Wat is dimlicht? Dimlicht is de verlichting die je standaard moet gebruiken wanneer het donker is. Je zet je dimlicht ook aan als het zicht minder is door mist, hagel, regen of sneeuw. De functie van dimlicht is tweeledig: het maakt je zichtbaar voor overige weggebruikers en het geeft je beter zicht op de weg.
Overdag bij slecht zicht mag u het dimlicht gebruiken. In het donker is het dimlicht verplicht. De dimlichten hoeven niet aan als de mistlichten branden.
Het verschil
Stadslichten dienen alleen gevoerd te worden wanneer uw auto geparkeerd staat in een donkere straat. Dimlichten dienen gevoerd te worden bij slecht zicht, zowel in het donker als overdag bij bijvoorbeeld regenbuien. Dagrijverlichting dient er voor om uw voertuig overdag beter zichtbaar te maken.
Wat is stadslicht en dimlicht? Dimlicht is een groot licht, maar het is gedimd en hindert daarom niemand. Met dimlicht wordt er standaard in het donker gereden in het verkeer. Terwijl stadslicht in bepaalde gevallen gebruikt mag worden zoals parkeren op de openbare weg in het donker.
Dagrijlichten bestaan voor auto's uit twee witte lampen, tussen 250 en 1500 mm boven het wegdek aan de voorzijde van het voertuig geplaatst op een afstand van minimaal 600 mm van elkaar (minimaal 400 mm uit elkaar wanneer het voertuig smaller is dan 1300 mm).
Daglicht (6500 Kelvin)
Dit licht is immers nodig om de werkzaamheden zo goed en secuur mogelijk te kunnen uitvoeren.
Dimlichten: de autolichten die het vaakst branden
Deze lichten steken we aan wanneer de avond valt of het donker is. Ook bij regenweer, sneeuw, mist en andere omstandigheden waarbij het onmogelijk is om verder te kijken dan 200 meter is het verplicht om de dimlichten aan te steken.
De functie van dimlicht is tweeledig: het maakt je zichtbaar voor overige weggebruikers en het geeft je beter zicht op de weg. Dit in tegenstelling tot dagrijverlichting, waarvan het schijnsel te zwak is om de weg voor je te verlichten.
Dimlicht is de verlichting die je standaard moet gebruiken wanneer het donker is. Als overdag je zicht belemmerd wordt door weersinvloeden als mist, hagel, regen of sneeuw, dan moet het dimlicht ook overdag aan.
Er zijn twee verschillende manieren om je lichten aan te zetten: – Bij mij in de auto kun je het topje van de hendel, dat links aan het stuur vast zit, naar voren draaien. Draai de hendel 1 slag naar voren en je stadslicht staat aan. Draai de hendel 2 slagen naar voren en je dimlicht staat aan.
In de ochtend- of avondschemer is het voor veel weggebruikers echter niet duidelijk welke verlichting ze het beste kunnen voeren. In 2011 is automatische dagrijverlichting verplicht gesteld voor alle nieuwe (type) auto's. Sinds 2012 geldt dit ook voor vrachtwagens en bussen.
Dagrijverlichting moet wit van kleur zijn en moet uitschakelen of overgaan in stadslicht wanneer het dimlicht wordt ingeschakeld. In de huidige wet staat dat dagrijverlichting verplicht is, maar er staat niet dat het verplicht is dat de achterlichten automatisch moeten aangaan.
Tegenwoordig wordt stadslicht gebruikt om een geparkeerd voertuig zichtbaar te maken. Ook wordt het gebruikt bij het parkeren van de auto, vandaar dat het ook vaak parkeerlicht wordt genoemd. Stadslicht is dus eigenlijk een vrij ouderwetse vorm van autoverlichting.
Stadslichten of parkeerlichten zijn vooral bedoeld om de auto zichtbaar te maken voor overig verkeer. De weg wordt niet extra verlicht. Deze verlichting gebruik je als je bijvoorbeeld geparkeerd staat. Het worden daarom ook wel 'parkeerlichten' genoemd.
Je gebruikt het binnen de bebouwde kom als er geen of weinig straatverlichting is, en het is verplicht als je 's nachts of overdag bij slecht zicht parkeert buiten de bebouwde kom of naast de rijbaan. Bij sommige auto's kan het parkeer- of stadslicht aan één kant van de auto worden ingeschakeld.
Dimlichten en grootlichten
Wanneer de dimlichten of de grootlichten aan zijn, branden tegelijkertijd: vooraan de twee standlichten;achteraan de auto twee rode lampen.
Zet je dimlichten aan
Verlichting maakt je beter zichtbaar, ook bij laagstaande zon. Vooral voor tegenliggers die tegen de zon in kijken. Heb je een kapotte lamp?
Groot licht mag alleen gevoerd worden als er geen ander verkeer in de buurt is. Mistlicht mag alleen gevoerd worden als mist, sneeuwval of regen het zicht ernstig belemmert. Het mistachterlicht mag alleen gebruikt worden als het zicht minder is dan 50 m. Dagrijlicht is verlichting die overdag gebruikt mag worden.
Gebruik van dagrijlicht is in Nederland inderdaad niet verplicht. En omdat het niet verplicht is, is het ook geen punt als slechts één in plaats van de twee dagrijlichten brandt. Dit is een belangrijk verschil met 'gewoon' dim- of grootlicht.
Day running lights (DRL)
Auto's die na januari 2011 zijn geproduceerd moeten verplicht uitgerust zijn met dagrijverlichting (DRL). Dagrijlichten maken de auto overdag beter zichtbaar en dat is prettig voor mede weggebruikers. Dagrijverlichting staat aan zodra de motor van de auto loopt.
Dagrijverlichting is een nieuw type verlichting om je auto overdag beter zichtbaar te maken. Het zijn ledlampjes die zeer weinig stroom verbruiken, dit in tegenstelling tot de meeste dimlichten. Het overdag voeren van dagrijverlichting heeft dus bijna geen effect op het verbruik.
De grote lichten, dimlichten , stadslichten en achteruitrijlichten mogen niet anders dan wit of geel stralen.
Er wordt minder vaak te hard gereden, omdat het voordeliger is om de gemiddelde snelheid aan te houden. Bestuurders die zich niet meer moeten focussen op het al dan niet rode licht, letten meer op hun omgeving en kunnen dus sneller reageren op onverwachte situaties.
Als je dimlicht werkt, dan brandt er een groen lampje op je dashboard. Dit lampje herken je door het symbool van een koplamp met schuine streepjes ervoor. Je bent verplicht om dimlicht te voeren wanneer het donker is, maar ook als het regent, sneeuwt, hagelt of wanneer het mistig is.
Mistlampen voor zijn niet verplicht, maar zeker wel nuttig. Het gebruik van mistlichten is toegestaan als door mist, sneeuw of regenval het zicht ernstig belemmerd is (in Nederland: minder dan 200 meter zicht). Mistlampen mogen de dimlichten of de grootlichten vervangen, of gelijktijdig met deze lichten branden.