Aantal inkomensontvangers: aantal personen met persoonlijk inkomen in particuliere huishoudens.
Op weetmeer.nl/buurt kunt u de 'Buurtzoeker' invullen. Aan de hand van uw woonwensen krijgt u een advies over welke buurten goed bij u zouden passen. U ziet dan ook meteen of er in die buurt een huis te koop is.
Er zijn 3.248 wijken in Nederland waarvoor de gegevens over het aantal inwoners bekend zijn.
De duurste buurt van Nederland ligt ook in Amsterdam. Dat is de Diepenbrockbuurt in Amsterdam Zuid, waar woningen gemiddeld 2,48 miljoen waard zijn.
Het aantal inwoners is het aantal personen zoals op 1 januari 2021 in het bevolkingsregister vastgelegd. De buurt Groot IJsselmonde heeft met 28.555 het hoogste aantal inwoners van alle buurten in Nederland.
De Buurt in Beweging zet sport- en bewegingsactiviteiten in om maatschappelijke participatie van specifieke bewonersgroepen te verhogen en sociale cohesie te versterken. Maatschappelijk effect: een wijk met gezondere bewoners, minder last van hangjeugd en meer bewoners die maatschappelijk participeren.
Leefbaarheid wordt op landelijk niveau gemeten met de Leefbaarometer, aan de hand van honderd indicatoren. Zoals: de afstand tot de snelweg of een hoogspanningskabel, het aandeel groen in een buurt of de toegang tot onderwijs en gezondheid.
Het begrip leefbaarheid gaat over de aantrekkelijkheid van een gebied of gemeenschap om er te wonen, leven, sporten, elkaar te ontmoeten, te spelen, elkaar hulp te vragen en meer. De term lijkt een containerbegrip voor allerlei kwaliteitskenmerken van een leefomgeving en is daarmee diffuus en multidimensionaal.
De aanwezigheid van voldoende voorzieningen zoals scholen, winkels, parkeerfaciliteiten, openbare verlichting, groen en openbaar vervoer. Aspecten die de mate van (sociale) veiligheid bepalen zoals inbraak, drugsgebruik, vandalisme en verkeer.
Fysieke kenmerken, sociale kenmerken en veiligheid
Hierbij kun je denken aan de dichtheid en het type bebouwing, de marktwaarde van het vastgoed, de aanwezigheid van voorzieningen (zoals winkels, openbaar vervoer en ziekenhuizen), de mate van functiemenging en de kwaliteit van de groenvoorzieningen.
Een stad wordt leefbaar als de openbare ruimte prettig is om in te verblijven, met voldoende en sociaal veilige ruimte voor groen, water en andere 'zachte' functies.
Dat zijn kenmerken als inkomens, opleiding, gezinsfase, leeftijd en etniciteit. De sociale cohesie wordt ook beïnvloed door hoe verantwoordelijk de bewoners zich voelen voor de leefbaarheid. Hoe langer bewoners in een wijk wonen, hoe groter de betrokkenheid.
Met de term woonomgeving wordt aangeduid het gebied dat in de directe omgeving van een woning ligt. Woningen kunnen bijvoorbeeld aan een drukke straat liggen, of juist in een rustige laan of bij een industrieterrein.
Een buurtprofiel wordt gebruikt om in kaart te brengen hoe een bepaalde buurt is opgebouwd en om bepaalde kenmerken van de buurt te noemen. Er zal vast ook een buurtprofiel van jouw buurt bij de gemeente liggen.
De termen 'wijk' en 'buurt' worden regelmatig door elkaar gebruikt en er bestaan geen eenduidige definities. Een veelgebruikt onderscheid is dat de term 'wijk' een administratieve afbakening representeert, terwijl 'buurt' verwijst naar de woonomgeving die bewoners beleven. Meerdere buurten vormen samen een wijk.
Formele en informele inzet in de wijk Steeds belangrijker in de wijk is de actieve inzet van bewoners, waarbij zij zich samen inzetten voor een leefbare en welkome wijk. Denk daarbij aan burgerinitiatieven, bijvoorbeeld gericht op ontmoeting en talentontplooiing, of verschillende wijkvoorzieningen in zelfbeheer.
De gezinsfase is een voorloper van de op kamers fase en is met name geschikt voor jongeren en jong volwassene waar het interactiepatroon thuis moeizaam verloopt. Je hebt makkelijk strijd en ruzie met je ouders wellicht en wilt dit patroon doorbreken.
Een wijkanalyse is een soort kijkoperatie van de wijk. U krijgt hiermee input van bewoners en maatschappelijke organisaties over de situatie in de wijk. U kunt zo bepalen of en zo ja, welk type sociaal wijkteam een bepaalde wijk nodig heeft.
Sociale veiligheid gaat over het bevorderen van sociaal gedrag door bijvoorbeeld gedragsregels op school en het tegengaan van grensoverschrijdend en ongewenst gedrag. Voorbeelden zijn: pesten, agressie, geweld, discriminatie, racisme, (homo)seksuele intimidatie, radicalisering en extremisme.
De Leefbaarometer geeft een indruk van waar het naar verwachting goed of slecht is gesteld met de leefbaarheid (signalering) en hoe die leefbaarheid zich ontwikkelt (monitoring). De Leefbaarometer geeft een statistische voorspelling van de lokale leefbaarheid.
objectieve en subjectieve veiligheid; fysieke en sociale veiligheid; algemene en situationele veiligheid; geanticipeerde en werkelijke veiligheid.
Psychologische veiligheid betekent net dat medewerkers goed kunnen inschatten wat hun input bijbrengt in een team en welke reacties ze kunnen verwachten. Een psychologisch veilige omgeving is er een met meer zekerheid over hoe interacties zullen verlopen, of het nu gaat om positieve of eerder negatieve interacties.
Onder emotionele veiligheid verstaan we een stabiele omgeving waarin liefde voelbaar is en waar gehandeld wordt volgens bepaalde principes. Emotionele veiligheid is noodzakelijk voor een optimale ontwikkeling van kinderen, zowel van persoonlijke als van sociale competenties.