De nieuwe naam werd gisteren onthuld: Nusantara, wat archipel (eilandengroep) betekent.
Nusantara is de geplande hoofdstad van Indonesië. De stad zal worden gebouwd in het huidige Oost-Kalimantan, aan de oostkust van het eiland Borneo. Naar verwachting kunnen de eerste ambtenaren er in 2024 naartoe verhuizen, waarna het de nieuwe hoofdstad van Indonesië zal worden, in plaats van Jakarta.
De naam "Nusantara" verwijst naar de oude en originele benaming van de Maleise archipel die naast Indonesië ook Maleisië en Singapore omvat. De huidige hoofdstad Jakarta dreigt de komende decennia steeds meer onder water te lopen.
De meeste Indonesiërs stammen af van Austronesiërs die afkomstig waren van Taiwan. Een ander groot gedeelte van de Indonesiërs stamt af van de Melanesiërs, die vooral in het oosten wonen (Molukken, Oost-Nusa Tenggara Westelijk Nieuw-Guinea).
In Noord-Jakarta is de bodem de afgelopen 35 jaar met 4 meter gedaald, een zakking van 10-20 cm per jaar. Grondwateronttrekking is hoogstwaarschijnlijk de belangrijkste oorzaak. Door de bodemdaling nemen de gevolgen van overstromingen toe.
Jayakarta wordt Batavia en heet nu Jakarta
Batavia ontwikkelde zich tot de belangrijkste stapelmarkt in Zuid-Oost Azië. Deze naam zal bestaan tot aan de Indonesische onafhankelijkheid in 1949. Tegenwoordig heet de hoofdstad van Indonesië Jakarta.
Na de onafhankelijkheidsstrijd werd Batavia weer Djakarta genoemd en tot hoofdstad van de nieuwe republiek gemaakt. Na een spellingswijziging in 1972 kreeg Jakarta zijn huidige naam.
Indisch is de afkorting voor Indische Nederlanders die afkomstig zijn van de voormalige kolonie: Nederlands-Indië. Een ander woord voor Indisch is ook Indo (halfbloed). Dit is de afkorting voor Indo-Europeanen. Biologisch gezien is een Indo gemengd met Europees en Aziatisch bloed.
Antwoord. Met Indiase mensen worden mensen uit het huidige India aangeduid. Indische mensen is een aanduiding voor Nederlanders met een familiegeschiedenis uit het voormalige Nederlands-Indië (het huidige Indonesië). Met Indonesische mensen wordt naar mensen uit het huidige Indonesië verwezen.
De 'blauwe hap' is er daar een van, de lollige benaming van 'Indonesische maaltijd'. Met 'blauw' werd dus Indisch-Nederlands bedoeld! Iemand werd door de volbloed Hollanders of totoks (ook volbloed Nederlanders, maar geboren in Nederlands-Indië) 'een blauwe' genoemd als die persoon een Indonesische afkomst had.
Jakarta, de hoofdstad van Indonesie, dankt zijn naam aan de islamitische generaal Falatehan van het sultanaat Demak. In 1527 verdreef Falatehan de Portugezen uit Sunda Kelapa, destijds de hoofdstad van het hindoerijk Pajajaran. Hij doopte de stad om tot Jaya Karta, Stad van de Overwinning.
Jakarta, officieel de Speciale Hoofdstedelijke Regio Jakarta (Daerah Khusus Ibukota Jakarta, DKI), is de hoofdstad en regeringszetel van de Republiek Indonesië. Het ligt op de noordwestkust van het eiland Java. Het officiële inwonertal van Jakarta bedraagt 10.562.088 (2020).
Het is de meest dichtbevolkte stad in Indonesië en in heel Zuidoost - Azië en de twaalfde grootste in de wereld. Dzhabodetabek agglomeratie is de tweede grootste in de wereld. Volgens onderzoeksgroep die mondiale steden en globalisering bestudeert is Jakarta is tot een wereldstad gekozen.
De nieuwe hoofdstad komt te liggen in de provincie Kalimantan op Borneo, hemelsbreed zo'n 1300 kilometer van Jakarta. Nusantara kan 2 miljoen inwoners huisvesten en wordt met een oppervlakte van 2560 km2 ruim twee keer zo groot als New York City. De stad Nusantara – Indonesisch voor 'archipel' – krijgt al vorm.
Bewoners van Kalimantan
De inlandse bevolking wordt Dayak genoemd. De Dayak is de naam voor ongeveer 200 verschillende stammen die in de binnenlanden van Borneo wonen. De Dayak zijn de oorspronkelijke bewoners van Kalimantan.
Joko (Jokowi) Widodo (Solo (Java), 21 juni 1961) is een Indonesisch politicus en de zevende president van het land.
Niet alleen aan het uiterlijk, maar ook aan de achternamen zijn ze te herkennen, die zijn doorgaans Europees of gewoon lekker Hollands. Indische Nederlanders worden kortweg Indisch of zelfs Indo genoemd. Door het gemengde bloed is hun huid lichter, hebben ze soms lichte ogen en wat scherpere Westerse trekjes.
Betekenis ' Indisch '
Nederlanders afkomstig uit Nederlands-Indië (het huidige Indonesië) zowel Indo-Europeanen (Nederlanders van gemengde afkomst, afgekort tot Indo's) en Totok's (volbloed Nederlanders), en hun nazaten.
Verschil indo's en Molukkers
Molukkers maken geen onderdeel uit van de Indische gemeenschap, want zij hebben een eigen gemeenschap. Indo's en Molukkers zijn dus niet hetzelfde, maar er zijn wel wat raakvlakken. De gewoontes zijn anders, maar hebben elkaar door de eeuwen heen ook beïnvloed.
Vroeger heette Indonesië Nederlands-Indië.
Indiaas. Ook de Indiase keuken heeft een groot aanbod aan gezonde keuzes. Vrijwel alle vegetarische gerechten met peulvruchten (zoals kikkererwten en linzen), groenten en pikante specerijen zijn gezond. Ook gerechten met paneer (Indische kaas), maar zonder romige saus, zijn gezond.
In 1984 werd de maximale omvang van de groep Indische Nederlanders (waar ook ter wereld woonachtig) bereikt (616 duizend, waarvan 309 duizend eerste generatie). Momenteel zijn er nog 582 duizend personen in leven. Van hen wonen naar schatting 458 duizend in Nederland en 124 duizend elders.
Amsterdam: blinkt niet uit in originaliteit
De stad is simpelweg vernoemd naar een dam in de rivier de Amstel, die het hart van de stad vormde. Leuk is wel dat we het hier hebben over de Dam, nog altijd het centrale plein van Amsterdam. De Amstel is allang geen kolkende rivier meer, maar nog altijd stuit die op de Dam.
Op de oevers van de Amstel en het IJ bouwden ze hun huizen en een kerk, de oude Kerk. Tussen 1250 en 1275 werd er in de rivier de Amstel een dam geplaatst wat uiteindelijk leidt tot de stadsnaam Amstelerdam en later tot Amsterdam. In 1275 werd voor het eerste de naam Aemstelledamme gebruikt voor het dorp.
Jakarta Pusat of het centrum van Jakarta is waar u de iconische bezienswaardigheden kunt zien, zoals Monas, het paleis Merdeka, het National Museum, de Istiqlal Moskee, de Cathedral Jakarta, en het standbeeld Selamat Datang of het welkomst monument dat bekend staat als Bundaran HI.