Er is geen direct haarverlies door haarproducten of het ontstaan van kaalheid. Gel, wax, spray etc dringen niet in de haren zelf door maar blijven aan het oppervlakte van de haren. De haarwortel zelf wordt niet aangetast en daarmee is er geen invloed op je haargroei , haarverlies of het ontstaan van kaalheid.
Overmatig gebruik van stylingproducten
Gel, Wax en Haarlak. Maar als je deze producten veel gebruikt, laten ze ook meer resten achter in je haar. Je kunt je voorstellen dat als je dit er niet goed uitwast, je haar verstopt kan raken. En hierdoor kan het niet goed ademen, zal het stikken en eventueel afbreken.
Je wordt niet kaal van gel. Aan de andere kant zijn er de verhalen dat gel slecht voor je haar zou zijn. Vooral de alcohol in het goedje krijgt vaak de schuld van bijvoorbeeld haaruitval. Ook hiervoor is geen goed bewijs.
Kaalheid komt vaak in families voor. Een speciaal dieet, vitaminepillen, shampoos en crèmes tegen haaruitval helpen niet. Het effect van medicijnen tegen kaalheid is klein. Bescherm uw hoofdhuid goed tegen de zon.
Kan ik mijn haarlijn terug laten groeien? Haaruitval die niet veroorzaakt wordt door erfelijke kaalheid, kan tijdelijk van aard zijn. Dat betekent dat een terugtrekkende haarlijn terug kan groeien als de veroorzakende factor van het haarverlies wordt weggenomen.
Bij vrijwel alle mannen wordt de haargrens aan de voorzijde in de leeftijd van 12 tot 22 jaar onderbroken, waardoor zogenaamde inhammen ontstaan. In feite hoort het bij een mannelijk uiterlijk omdat het ontstaan van inhammen bij vrouwen veel minder voorkomt.
Veel mannen beginnen kaal te worden in hun twintigerjaren, maar het duurt gemiddeld zo'n 15-25 jaar om helemaal kaal te worden. De helft van de vijftigers is redelijk kaal. Toch kunnen sommige mannen in minder dan 5 jaar kaal worden. Het is bijna onmogelijk om een vinger te leggen op hoe lang het proces zal duren.
Merk je een verlies in haarvolume of in de dikte van de afzonderlijke haren op, dan kan het zijn dat je vroege symptomen van kaalheid ervaart. Het dunner worden kan langzaam of snel optreden, afhankelijk van het individu. Kale vlekken. Bij mannen treedt haaruitval soms vleksgewijs op.
Het wordt geschat dat ongeveer 50% van de vrouwen en 65% van de mannen van alle leeftijdsgroepen wereldwijd haarverlies ervaart. Bijna tweederde van de mannen ervaart haarverlies vóór de leeftijd van 35 jaar. 85% van de mannen ervaart dunner wordend haar en haarverlies vanaf de leeftijd van 40 jaar.
Afhankelijk van de oorzaak van haaruitval groeit het haar na een bepaalde periode weer terug. De meeste vormen van haarverlies kunnen alleen niet zomaar worden genezen. Er zijn wel verschillende behandelingen die haaruitval in veel gevallen kunnen vertragen of mogelijk zelfs kunnen stoppen.
Als je bijvoorbeeld je haar normaal los draagt, met een scheiding in het midden, en haren opmerkt die uitsteken tussen de andere hoofdharen en niet langs de scheidin, dan is dit nieuw groeiend haar.
Hoewel sommige van bovenstaande dingen lastig zijn om te vermijden, doen veel mannen daarnaast dingen die ronduit slecht zijn voor het haar. Denk aan te heet douchen, een verkeerde shampoo (die slecht hydrateert), te vaak wassen, te hard met een handdoek het haar afdrogen en te vaak föhnen.
Erfelijke haaruitval wordt veroorzaakt door het hormoon dihydrotestosteron, ook wel DHT genoemd. Dit hormoon laat de haarzakjes verschrompelen. Door de verschrompeling wordt de haargroei steeds dunner tot op het punt de haarzakjes te zwak zijn om nog een haar te kunnen produceren.
Wax: Net zoals gel voorkomt wax dat je haar gaat pluizen. Het is een product met (bijen)was als hoofdingrediënt en maakt je haar een beetje vettig, geeft glans, verstevigt het haar en geeft een ruig en mat effect. Wax wordt door warmte geactiveerd.
Het verschil tussen wax en gel is lastig te definiëren omdat het verschilt per merk. Echter zijn waxen meestal iets vetter dan gels. Dit maakt een wax vooral geschikt voor kort tot halflang haar. Gels worden hard in je haar, maar geeft daardoor wel weer maximale fixatie wat ideaal is voor mannen met stug haar.
Was je haar drie keer week
Voor gel, wax en andere stylingproducten geldt dat je ze alleen hoeft uit te spoelen. Het is raadzaam om met kort haar minimaal een keer per week een conditioner te gebruiken om het haar te voeden. Voor langer haar is het goed om bij elke wasbeurt een conditioner te gebruiken.
Genetische factoren zijn de belangrijkste oorzaak voor haarverlies bij mannen. Uit onderzoek blijkt dat 79% van kaalheid bij mannen wordt veroorzaakt door genen die geërfd zijn van de ouders.
Bij blanke mannen wordt 20% rond het twintigste levensjaar kaal, 30% rond het dertigste levensjaar en zo gaat dat door tot 70% rond het zeventigste levensjaar.
Bij veel oorzaken is de haaruitval tijdelijk. De haren groeien dus na een tijdje weer terug. Het is dan niet noodzakelijk om precies te weten waardoor het kwam. bijvoorbeeld door een verhuizing, een huwelijk, de geboorte van een kind of een operatie.
Kale mannen hebben niet meer testosteron
Maar hun haren zijn wel gevoeliger voor een hormoon dat in de haarwortel uit testosteron wordt gemaakt: dihydrotestosteron (DHT). Thio: 'Haren die verdwijnen, groeien in haarzakjes met cellen die overgevoelig zijn voor dit hormoon. '
De meeste vrouwen raden mannen aan trots te zijn op het kaal zijn, maar, ook begeleiden de kale look met een mooie baard en een fit lichaam. Vrouwen vinden dit een geweldige manier om de mannelijke en stoere kant van een man te benadrukken en een uiterst aantrekkelijke en charmante uitstraling te creëren.
Wanneer alopecia androgenetica gediagnosticeerd is kan gekozen worden voor een behandeling met een (genees)middel, bijvoorbeeld finasteride of dutasteride, dat de vorming van DHT voorkomt. Hierdoor normaliseert haaruitval en worden dunne haren weer dikker, langer en donkerder.
Zo krijg je de kans om eerst te kijken hoe een kale kop je staat en als de eerste haren gaan vallen, kun je dan altijd nog besluiten of je er wel of niet iets aan wilt doen. Want mooi kaal is helemaal niet lelijk en de meeste vrouwen vinden een kale man net zo aantrekkelijk als een man met een volle bos haar.
Waar het haar bij mannen vaak op bepaalde plekken uitvalt – de inhammen, de kruin – , wordt bij vrouwen het haar dunner en gebeurt dat meer verspreid over het hoofd. In Nederland krijgt naar schatting ruim 70 procent van de mannen vroeg of laat te maken met deze vorm van kaalheid.
De conclusie luidt dat de kaalgeschoren mannen dominanter en soms zelfs groter en sterker overkomen dan mannen met een vollere haardos. De mannen met een uitdunnende haardos werden zowel het minst aantrekkelijk als het zwakst gezien.