Het vloeibare, natuurlijke zoet bewerkt door bijen. Deze zachte, crème honing met de smaak van bloemen is de ideale basis voor dressings en marinades, lekker op een broodje met geitenkaas of in de muntthee. Heerlijk op warme toast!
Één ding hebben ze gemeen: het komt allemaal van bijen. Bloemenhoning is dus niet anders dan fruithoning. Het enige verschil dat er is, is de plek waar de nectar vandaan komt.
Verschil vloeibare honing en crème honing
Het verschil zit het niet alleen in de uitstraling, waarbij de vloeibare honing doorzichtig is en de crème honing niet doorzichtig. De crème honing heeft een veel zachtere smaak in vergelijking met de vloeibare variant.
De bloemenhoning van Imkerij de Werkbij bestaat, net als alle andere honingsoorten, uit gezonde vitamines, mineralen en enzymen. Omdat er verschillende nectar is verwerkt in de bloemenhoning, bevat de honing ook verschillende pollen. Bloemenhoning heeft daarom een positief effect op bijvoorbeeld hooikoorts klachten.
Bloemenhoning komt van nectar uit verschillende bloemen. De bijen kiezen zelf hun bloemen uit en daarom is elke bloemenhoning dus verschillend! Er zijn ontelbare soorten bloemen, planten en bomen waar bijen hun nectar vandaan kunnen halen.
Bloemenhoning (nectarhoning)
De meeste honing bestaat uit nectar van verschillende soorten bloemen en bloesems. Bijen verzamelen het liefst nectar van één soort plant wanneer deze in voldoende hoeveelheid beschikbaar is.
Honing is niet gezonder dan suiker. Het bestaat vrijwel helemaal uit suiker. Je lichaam verwerkt het op dezelfde manier. Honing en suiker staan allebei niet in de Schijf van Vijf.
Rauwe honing voedt de huid en helpt deze te genezen. Het is tevens een natuurlijke vochtinbrenger, wat betekent dat het vocht in je huid trekt. Samen met de antibacteriële werking zal het een schoon gevoel geven.
Honing is rijk aan antioxidanten
In 2003 hebben wetenschappers ontdekt dat de consumptie van boekweithoning de hoeveelheid antioxidanten in het bloed verhoogde. Daarnaast toonde een andere studie bij zowel ratten als mensen aan dat de substantie antioxidanten bevat die kunnen helpen om een hoge bloeddruk tegen te gaan.
Honing wordt al duizenden jaren lang gebruikt voor de natuurlijke behandeling van allerlei kwaaltjes. Zo wordt honing onder meer gebruikt bij diverse maagklachten, zoals problemen met de spijsvertering, diarree en maagzweren. Ook bij brandend maagzuur en zure oprispingen kan honing het ongemak verlichten.
Honing met een hoog glucose gehalte zal sneller kristalliseren, denk aan zonnebloemhoning. Honing met een hoog fructosegehalte, zoals acaciahoning, zal niet zo snel kristalliseren.
Gekristalliseerde honing kan gemakkelijk weer vloeibaar worden gemaakt door ze in handwarm water te zetten (het water mag niet te warm zijn). Ook kunt u de pot enkele dagen op de verwarming zetten, deze manier is natuurlijk wel minder controleerbaar.
Honing bestaat aigelijk altijd uit nectar van allerlei verschillende bloemen. De beste manier om te achterhalen van welke bloemen is om stuifmeelkorrels te bekijken onder de microscoop. Als meer dan 50% van het stuifmeel in de honing van één soort bloem afkomstig is mag de honing daarnaar genoemd worden.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
De Zoete Zon bijenhoning van Aldi wordt als beste beoordeeld. Ook de honing van Melvita en Langnese wordt beter door de testers beoordeeld dan de overige merken honing. Best Getest – Een troebele donkere honing met een sterke volle beetje graan en sherryachtige smaak.
Vaak wordt aangenomen dat Manuka honing de gezondste honing is. Echter toont onderzoek aan dat bijvoorbeeld Nederlandse Heidehoning net zo effectief is. Nazomerhoning (een variant op de heidehoning) heeft bijvoorbeeld de meeste anti-oxidanten en mineralen.
Bananen kunnen de bloeddruk verlagen. Door het hoge gehalte aan kalium in bananen zijn bananen goed voor je hart. Want het hart heeft kalium nodig om bloed in het lichaam rond te pompen. Het hoge gehalte aan magnesium kan er voor zorgen dat je migraine minder wordt.
Een normale bloeddruk is dus per leeftijd hetzelfde. Een gezonde tensie is onder de 140/90. Ook voor ouderen gelden dezelfde bloeddrukwaarden. Alles boven de 140/90 is dus aan de hoge kant, of je nu 18 bent of 81.
Omdat honing vocht-inbrengend is voor de huid, zorgt het tegelijkertijd voor een plumping effect. Hierdoor worden donkere kringen en lijntjes verminderd. Smeer wat honing op een nog wat vochtige, net gewassen huid onder de ogen, laat het even zitten, en spoel alles dan goed af.
Honing voor je hele lichaam
Honing is niet alleen gunstig voor je gezicht, maar voor je hele lichaam. Doe bijvoorbeeld een beetje honing in bad. De honing reinigt je huid en zal je huid zachter maken. Honing is ook geschikt voor gevoelige plekjes op de huid, als scrub, als bodylotion en als deodorant.
Honing voor een gezonde huid
Door de antibacteriële en desinfecterende werking wordt je huid grondig gereinigd. Onzuiverheden en vuil worden verwijdert met honing. Daarna voelt je huid heerlijk schoon, fris en zacht aan. Honing werkt goed als gezichtsreiniger of masker en ondersteund het herstel van de droge huid.
Eczeem zorgt ervoor dat de zuurgraad van de huid wordt beschadigd. Honing hersteld hierin de balans. Het bestellen van honing of honingzalf gaat eczeem tegen en zorgt ervoor dat de jeuk vermindert en je minder krabt. De werking van honing is niet alleen goed voor eczeem, maar ook voor andere huidaandoeningen.
Daarnaast zitten er in honing verschillende vitaminen en mineralen. Deze hoeveelheden zijn alleen zo ontzettend klein dat ze geen positieve effecten op onze gezondheid hebben. Met honing krijg je dus gewoon een vorm van suiker binnen. Het beste is daarom om je thee zonder honing of suiker te drinken.
Gemiddeld genomen kun je honing 2 jaar bewaren. Hierna nemen de enzymen in honing af en wordt de honing donkerder en stroperiger. Op het moment dat bijen nectar uit bloemen halen en dit in de honingraten stoppen, bevat de nectar 80% water. Bijen dikken de honing middels ventilatie terug tot 20%.
Honing wordt door imkers uit de korf of kast verwijderd. De bijen krijgen hier suikerwater voor terug. Dit is net als honing lekker zoet, maar mist belangrijke voedingsstoffen voor de bij die honing wel bevat. Het suikerwater verzwakt de bijen; ze worden vatbaarder voor schimmelinfecties, mijten en virussen.