Aluminium is een bijzonder metaal met een aantal unieke eigenschappen. Zo is een Aluminium koker onder andere drie keer zo licht als staal, erg sterk en in overvloed aanwezig.
De dikwandige aluminium buizen zijn sterk, maar toch licht van gewicht. Aluminium is bestand tegen alle weersinvloeden en kan binnen en buiten gebruikt worden. In vergelijking met de stalen buis is de aluminium buis minder sterk en minder stijf.
Koker staal - vierkante buis kokerprofiel KGV blankstaal - 50x50x3 MM. €14,17 Prijs incl. zaagkosten!
Aluminium heeft een veel betere warmtegeleiding dan roestvrij staal. Een van de belangrijkste redenen waarom het wordt gebruikt voor autoradiatoren en airconditioning. Er is zelfs een Ford met een aluminium truck body. Elektrische geleiding.
Nadeel aluminium
Er moet bij aluminium goed rekening worden gehouden met de temperatuur. Bij een temperatuur van ongeveer 100 ⁰C of hoger, neemt de sterkte van de meeste aluminiumkwaliteiten namelijk drastisch af.
De vierkante buis heeft een betere plasticiteit, hardheid, weerstand tegen vermoeiing, slagsterkte en sterkte dan ronde buizen in dezelfde dimensie. Door zijn grote dwarsdoorsnede en buig- en torsieweerstand kan hij het gewicht verminderen en staal besparen. Dus het is populairder in praktische toepassingen.
De driehoek is de sterkste vorm waarmee je kunt bouwen. Het is de enige vorm die niet verandert als je er op drukt. Dit heet vormvast. De krachten worden verdeeld over de hele driehoek.
Hier geldt de regel dat een buis sterker is dan een volle of massieve staaf met dezelfde lengte en hetzelfde gewicht. Profielen bestaan in verschillende materialen, vb. in staal, aluminium, kunststof. Stevigheid en gewicht zijn natuurlijk belangrijke criteria bij het kiezen van een profiel.
Massief composiet bestaat uit één geheel, terwijl holkamer (zoals de naam al zegt) hol van binnen is. Dit verklaart ook het prijsverschil tussen de twee soorten. Massief composiet is duurder dan holkamer composiet, maar ook sterker.
Dat kun je in corrosietabellen opzoeken, daar help ik klanten vaak mee.” “Bij temperaturen hoger dan 1000 graden kom je uit in de hittebestendige nikkellegeringen: Heat Resistant Alloys. Je hebt daarbij twee soorten nikkellegeringen: corrosiebestendige alloys (CRA's) en hittebestendige (HRA's).
Vrijwel elke werkplek die met aluminium werkt of aluminium afval produceert, moet een veiligheidsplan opstellen. Hoe kleiner de deeltjes aluminiumstof, hoe groter de kans op explosie of brand in een omgeving. Deeltjes kleiner dan 100 microns, worden als gevaarlijke beschouwd.
1: Kracht en gewicht
Aluminium is een minder sterk materiaal dan staal. Dit brengt een aantal eigenschappen met zich mee. Het materiaal is flexibeler en breekt eerder.
RVS heeft wel een hogere dichtheid dan aluminium, waardoormaterialen uit dit metaal zwaarder in gewicht kunnen zijn. Staal is eigenlijk nog sterker en zwaarder dan RVS, maar is daardoor wel minder flexibel om te vervormen of verbuigen.
Verschillende metalen kennen verschillende vormen van corrosie. IJzerhoudend metaal gaat bijvoorbeeld bruin roesten, maar op aluminium en zink ontstaan andere vormen van corrosie: zinkoxide en aluminiumoxide.
Nadelen van aluminium
De productie en recycling van aluminium kost veel energie. Lage sterkte bij hoge temperaturen. Laag smeltpunt (bijvoorbeeld bij brand in een gebouw zal het al snel vervormen) Vermoeiing of veroudering, waardoor het eerder breekt.
Beginnend boven een temperatuur van ongeveer 230°C ontstaat er in water of stoom geen beschermende laag meer en de reactie loopt snel voort totdat uiteindelijk al het aluminium dat aan deze milieus wordt blootgesteld is omgezet in oxide.
Door de sterke vraag naar bijvoorbeeld auto's en andere consumentengoederen is aluminium dit jaar al ruim 30 procent in prijs gestegen. Verder speelt ook een brand bij een grote Jamaicaanse fabriek voor het verwerken van de grondstof voor aluminium een rol bij het aanjagen van de prijs.
Aluminium. Van aluminium is bekend dat het van nature corrosiebestendig is. Aluminium oxideert echter nog sneller dan ijzer. Het verschil zit in het feit dat roest een ijzerconstructie verzwakt.
Hittebestendige staalsoorten zijn altijd hoog gelegeerd met chroom. Door chroomtoevoeging vormt zich een beschermde oxidelaag op het staal, die ook bij hoge temperatuur goed blijft zitten. Andere legeringselementen die hittebestendigheid bevorderen zijn aluminium, silicium en nikkel.
De toepasbaarheid van roestvast staal
De rekgrens van roestvast staal bij kamertemperatuur loopt van 200 MPa tot meer dan 1700 MPa. Bedrijfstemperaturen van rond de 750°C zijn gewoon en bij sommige toepassingen worden wel temperaturen bereikt van zo'n 1100°C.
Voorvorken worden bij het balhoofd het zwaarst belast. Naar het uiteinde kan de vork echter dun uitlopen zonder dat ten koste gaat van de sterkte. De stijfheid van een dun uitlopende buis wordt wel minder. De buis zal verder doorbuigen.
Het grootste verschil tussen het I- en H-profiel naast het geringe gewicht per meter was de relatief zwakkere as bij belastingen loodrecht op de lijf en/of grotere normaalkrachten. De I-profielen zijn genormaliseerd volgens EN 10365:2017. IPE-profielen kunnen worden toegepast om raatliggers te vervaardigen.