Rauwe pasta is niet giftig en niet slecht voor je.
Droge pasta
Wordt gedroogde pasta toch vochtig, dan kunnen er melkzuurbacteriën op groeien en wordt hij zuur. Dat is niet lekker, maar ook niet schadelijk.
Producten gemaakt van tarwe, zoals brood en pasta, passen juist in een gezond voedingspatroon. Wie wil afvallen kan gewoon pasta eten. Het is echter beter om de voorkeur te geven aan volkoren pasta, omdat het gezonder is, meer vezels bevat en beter verzadigt dan pasta gemaakt met witte geraffineerde meel.
Reken gemiddeld op zo'n 100 gr droge pasta per persoon. Voor kinderen voorzie je best iets minder, zo'n 80 gr per persoon. En voor grote eters neem je je voorzorgen en voorzie je rond 120 gr per persoon.
Ja echt, je hoort het goed!Pasta heeft namelijk een lagere glycemische index dan rijst, en dat houd je bloedsuikerspiegel stabieler. Een schommelende bloedsuikerspiegel zorgt voor vetopslag en dat wil je juist voorkomen als je aan het afslanken bent.
Ja en nee. Veel mensen denken dat je van het eten van pasta aankomt omdat het zo veel koolhydraten bevat. Maar de koolhydraten uit pasta zijn het probleem vaak niet. Mits je over de dag niet meer energie binnenkrijgt dan dat je verbrandt, maakt pasta zeker niet dik.
Slecht idee om restjes spaghetti te bewaren? Als je pasta niet goed koel bewaart, is hij na twee dagen al giftig. Het kan een dodelijke voedingsbodem voor bacteriën zijn. Maar zelfs als je de pasta volgens de regels van de kunst hebt bereid en koel genoeg bewaart, dan is het beste er na twee dagen wel af.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Als je pasta eet, reken dan op 100 tot 125 gram onbereide pasta per persoon. Het vervangen van witte producten zoals witte pasta, witbrood en witte rijst door volkoren pasta, volkorenbrood en zilvervliesrijst geeft winst voor de gezondheid.
Voor aardappels, pasta en rijst kun je heel gemakkelijk uitrekenen wat het verschil is tussen het ongekookte en gekookte gewicht: Aardappelen: ongekookt 100 gram = gekookt 110 gram (x 1,1) Pasta: ongekookt 100 gram = gekookt 250 gram (x 2,5)
Volgens diëtiste Ukie Harkema kun je beter vaker aardappelen dan pasta of rijst eten als je wilt afvallen. "Aardappels bevatten minder zetmeel dan een even grote portie rijst of pasta én ze vullen beter, omdat er veel meer vezels in zitten."
Minder calorieën in rijst
Gewone gedroogde pasta bevat bijvoorbeeld 371 calorieën terwijl dat bij rijst slechts 347 calorieën zijn. Gekookte pasta is dan weer goed voor 141 calorieën terwijl je met gekookte rijst amper 101 calorieën binnen krijgt.
Niet laten rusten
We snappen dat je graag meteen aan de slag wil gaan met je verse pasta, maar je zal het deeg toch eerst echt minstens een halfuur moeten laten rusten. Anders is het te elastisch of te droog om het vlot te kunnen uitrollen. Wanneer je het deeg laat rusten, blijft de bloem in de deegbol gehydatreerd.
Hoe weet je of de pasta klaar is? Om te weten of je pasta perfect al dente is, is er één simpele vuistregel: proef! Je pasta is klaar als de buitenkant gaar is en de binnenkant nog ietsje stevig aanvoelt. Kook je 'm langer dan dit punt, dan is je pasta te ver waardoor hij plat en plakkerig wordt.
Bewuste keuze: volkoren pasta is gezond
Wanneer je pasta-recepten gezonder wil maken, kies je voor volkorenpasta. Deze bevatten veel vezels, ijzer en B-vitamines.
Een vullende pasta is altijd een goed idee na het sporten. Pasta bevat namelijk veel koolhydraten, en die helpen bij het herstellen van je spieren en geven je bovendien nieuwe energie.
'Het proces dat pasta doorloopt is niet anders dan dat van bijvoorbeeld brood. Bovendien kan pasta zelfs gezonder zijn,' zegt Rizzo. 'Brood bevat namelijk vaak toegevoegde suikers en vulstoffen. Pasta bestaat enkel uit tarwe en water én is verrijkt met B-vitamines.
Pasta is een goede bron van koolhydraten. Je lichaam heeft deze koolhydraten nodig als energiebron om zijn suikerspiegel, glycogeenvoorraad, op peil te houden. Deze energie heeft je lichaam nodig om te functioneren. Hoe meer je beweegt (energie verbrandt) hoe meer je nodig hebt om goed te kunnen functioneren.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
Gedroogde pasta moet al snel twee tot driemaal langer koken. Vergis je hier dus niet mee, want dat levert een zeer onsmakelijk resultaat op. Grappig weetje: verse pasta is niet “beter” dan gedroogde pasta. Verse pasta is veel moeilijker al dente te krijgen dan gedroogde pasta.
Er zitten een aantal pasta's tussen die tot zelf 36 maanden houdbaar zijn, maar gemiddeld genomen is de houdbaarheid van ongekookte pasta 2 jaar of 24 maanden.
Pasta: Dit soort droge voedingsproducten kan nog lang na datum geconsumeerd worden.Ze vervallen niet, maar ze kunnen wel beestjes aantrekken. Net zoals rijst kan je ze daarom best in een goed gesloten bokaal bewaren.
Dat is helemaal niet nodig, zelfs niet als je drie keer per week spaghetti, penne of pappardelle op tafel zet. Sterker nog: pasta eten kan helpen om af te vallen. Vaak worden de Italiaanse deegwaren als dikmaker gezien, maar zou onterecht zijn.