Een keramische kookplaat bestaat uit een gladde glasplaat, met direct daaronder de verwarmingselementen. De glasplaat is bestand tegen zeer hoge temperaturen (tot wel 800 graden Celsius) en snelle temperatuurwisselingen. Het oppervlak van de kookplaat is glad en krasvast.
Op een inductieplaat wordt de pan verhit en niet de plaat waar de pannen op staan. Het gaat niet zoals bij het koken op gas gedeeltelijk langs de pan of zoals bij een keramische kookplaat naar het verwarmen van de plaat. Een nadeel van koken op inductie is dat je in veel gevallen nieuwe, geschikte pannen moet aankopen.
Doordat inductie kookplaten in zo'n korte tijd zo'n intensieve warmte creëren, ontwikkelden we ControlInduc® - een veiligheidssysteem dat de maximale temperatuur in de pan beperkt tot 250°C op inductie fornuizen. Zo kan de pan niet oververhitten en de ideale baktemperatuur niet overschrijden.
Hoe werkt een inductiekookplaat? Bij inductie wordt niet de kookplaat opgewarmd, maar alleen de bodem van de pan. Dat gebeurt via een magnetisch veld dat wordt opgewekt door de samenwerking tussen de pan en een inductiespoel. Je ziet bij een inductiekookplaat dan ook geen roodgloeiende kookzones.
Milieu Centraal adviseert te kiezen voor koken op inductie, zodat de keuken meteen klaar is voor wonen zonder aardgas. Net als de cv-ketel zal op den duur ook het gasfornuis verdwijnen als huizen aardgasvrij worden. Koken op inductie heeft van de elektrische kookplaten de meeste voordelen.
Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt. Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal).
Inductie koken is veiliger
Daarnaast is een inductieplaat veiliger, omdat er geen open vuur meer in de keuken is. Vooral vergeetachtige mensen laten nog weleens het gas aanstaan met alle gevolgen van dien. Met een inductiekookplaat is dat risico geweken.
Een inductiekookplaat biedt een hoger rendement dan een gasvuur. Bij koken met inductie gaat slechts tien tot twintig procent van de energie verloren, terwijl dat bij een gasvuur enkele tientallen procenten hoger oploopt. Toch betekent dat niet noodzakelijk dat je verbruikskosten lager liggen, integendeel zelfs.
Wanneer je de snelkookplaat inschakelt, wordt direct het volle vermogen opgewekt, zodat de plaat zo snel mogelijk wordt verhit tot een temperatuur van 600 graden Celsius. Hierna schakelt de thermostaat terug naar het vermogen dat je hebt ingesteld.
Een fornuisglasvlam varieert in temperatuur gemiddeld tussen 250 - 320 graden ceslsius. Genoeg om water te koken, onvoldoende om ijzer of staal te smelten.
Volgens MilieuCentraal kost koken op gas per jaar zo'n 37 kuub. Met de gemiddelde gasprijs is is de afgelopen maanden sterk gestegen naar 2,65 euro per kuub en dat brengt de jaarlijkse kosten op zo'n 96 euro. Dat maakt koken op gas nu (2022) al snel twee keer duurder dan een jaar geleden.
U kunt een inductiekookplaat aansluiten op 220 Volt, zonder dat u een aanpassing hoeft te doen aan de meterkast. Ook wanneer uw woning is voorzien van een gasaansluiting. Zoals eerder beschreven, worden dergelijke woningen doorgaans niet standaard van een 3-fase aansluiting voorzien.
Pannen testen
Blijft de magneet zitten? Dan is de pan geschikt voor koken op inductie. Pannen van aluminium, teflon en koper zijn vaak niet geschikt voor koken op een inductie kookplaat.
Warm op tot de benodigde temperatuur. Zet dan de inductieplaat op stand 7, en kijk even of de olie op temperatuur blijft. Dan is het even opletten. Altijd maar een beetje tegelijk frituren, anders daalt de temperatuur te hard.
De meeste inductiekookplaten zijn voorzien van 10 verschillende warmte niveaus. Als je aardappels gaat koken kun je dit niveau het beste eerst op 6 zetten. Wanneer het water aan het koken is, is het verstandig om de stand op ongeveer 3 of 4 te houden. De aardappels kook je gedurende 15 tot 20 minuten lang.
Kosten verschillen
Inductie is de duurste manier en koken op gas is in eerste instantie het goedkoopste. Als de gasprijs van een kuub gas in de toekomst flink stijgt en elektra blijft goedkoop (of je hebt zonnepanelen) dan worden keramisch en inductie goedkoper over de levensduur.
Van de elektrische kookplaten is een inductieplaat het zuinigst: die gebruikt 175 kWh per jaar. Een keramische kookplaat maakt zo'n 30 procent meer op: ongeveer 225 kWh per jaar. Een 'gewone' elektrische kookplaat van gietijzer is het meest onzuinig: die verbruikt 260 kWh per jaar.
Bij een inductiekookplaat nooit een binnenlade of een gewone besteklade onder je kookplaat zetten! Inductie heeft meer circulatie nodig dan de gewone keramische en je bestek gaat idd heel erg warm worden ,alsook de bestekindeling.
Groot voordeel van inductiekoken is de kortere kooktijd door de snelheid waarmee de pan wordt opgewarmd. Dit heeft een positief effect op de voedingswaarde van het voedsel. Koken op inductie is eveneens energiebesparend omdat er minder warmteverlies optreedt.
De energieprijzen in jouw situatie
Je betaalt in 2022 ongeveer 0,80 euro per kubieke meter gas en 0,15 euro per kWh stroom (inclusief energiebelastingen en btw). Voor gas is dat vrijwel hetzelfde als vorig jaar. Voor stroom is het zo'n 7 cent minder, omdat er in 2022 een lagere energiebelasting voor stroom is.
1. Verwarmen. Veruit het grootste deel van het aardgasverbruik in huis, ongeveer drie kwart, gaat op aan verwarming. De nummer één gasslurper is dan ook je cv-ketel, die aardgas gebruikt om water te verwarmen dat vervolgens door je radiatoren stroomt.
Let op: Een kookplaat kan alleen maar boven een vaatwasser, koelkast, diepvriezer, oven of wasmachine worden geïnstalleerd indien dit uitdrukkelijk vermeld staat in de gebruiksaanwijzing.