Patiënten met een totale knieprothese dienen tot minimaal zes weken na de operatie een loophulpmiddel te gebruiken. Wanneer je krukken gebruikt, dien je vier weken twee krukken te gebruiken en daarna nog twee weken één kruk. Deze kruk dien je dan aan de niet‐geopereerde zijde te plaatsen.
De eerste tijd na de operatie loop je met krukken. De knieprothese zelf is stabiel en kan je meteen volledig belasten. De wond echter moet genezen, en geeft pijn bij belasten. Om te voorkomen dat je door de pijn je door je been laat zakken, heb je krukken nodig.
Na de operatie moet je zes weken met krukken lopen. De dag na de operatie mag je onder begeleiding van een fysiotherapeut al proberen om een stukje te (trap)lopen met deze hulpmiddelen. Zolang je knie nog niet stabiel is, loop je met een spalk om je been.
Het vol steunen op krukken is zwaar voor de schouders, armen en handen. Anatomisch gevormde handvatten ondersteunen de hand beter en dat kan pijnklachten in de handen voorkomen.
Bij het lopen met één kruk heeft u de kruk aan de kant van het niet-geopereerde of behandelde been. Het geopereerde been en de kruk gaan tegelijk naar voren. Leun hierbij goed op de kruk. Met het andere been maakt u een stap vooruit tot aan het geopereerde been of iets daar voorbij.
Ga goed rechtop staan met in elke hand een kruk. Kom met het geopereerde been niet op de vloer. Zet beide krukken tegelijk een stukje naar voren. Breng het geopereerde been naar voren en maak tegelijkertijd een stap met het niet geopereerde been, zodat u tussen of iets voorbij de krukken uit komt.
Er zijn geen beperkingen wat betreft de slaaphouding. Het liggen op de rug wordt over het algemeen als de meest prettige (slaap)houding ervaren. Indien u ervoor kiest op de zij te liggen kunt u een kussen tussen de knieën plaatsen.
Het is wel erg belangrijk dat u in de eerste zes weken probeert te komen tot een volledige strekking van de knie. Buigen mag iets langer duren, om goed te kunnen fietsen en op te staan uit een stoel is een buiging van 100-110 graden nodig.
Zittend werk kunt u soms al na enkele weken hervatten, staand werk meestal pas na drie tot vier maanden. De eerste zes maanden blijft de knie wat stijf, dik en warm aanvoelen. In die periode kan het prettig zijn om de knie af en toe even te koelen met "cold packs".
In het begin oefent u het lopen met een walker of looprek, op de dag na uw operatie oefent u met elleboogkrukken en zo nodig oefent u ook traplopen. Het is van belang dat u uw knie volledig kan strekken en 90 graden kan buigen voordat u met ontslag gaat.
Gemakkelijke kleding
Bedenk ook dat u bijvoorbeeld bij een heup- of knieoperatie na een paar uur alweer uit bed bent. Bij dit soort ingrepen is een joggingbroek handig. Of wanneer u aan het bovenlichaam geholpen wordt, kunt u het beste kleding met voorsluiting meenemen. Vermijd het liefst strak zittende kleding.
Met een knieprothese kunt u dagelijkse activiteiten meestal goed doen, zoals wandelen, fietsen en het meeste (huishoudelijk) werk. Maar hurken, op de knieën zitten of zwaar lichamelijk werk lukt meestal niet met een knieprothese.
Deze pijn gaat over, het kan alleen wel soms een paar weken of maanden duren voordat dit pijnlijke gevoel weg is. Vooral als u lange tijd met een gebogen been heeft gelopen. Dus het is belangrijk het been te blijven strekken en rekken om te zorgen dat deze pijn weg gaat.
Hulp van de fysiotherapeut
De Basisverzekering vergoedt noodzakelijke fysiotherapie in het geval van een knieprothese vanaf de 21ste behandeling. Heeft u een aanvullende verzekering, dan kan het ook zo zijn dat u eerdere behandelingen vergoed krijgt.
Steunkousen: U dient uw steunkousen overdag te dragen tot 6 weken na de operatie. Hechtingen: Uw hechtingen moeten op 3 weken na de ingreep verwijderd worden door uw huisarts.
Als de wond volledig droog is, mag u weer douchen. Meestal is dit na een dag of 5. Direct na het douchen moet de natte pleister vervangen worden. Gebruik rond de wond geen zeepproducten.
De meeste klachten na een knieprothese zijn in te delen in pijn, instabiliteit, stijfheid, zwelling of algemene beperkingen (zoals niet goed kunnen hurken, traplopen of op knieën zitten). Er kan ook een combinatie van deze klachten worden ervaren.
Inleiding. De spieren en het gewrichtskapsel rond de knieprothese hebben minimaal zes weken nodig om te herstellen. Het is belangrijk dat u zich gedurende die periode aan een aantal regels houdt.
De dosis is 250 mg naproxen (1 tablet) of 50 mg diclofenac (1 tablet) per keer, 1 tot 3 x per dag. Wij adviseren u om de eerste 48 uur (= 2 dagen) na de operatie 3x per dag 1 tablet te nemen. Daarna kunt u, als u nog pijn heeft, 1 tablet per keer innemen (maximaal 3 per dag). Gebruik een NSAID niet langer dan 5 dagen.
Een complete knieprothese weegt ongeveer 500 gram.
Squats. De squat is een uitstekende oefening om je conditie en kracht te verbeteren en helpt je knieën te versterken. Let wel op een goede uitvoering van deze oefening en begin niet te zwaar. Je kunt de squat moeilijker maken door gewicht vast te pakken bijvoorbeeld een dumbel of een ander gewicht.
Bij een volledige knieoperatie mag je meestal na 6 weken weer voorzichtig beginnen met autorijden. Onderga je 1 van de andere ingrepen, dan mag je autorijden als je geen krukken meer nodig hebt en weer normaal kunt lopen.