De eerste mestbeurt van het jaar is bij voorkeur in maart of april, omdat dan de temperaturen stijgen en het gras begint te groeien. Een beetje fosfor is dan goed, terwijl in het najaar mest met wat meer kalium goed is zodat het gras sterk de winter ingaat.
Het beste is om kunstmest te strooien bij droog weer, of als het regent. Voor organische meststoffen is dat niet van toepassing, omdat daarin geen zouten zitten.
We adviseren je na het bekalken minimaal 3 weken te wachten voordat je gaat bemesten. Strooi kalk in de winter of vroeg in het voorjaar, en bemest je gazon 3 weken later. 3 weken na het bemesten kan er ook weer prima bekalkt worden.
Kunstmest is snel uitgewerkt. Na drie weken moet je alweer opnieuw strooien. Dit gaat zo de hele zomer door. Organische meststof werkt veel langer.
De belangrijkste nadelen van kunstmest op een rij:
Kunstmest is van nature zout. Te veel zout in de bodem vermindert de kwaliteit van de grond. Kunstmest lost sneller op in water dan organische mest. Je zult dus vaker moeten strooien.
Afhankelijk van uw gewas mag u 15, 20 of 30 kilogram extra stikstof per hectare gebruiken.
Het is aan te raden om een regenachtige dag te kiezen voor het strooien van kalk. Het vocht in de grond en de regendruppels zorgen ervoor dat kalk makkelijker en veel sneller kan worden opgenomen. Voor een nog betere opname is het aan te raden om het gazon van tevoren te maaien.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
Kalk strooien gazon
Bij een lage/slechte zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingstoffen opnemen. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden meer kans. Het strooien van kalk (bijvoorbeeld DCM Groen-Kalk) is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.
Belangrijke tips om het gazon correct te bemesten
De bodem moet vorstvrij zijn. Breng de meststof niet aan bij rechtstreekse zonneschijn. Geef na elke bemesting regelmatig en overvloedig water. Maai pas een paar dagen na het bemesten.
Wacht met strooien indien de 10 daagse neerslagverwachting > 50 mm afgeeft. Als u al bemest heeft en er komt neerslag aan, kunt u overwegen: Als er in de week na strooien meer dan 50 mm neerslag valt: de halve gift bij te strooien zodra de weersomstandigheden het toelaten.
Kalk zorgt ervoor dat de grond aanzienlijk minder zuur is. Daarnaast wordt de structuur van de grond verbeterd met het strooien van kalk. Het is dus belangrijk om eerst kalk te strooien en daarna pas te gaan bemesten. Doe dit ook niet op dezelfde dag.
De beste tijd om kalk over je gazon te strooien is aan het begin van het jaar (februari of maart) en aan het einde van het jaar (oktober of november).
Als je kalk en mest tegelijk strooit gaan deze stoffen elkaar tegenwerken. Het resultaat is dat het gras en je planten niet optimaal genieten van de voedingsstoffen. Kort gezegd gooi je geld weg. Strooi dus geen kalk en mest tegelijk.
Kalk is bedoeld om de bodem te verbeteren onder andere om ervoor te zorgen dat de meststof beter opgenomen kan worden. Het voordeel van kalk is dat het ook bij koude temperaturen toegepast kan worden. Kalk kan daarom het beste gestrooid worden in de maanden november tot en met januari.
Strooi na het bekalken wat graszaad over de plekken en het gras zal weer dichtgroeien( de temperatuur moet s'nachts wel boven 5 graden zijn om te kunnen bij zaaien!)
Zuurminnende planten houden niet van kalk, denk aan heide, veenbes en rododendron. Kalk verspreidt zich ook door de bodem, dus zorg dat je flink ver van deze planten blijft tijdens het strooien.
In maart of april kun je nog wel natuurkalk strooien, want dat kun je bijna tegelijk met je natuurlijke bemesting doen. Gebruik je andere kalk, dan kun je het dit jaar beter overslaan, het werkt immers pas na drie maanden.
Let op: hortensia's , azalea's en heideplanten zijn zuurminnende planten. Voor deze planten is bekalken niet nodig. Overige planten als buxus, taxus, rozen, sierstruiken, etc. zijn je dankbaar voor de jaarlijkse dosis kalk.
Kalk zorgt er namelijk voor dat de zuurgraad stijgt, dat wil zeggen dat de bodem verandert en mossen er niet meer op kunnen groeien. Maar het belangrijkste is dat er van kalk strooien ook een preventieve werking uitgaat.
Kunstmest bevat de juiste voedingsstoffen, maar verbetert de bodemstructuur niet. Bovendien belast kunstmest het milieu meer. Bij kunstmest gaat de afgifte van voedingsstoffen zó snel dat planten kunnen 'verbranden' als je te veel gebruikt.
Doordat 12-10-18 kunstmest 12% stikstof bevat, geeft dit het gras een onmiddelijke groeiboost. Het verdringt onkruid uit je gazon en het vormt zo weer een dichte, stralende grasmat. 10% Fosfaat - Een plant heeft fosfaat nodig om goed te kunnen groeien.
Zowel dierlijke mest als kunstmest hebben tot doel de bodem aan te vullen met stoffen die voor de optimale groei van een gewas nodig zijn. Onderscheid kan gemaakt worden in hoofd- en sporenelementen. Van de hoofdelementen wordt tijdens de groei veel opgenomen.