Meestal komt een acute ontsteking van de alvleesklier binnen enkele dagen tot weken weer tot rust.Hierbij kan de alvleesklier volledig genezen. In sommige gevallen ontstaat er blijvende schade aan de alvleesklier.
Hoe kun je het herkennen? Vooral maag-darmklachten staan op de voorgrond: buikpijn na de maaltijd, vettige, stinkende diarree en een opgeblazen gevoel. Soms kun je vetdruppeltjes zien bovenop de stoelgang. Omdat ze niet oplossen in water komen ze bovendrijven in de wc-pot.
Zodra het mogelijk is, wordt opnieuw overgeschakeld op vetarme, licht verteerbare en volwaardige voeding. De meeste patiënten zijn na een periode van 1 à 2 weken volledig hersteld. Bij complicaties zoals een infectie of het afsterven van een deel van de pancreas is behandeling op intensive care soms noodzakelijk.
Vermijd zeer vetrijke voedingsmiddelen zoals gefrituurde producten, room, koffiekoeken, chips … De voorkeur gaat uit naar vetten met een goede vetzuursamenstelling. Dit zijn de onverzadigde vetten, van nature aanwezig in vette vis, olie, noten, avocado, olijven ...
De pijn kan uitstralen naar de rug, linkerzij en linkerschouder. Karakteristiek voor de pijn is de neiging om voorovergebogen te gaan zitten met de knieën tegen de borst. Bijkomende klachten zijn misselijkheid, braken, koorts en een versnelde ademhaling. Na de maaltijd nemen de klachten toe.
Pijn boven in de buik is de meest voorkomende klacht bij chronische alvleesklierontsteking. De pijn kan uitstralen naar de rug, de zij en de schouders. De pijn kan continu aanwezig zijn. Mensen kunnen ook pijnaanvallen hebben en tussen die aanvallen door minder of geen pijn hebben.
Onderzoek heeft aangetoond dat elke dag meerdere glazen alcohol drinken een verhoogde kans geeft op alvleesklierontsteking. Om alvleesklierontsteking te voorkomen is het belangrijk dat u matig bent met alcohol. Als u een alvleesklierontsteking heeft, wordt het drinken van alcohol volstrekt afgeraden.
Om verschillende redenen wordt te veel suiker innemen afgeraden, maar ook voor de alvleesklier specifiek is een hoge suikerinname heel slecht. Door zogenoemde suikerpieken kan de alvleesklier op een gegeven moment uitgeput raken en worden de lichaamscellen minder gevoelig voor insuline.
Deze alvleeskliersappen zijn nodig voor een goede vertering van de voeding in de darm. Een patiënt met alvleesklierkanker eet dus niet alleen minder, maar kan zijn voeding ook minder goed verteren. Dit resulteert vaak in gewichtsverlies en het verlies van spiermassa.
Bij meer dan de helft van de patiënten met alvleesklierkanker is de ziekte bij het stellen van de diagnose al zo ver gevorderd (stadium vier), dat een jaar later nog maar tien procent in leven is. Probleem is dat een tumor in de alvleesklier er vaak al een hele tijd zit voordat een patiënt er last van krijgt.
De vijfjaarsoverleving van alvleesklierkanker is minder dan 5 procent. Daarmee heeft alvleesklierkanker, zeker in vergelijking met andere kankersoorten, een slechte prognose. Patiënten die de diagnose krijgen zijn vaak ouder dan 70 jaar. Bij meer dan de helft van de patiënten is de tumor al uitgezaaid tijdens diagnose.
Als alvleesklierkanker uitzaait, is dat meestal eerst naar de lymfeklieren die in de buurt van de alvleesklier liggen.Ook zaait alvleesklierkanker vaak uit naar de lever, de longen of naar de buikholte.
een opgeblazen gevoel en veel moeten boeren. minder zin om te eten. een moe en lusteloos gevoel. een zeurende pijn boven of midden in je buik of in je rug.
Er is geen duidelijke oorzaak van alvleesklierkanker. Sommige mensen hebben wel meer kans om alvleesklierkanker te krijgen. Meestal is het niet duidelijk waarom je alvleesklierkanker krijgt.
Gebruik ruim (dieet)margarine of roomboter in plaats van (dieet)halvarine. Neem volle melkproducten in plaats van halfvolle/ magere melkproducten. Gebruik eventueel (ongeklopte) slagroom door pap, vla of yoghurt. Bij de warme maaltijd: • Gebruik ruim vlees, vis, kip, ei of vleesvervangers.
De alvleesklier maakt onder andere insuline aan.Daarnaast maakt de alvleesklier glucagon en spijsverteringssappen. De alvleesklier zit in de buik, gedeeltelijk achter de maag en de twaalfvingerige darm.
Het weefsel in de alvleesklier wordt dan verteerd door de enzymen, waardoor een ontsteking ontstaat. In de meeste gevallen is dit na een aantal dagen of weken vanzelf weer weg en zal de alvleesklier volkomen genezen.
Op natuurlijke wijze je alvleesklier ondersteunen
Magere eiwitten en zuivelproducten, groenten, fruit en volle granen worden vaak aanbevolen, terwijl gefrituurd eten, suiker, transvetten en alcohol uit den boze zijn.
Bij een acute alvleesklierontsteking treedt een kortdurende of tijdelijke ontsteking van de alvleesklier op. Meestal komt de ziekte binnen enkele dagen of weken weer tot rust. Hierbij kan de alvleesklier volledig genezen. In sommige gevallen kan er blijvende schade aan de alvleesklier ontstaan.
Het grootste deel van de galkleurstof dat zich ophoopt in de lever, wordt opgenomen in het bloed en komt onder meer terecht in de huid en het oogwit. Hierdoor kunnen een gelige, grauwe huid en gelig oogwit (geelzucht) ontstaan en jeuk over het hele lichaam.
Hoe vaak komt het voor
Alvleesklierkanker komt de laatste jaren steeds vaker voor. Elk jaar krijgen ongeveer 2.400 mensen in Nederland te horen dat ze de ziekte hebben. De meeste van hen zijn ouder dan 60 jaar. Mannen krijgen iets vaker alvleesklierkanker dan vrouwen.
Wat is de overleving van alvleesklierkanker? Gemiddeld zijn 5 jaar na de diagnose nog 5 van de 100 mensen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde.