Hoog.
Zodra je een heftruckcertificaat hebt behaald mag je hiermee 5 jaar lang een heftruck besturen. De geldigheid van een heftruckcertificaat is namelijk 5 jaar. Na deze 5 jaar moet je het heftruckcertificaat verlengen. Je kunt dan de herhalingscursus volgen!
De basisopleiding heftruck duurt 2 aaneengesloten dagen en is geschikt voor mensen die geen ervaring hebben in het besturen van de heftruck. We werken tijdens de cursus met verschillende heftrucks.
Als een van de grootste heftruckopleiders van Nederland met meer dan 25 jaar ervaring geeft BLOM een heftruckcertificaat uit dat erkend is en overal wordt geaccepteerd. Een ander voorbeeld is het heftruckcertificaat van evofenedex, de brancheorganisatie voor bedrijven in de logistiek.
Het heftruckcertificaat is niet verplicht
Volgens de Nederlandse wet is een heftruckcertificaat niet verplicht om een heftruck te besturen. In de Arbowet staat echter wel dat een werkgever aan moet kunnen tonen dat zijn personeel kundig is en zorgvuldig geïnstrueerd is in het werken met een heftruck of reachtruck.
Wat is een VCA opleiding? In een VCA opleiding leren deelnemers in 1 dag alles over veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Deze kennis en het veiligheidsbewustzijn vergroten de eigen veiligheid én die van collega's. Een VCA opleiding is zowel klassikaal als online te volgen.
Vervalt mijn rijbewijs C als ik geen code 95 erop heb? Nee, rijbewijs C blijft behouden alleen mag je zonder code 95 niet beroepsmatig rijden, tenzij een vrijstelling van toepassing is.
Is code 95 moeilijk te halen? Nee, code 95 is niet moeilijk te halen. 35 uur aan nascholing volgen lijkt misschien veel, maar dat valt in de praktijk reuze mee.
Wat is het? Als u beroepschauffeur op een vrachtauto en/of bus wilt worden, moet u de code 95 (basiskwalificatie) halen. Nadat u bent geslaagd voor de examens en toetsen, laat u de code 95 op uw rijbewijs bijschrijven. Deze code is vijf jaar geldig.
Bij een heftruck zit je recht achter de vork, met je blik richting het hefmechanisme. Bij een reachtruck zit je een kwartslag gedraaid. Je hebt dus een ander blikveld. Dit zorgt voor een ander gevoel tijdens het besturen.
Een heftruck met een capaciteit van 1.500 kilogram mag op de vorken een last hebben van 1.500 kilogram, mits het zwaartepunt van de last 500 millimeter uit de zogenoemde 'hiel' van de vorken ligt.
Gewoonlijk varieert de hefcapaciteit van vorkheftrucks van 1300 kg. tot meer dan 30.000 kg. Een heftruck is daarom ook zwaarder aan de achterkant. Dit komt doordat het extra gewicht aan de achterkant van de heftruck helpt om het gewicht van de lading op de vorken van de heftruck te compenseren.
Om een reachtruck te mogen besturen, dien je in het bezit te zijn van het reachtruck diploma. In de wet is vastgelegd dat je voor het besturen en bedienen van bedrijfsvoertuigen voldoende moet zijn opgeleid op het gebied van veiligheid. Dit moet je ook kunnen aantonen.
In principe mogen alleen werknemers van 18 jaar of ouder zelfstandig een heftruck of reachtruck besturen. Het is ook mogelijk om als je 16 of 17 jaar bent het heftruck- en reachtruckcertificaat te halen.
Een heftruck besturen moet zeer zeker niet worden onderschat. Het besturen van een heftruck wordt niet zozeer bestempeld als moeilijk, maar zonder enige instructie en/of praktijkervaring zullen de meeste mensen niet weten hoe je een heftruck bestuurd.
De Arbowetgeving in Nederland vertelt ons dat deskundigheid is vereist om interne transportmiddelen, waaronder de heftruck, te mogen besturen. Deze deskundigheid dien je aan te kunnen tonen door een bewijs van instructie, oftewel: een heftruckcertificaat.
Het heftruckdiploma is bedoeld voor werknemers die voor hun beroep regelmatig met een heftruck rijden. Om de heftruck te mogen besturen dient u volgens de Arbowet te beschikken over specifieke deskundigheid. Deze specifieke deskundigheid toont u aan met het heftruckdiploma.
Om een heftruckcertificaat te kunnen halen, heb je geen rijbewijs nodig. Wel is het zo dat je een T-rijbewijs (tractorrijbewijs) moet hebben als je wilt rijden met een heftruck die breder is dan 1,30 met en/of de heftruck een aanhangwagen heeft.
Opleiding heftruckchauffeur
Heftruckchauffeur word je niet zomaar: je moet bewijzen dat je bekwaam bent om een heftruck te besturen. Daarvoor moet je een opleiding voor heftruckchauffeur volgen. Het heftruck-rijbewijs of heftruckcertificaat dat je vervolgens krijgt, geldt als bewijs van je kunnen.
In onze VDAB-opleidingendatabank vind je opleidingen van VDAB én andere organisatoren. Zoek in ons gratis aanbod van meer dan 300 online opleidingen en start met binge-leren!
Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs, die achter een voertuigcategorie is geplaatst . Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. De code is vijf jaar geldig en kan verlengd worden door het volgen van nascholing.