Met primer voorkom je heel wat problemen matte plekken (daar waar er meer of minder verf is ingetrokken). glansverschillen overheen je oppervlak. zichtbare strepen of rolbanen (waarbij je de overlappingen van je rol in de muur ziet staan). afbladderende verf (bij buitentoepassingen).
Als je met gewone verf op een bepleisterde muur schildert, zonder dat je een primer gebruikt, dan zuigt de muur die verf volledig op. Op die manier zal je bij de tweede laag verf nooit een mooi resultaat behalen. Een primer gebruiken is overigens zeer handig omdat je die kan aankleuren met de kleur van je eindlaag.
Een primer wordt in principe aanbevolen, maar het is geen must! Het komt aan op de ondergrond. Om de juiste beslissing te nemen, moet je de ondergrond testen op draagvermogen, zuigkracht en hechting.
Het kan voorkomen dat door oneffenheden de verf niet goed meer hecht. Een primer zorgt ervoor dat je alle beschadigingen en oneffenheden gemakkelijk kunt opvullen, zodat je een mooie gladde ondergrond hebt voor de afwerklaag.
De vraag of jij een grondverf of primer nodig hebt hangt af van wat jouw ondergrond nodig heeft. Is dit een ondergrond die voldoende beschermt is met een laklaag? Zo kan ijzer gaan roesten of hout wat in aanraking komt met grond of beton vochtig worden en rotten.
Een primer vormt een soort grondlaagje op je gezicht onder je make-up. Het zorgt ervoor dat je make-up zoals bijvoorbeeld foundation langer blijft zitten. Ook kun je bij het gebruik van een primer gewoon je dagcrème gebruiken.
Voor of na de crème? De primer wordt aangebracht direct na de moisturizer (gel of crème) en/of het serum dat u gewoonlijk gebruikt. Wacht na de primer een paar minuten tot de huid het product goed heeft opgenomen en dan kun je overgaan op foundation en make-up.
Geen primer gebruiken
Als je geen primer, een grondlaag, aanbrengt op de te schilderen muur, zal je merken dat de verf in de ondergrond – bijvoorbeeld gyproc – wordt gezogen, waardoor je heel wat extra lagen moet schilderen. Je krijgt zo ook strepen in de afwerking. Hetzelfde geldt voor het schilderen op vliesbehang.
Een belangrijke tip: kies vooral een primer uit die past bij jouw huidtype, want voor elke huidsamenstelling is er specifieke make-up primer. Denk bijvoorbeeld aan een primer voor een oudere huid of een primer voor een vette huid. Al zijn er talloze primers voor de gevoelige huid te vinden.
Ook bij deze toepassing geldt dat de exacte droogtijd afhankelijk is van het product dat je gaat gebruiken. De gemiddelde voorstrijk op stucwerk droogtijd is 12 uur, maar er zijn ook sneldrogende producten waarbij je al na 2 uur kunt beginnen met het aanbrengen van een stuclaag.
Het verschil tussen deze twee producten is dat primer ervoor zorgt dat de ondergrond beter hecht aan de verf en dat voorstrijk zorgt voor een minder grote zuigende werking van de ondergrond. Voorstrijk op hout kan wel, maar hier gebruik je sneller een hechtprimer die zorgt dat de verf beter op het hout blijft zitten.
“Voor lichte tinten volstaan twee lagen meestal.Ga je voor fel wit, dan heb je eerder drie lagen nodig. Hetzelfde geldt voor felle en donkere kleuren. “Bovendien is het soms beter om twee lagen primer aan te brengen en één laag afwerking dan andersom.
De verf beschermt ook de ondergrond, omdat het geen vocht meer laat doordringen. De keuze voor een primer hangt af van de ondergrond die je moet gaan schilderen. De ene primer kan over roest maar niet over plastic bijvoorbeeld.
Gebruik je een primer van goede kwaliteit, dan is 1 laag voldoende. Een grondverf is vaak na 30 minuten al droog. Toch wacht je beter een uur of 6 voordat je de afwerklagen aanbrengt.
Je kan ervan uitgaan dat 1 goede primerlaag meestal voldoende is. Alhoewel, hoe beter je de primerlaag aanbrengt, hoe minder deklagen in kleur je zal moeten aanbrengen om af te werken. Bij fixatieprimer kan het best zijn dat je toch nog 2 afwerklagen nodig hebt, aangezien deze primers kleurloos zijn.
Het verschil primer en grondverf zit voornamelijk in de substantie. Grondverf zorgt ervoor dat het oppervlak egaal wordt gemaakt, door de grovere bestandsdelen in de grondverf. Ook kan de laklaag zo beter hechten. Een primer daarentegen zorgt weer voor een betere bescherming tegen roest en UV-stralingen.
Een sluier van vloeibare zijde op je huid… de Perfect Wonder Primer laat de huid stralend en gepolijst aanvoelen. Het creëert de perfecte balans om een zachte, gladde en zijdezachte huid te creëren.
Breng de primer in de hoeken aan met een borstel. Verf de grote oppervlakken met een muurverfrol. Voor een bakstenen muur gebruik je een langharige rol, voor pleisteren en gipskarton ondergronden een kortharige muurverfrol. Doe dit steeds kruiselings: zet enkele verticale strepen en rol deze horizontaal uit.
Verf moet hechten
Als dat wel het geval is, kan je ook veel meer last hebben van druipers in de verf. De verf glijdt dan als het ware naar beneden en hoopt zich op. Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers.
Ja, het is mogelijk om te schilderen zonder dat je hoeft te schuren. Je hebt een aantal speciale primers die direct kunnen worden aangebracht. Omdat je niet hoeft te schuren ben je een stuk sneller klaar met je verfklus. Je hoeft hierbij alleen de ondergrond heel goed te ontvetten (gebruik hiervoor Universol).
Primer wordt vaak een basis voor Foundation of een Foundation primer genoemd. Zij worden meestal gebruikt om een gecontroleerde matte afwerking te verkrijgen. Het is niet nodig om een Primer te gebruiken vóór de foundation, maar toch zijn er veel voordelen aan het toevoegen van dit product aan je make-up bag.
Hoe te smeren
“De juiste volgorde is serum – dagcrème – primer én dan make-up.