Epoxy is een uitzonderlijk harde en taaie chemische kunsthars dat bestaat uit 2 componenten, deze 2 componenten meng je met elkaar in de juiste verhouding om de vloeistoffen uit te laten harden.
Daarbij is het ontzettend sterk en veelzijdig, waardoor het goed gebruikt kan worden voor oppervlaktes die constant in aanraking komen met water. Zo kunnen epoxylijmen gebruikt worden op verschillende oppervlaktes, zoals PVC, diverse metalen, keramiek, glasvezel, beton, glas, hout en plastic.
Epoxy hecht op zeer veel ondergronden en is zeer sterk. De hars vermengd met harder is vaak te dun om een lijmnaad te vullen, en wordt daarom vaak verdikt met vulmiddelen. De meest gebruikte vulmiddelen voor verlijmen zijn katoenvezel om hout te verlijmen en stewathix om andere materialen te verlijmen.
Epoxy is te verwerken met kwast, roller of te gieten. Na verwerking dienen kwasten en rollers te worden weggegooid. Hergebruik is nauwelijks mogelijk. Ander gereedschap kun je schoonmaken met aceton of azijn.
Is epoxy/giethars duur? Hoe dikker de gieting, hoe duurder het product. De epoxy-gietharsen voor dikke gietingen zijn prijziger dan normale epoxyharsen – afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Vanzelfsprekend wordt epoxy ook duurder wanneer je er meer van gaat gebruiken.
Epoxy hecht op vrijwel elke ondergrond. Te denken valt aan hout, metaal, aluminium, polyester, (de meeste) kunststoffen, steen, beton etc. Epoxy hecht niet of slecht op polyethyleen (PE). Hiervan zijn de meeste vuilniszakken gemaakt.
epoxyhars heeft betere mechanische eigenschappen (sterker) in vergelijking met polyesterhars. epoxy heeft een veel betere directe hechting op een diversiteit van ondergronden daar waar bij polyester de ondergrond vrijwel altijd voorbehandeld moet worden. epoxyhars is waterdicht, polyesterhars is dit niet.
Hoe lang gaat een gietvloer mee? Een gietvloer gaat, mits je 'm goed onderhoudt, zo'n 15 tot 20 jaar mee.
Epoxyhars / lamineerhars:
Meer viskeus dan giethars. Aanzienlijk kortere uithardingstijd en dus ook vrij korte verwerkingstijd. Alleen relatief dunne lagen tot maximaal 2 cm mogen in één keer worden gegoten.
- Mengverhouding
Voeg nooit meer of minder harder toe om de uithardingstijd te beïnvloeden. De epoxy zal dan niet (volledig) uitharden. Als epoxy op de juiste manier wordt gemengd zal deze altijd uitharden.
Wij adviseren om 12 tot 24 uur tussen de verschillende lagen te houden. Vaak lijkt de coating helemaal droog, maar de absolute doorharding heeft toch wat meer tijd nodig. Wij adviseren dan ook om na de klus 7 dagen te laten uitharden, voordat er intensief gebruik wordt gemaakt van de vloer.
Bij een omgevingstemperatuur van 20 graden moet de tussenlaag minimaal 16 en maximaal 36 uur drogen voordat u de toplaag aanbrengt. Controleer of de tussenlaag voldoende droog is door op een klein stukje van de vloer een nieuwe laag coating aan te brengen met de roller.
Kleine restjes epoxyhars , glitter of stof kan je eenvoudig verwijderen met tape. Je plakt dit in de mal en het vuil is er zo uit. Blijft de mal vies? Dan kan je ze met azijn, alcohol of aceton goed schoonmaken.
Het ontbreken van oplosmiddelen betekent echter ook dat de epoxy niet te verdunnen is. Epoxy heeft echter ook nadelen. Zo is het vrij duur (ongeveer 20 euro per kilo)en breekt het af onder invloed van UV.
De mechanische sterkte van epoxy is veel hoger dan die van polyester. Dit uit zich in zaken als trek-, druk- en afschuifsterkte, waarbij epoxy wel 3-4 maal zo sterk kan zijn.
Stofdroog is giethars pas na 12 tot 24 uur. De volledige uitharding gebeurt pas na 7 dagen.
Stap 2: epoxy giethars schuren
Is het oppervlakkig? Dan heb je een niet al te grove korrel nodig. Begin in ieder geval met de grofste korrel en maak het oppervlak tussendoor regelmatig schoon met een doek en een beetje aceton. Ga zo door tot je de krassen grotendeels hebt verwijderd.
Ook wanneer er regen op het oppervlak valt, kan er een witte aanslag ontstaan. Dat komt omdat de verharder (aan het natte oppervlak) reageert met vocht in plaats van de moleculen in de epoxy.
Epoxyvloeren zijn duurzaam en gaan heel lang mee. Bent u de kleur beu, dan kunt u een epoxy gietvloer gemakkelijk verven. Ook transparant verven is een optie om slijtage tegen te gaan.
Zelfs in een epoxy gietvloer kan gerust boren. Een gewone boormachine volstaat om gaatjes te boren in steentapijt, marmertapijt en graniettapijt.
Epoxy is een kunststof die tijdens de verwerking vloeibaar is. Na uitharding is epoxy sterk en weer- en waterbestendig.
Deze epoxy coating zorgt ervoor dat uw buitenvloer beschermd is tegen slijtage en is geheel naadloos, waardoor u de buitenvloer ook nog eens eenvoudig schoon kunt houden. Stof, vuil en aanslag verwijdert u gemakkelijk van deze coating.