Ongekookte, geschilde aardappelen kan je, ondergedompeld in water, tot 2 dagen bewaren in de koelkast. Opgelet, de kwaliteit van de aardappelen gaat op deze manier wel snel achteruit. Kook ze eerder mee en bewaar je restje nadien in de koelkast.
Schil je de aardappelen alvast voor een andere dag? Bewaar de geschilde (en gesneden) aardappelen in een afsluitbaar bakje en vul deze verder met flink water zodat ze helemaal onder staan. Deksel erop en klaar!
Gebruik voordat je de aardappels in het water legt een dunschiller om alle laatste hardnekkige stukjes schil van de aardappels te verwijderen. Schil, snijd en berg de aardappels een dag van tevoren op om alvast wat voorbereidingswerk te doen voor een grote maaltijd op een feestdag.
Groene aardappelen kun je beter niet eten. Als aardappelen te warm worden bewaard gaan ze uitlopen. De aardappels kun je nog eten als je de uitlopers verwijdert en het plekje eraf snijdt. Je kunt aardappelen in de koelkast bewaren als je thuis geen koele, donkere plek hebt.
Ongeschild blijven aardappelen op een koele (8-10°), donkere plek 2-3 weken goed. Bewaar de aardappels in een papieren zak, een doos of een mandje: in een plastic zak ontkiemen of schimmelen ze eerder. De kwaliteit van aardappels neemt wel af naarmate je ze langer bewaart. Te hoge temperaturen zorgen voor uitlopers.
De vitaminen in aardappelen zijn gevoelig voor warmte, lucht, licht en water. Aardappelen bewaren doe je daarom best op een koele (tussen 2 en 10 °C), donkere, droge en goed verluchte plaats (bv. kelder (kast)) in een geperforeerde papieren zak, een net of een open mand. Schud ze af en toe om.
Wanneer u de aardappelen namelijk bewaart in de koelkast gaat de kwaliteit razendsnel achteruit. Door de kou wordt het zetmeel in de aardappelen omgezet in suikers. Ook kunnen aardappelen niet goed tegen het vocht in een koelkast. Daar kunnen ze van gaan rotten.
Door de aardappelen te koken heb je ook geen last meer van deze reactie: eiwitten worden door te koken gewijzigd (denk maar aan het koken van een ei!; we noemen dit denatureren), waardoor enzymen - die dus eiwitten zijn- hun activiteit verliezen - geen enzymatische bruinkleuring meer in gekookte aardappelen of frietjes ...
Een aardappelsalade kun je na het bereiden zo'n twee of maximaal drie dagen bewaren in de koelkast. Doe dit het liefst in een goed afgesloten verpakking (of nog beter: in een luchtdicht vershoudbakje). Door het luchtdicht te verpakken, weet je zeker dat het eten maximaal goed blijft en langer een verse smaak behoudt.
Ja hoor eet ze gerust, maar snij de uitlopers wel ruim uit. Op plaatsen waar uitlopers groeien, zit namelijk de natuurlijke gifstof solanine. Deze stof breekt niet af tijdens koken. Je kunt er allerlei klachten van krijgen, zoals buikpijn, diarree of koorts.
Schilt u de aardappelen, spoel ze dan goed af voor u ze in een laagje water zet. Zo spoelt u het overtollige zetmeel weg. Een bloemige of kruimige aardappel heeft niet zoveel water nodig, die stoomt gaar.
,,Als je aardappelen meteen in kokend water legt heb je de kans dat de buitenkant van de aardappel te snel gaar wordt, terwijl de kern nog niet mee opgewarmd is. Met koud water voorkom je dus dat de aardappels oneven gaar worden”, tipt Zonnenberg, ,,Bij kleine piepers (of kleine stukken) maakt dit minder uit.”
Je hebt fervente aanhangers van 'koud opzetten', maar eigenlijk moet je het water eerst aan de kook laten komen voor je de aardappelen toevoegt. Op deze manier blijven alle vitamines en mineralen het beste bewaard.
Het wassen van geschilde aardappelen is om er zeker van te zijn dat er geen modder, zand of overige vuil op de aardappelen zitten. Ze komen uit de grond, maar het verwijdert ook gelijk een laag zetmeel. Hierdoor zal je water waarin je de aardappelen kookt niet meer zo troebel zijn.
Als zout in water oplost ontstaan kleine en beweeglijke atomen die gemakkelijk in het voedsel kunnen binnendringen. Zout toevoegen bij aardappelen bevordert dan wel weer de snelle garing van het delicate buitenste.
Spoel de aardappelen wel eerst goed af om de overtollige aarde niet in je kookwater te krijgen. Kook ze ongeschild in ruim water met zout en schil ze nog warm. Met een mesje gaat de schil er heel gemakkelijk vanaf. Gebruik rubberen handschoenen tijdens het aardappelen schillen als je geen vuurvaste vingers hebt.
Ongekookte, geschilde aardappelen kan je, ondergedompeld in water, tot 2 dagen bewaren in de koelkast. Opgelet, de kwaliteit van de aardappelen gaat op deze manier wel snel achteruit. Kook ze eerder mee en bewaar je restje nadien in de koelkast.
Aardappelen Invriezen en bewaren. Aardappelen invriezen, en we begrijpen dat hier een aantal lezers bij zullen fronsen, is een prima methode om aardappels langer houdbaar te maken. Maar je kunt geen rauwe aardappelen invriezen, ze moet voor de tijd kort gekookt worden.
Hoe lang kun je zelfgemaakte koude schotel bewaren? Zorg ervoor dat de bereiding goed is afgekoeld en behoorlijk is afgedekt voor je hem in de koelkast zet. Zo kan je de schotel zeker 3 tot 4 dagen bewaren. Een visbereiding is natuurlijk wat gevoeliger dan een bereiding met vlees.
Op aardappels hoeft geen houdbaarheidsdatum te staan. Gemiddeld zijn ze in huis twee tot drie weken houdbaar, maar na een tijdje treedt er wel kwaliteitsverlies op. Bewaar aardappelen altijd op een donkere plaats. Onder invloed van licht wordt de natuurlijke gifstof solanine gevormd.
Krijg je visite? Mik dan op 250 gram ongekookte aardappelen per persoon. Dit is het gemiddelde voor een volwassene. Gebruik voor een grotere eter 300 gram aardappelen.
'Door het droge weer van de afgelopen weken bevatten de aardappelen veel zetmeel', zegt Marc Goeminne van het 'Interprovinciaal proefcentrum aardappelteelt' uit Kruishoutem. 'Dat zorgt ervoor dat de knollen bij een duwtje of een val zeer makkelijk blauwe plekken vertonen.
Bewaar nooit uien samen met aardappels, de uien zullen door het vocht uit de aardappels een stuk sneller bederven. Als je ze bewaard op een plek met goede luchtcirculatie kunnen uien 2-3 maanden goed blijven.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Ja, groene, bruine en beurse plekken en uitlopers moet je goed wegsnijden uit aardappels. In de uitlopers van oudere aardappelen en in de schil van onrijpe aardappelen kan namelijk de stof solanine voorkomen. In grote hoeveelheden is deze stof giftig voor de mens.