De behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Voordat de kaakchirurg u behandelt moet de verdoving eerst even inwerken. Tijdens de behandeling voelt u dankzij de verdoving geen pijn. U voelt wel dat er iets gaande is.
Doet een verdoving pijn? Het toedienen van de verdoving kan wat pijnlijk zijn; wees daarop voorbereid. Met name de prik in het gehemelte is soms erg gevoelig. Bij kleine kinderen bevelen we daarom aan om ze al vroeg vertrouwd te maken met boren onder verdoving.
De verdoving is meestal na 2 uur uitgewerkt.
Het lokale verdovingsmiddel zorgt er voor dat de pijnsignalen die in het operatiegebied worden gevormd, tegengehouden worden op de plek waar de verdoving wordt ingespoten en van daar uit niet doorgestuurd kunnen worden naar het hoofd, waardoor u geen pijn voelt.
Pijn na een behandeling bij de kaakchirurg is normaal. Hiervoor heeft u pijnstillers mee gekregen, of misschien had u deze al in huis. Na twee of drie dagen moet de pijn en zwelling minder worden.
Wanneer de MKA-chirurg een bepaald gedeelte in uw mond tijdens de behandeling wil verdoven, gebruikt hij een injectienaald met daarin een verdovingsmiddel (anestheticum). Een verdoving zorgt ervoor dat je geen pijn voelt tijdens de behandeling.
Door de operatie kan uw wang flink gaan opzwellen. Dat is een normaal gevolg van de ingreep. Deze zwelling zal na 3 dagen het grootst zijn en daarna weer langzaam minder worden. Om de zwelling beperkt te houden kunt u direct bij thuiskomst de wang koelen.
De verdoving bestaat uit een klein prikje, waarna u meestal geen pijn meer voelt. Het verdovingsmiddel wordt in de buurt van een zenuw gespoten. Hier voelt u nauwelijks iets van.
Ieder lichaam reageert anders op een verdoving, bij de één kan de tandartsverdoving na een half uur zijn uitgewerkt en bij de ander pas na 4 tot 5 uur. Het kan zijn dat in het begin uw mond soms wat scheef komt te hangen. Dit komt doordat in het begin de mond aan de kant van de verdoving nog geheel gevoelloos kan zijn.
Dit komt meestal omdat de verdoving nog niet helemaal is uitgewerkt. Ook kan het zijn dat de zenuw door de verdoving wat geïrriteerd is geraakt. Tijdens of na het aanbrengen van de verdovingsvloeistof kan een deel hiervan in uw bloed terechtkomen.
Nazorg. Na het verwijderen van een verstandskies moet u rekenen op gemiddeld 5 tot 7 dagen last en pijn in de mond. U kunt volgens voorschrift pijnstillers blijven gebruiken. Het speeksel bevat de eerste dagen wat sliertjes bloed.
Door de verdoving kunnen uw tong, lippen en wang dik aanvoelen en/of soms gaan tintelen. Dit verdwijnt als de verdoving is uitgewerkt (na één tot enkele uren). Tot de verdoving is uitgewerkt, kunt u beter geen warm voedsel eten of drinken. Dit in verband met het gevaar op verbranding (u voelt immers niets).
Sommige behandeling kunnen niet zonder verdoving worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld bij het trekken van een tand of kies of een wortelkanaalbehandeling. Maar bij het vullen van een gaatje is het niet altijd nodig. Toch kan je wel rustiger in de stoel liggen als je weet dat het geen pijn kan gaan doen.
Moeheid, geheugen- en concentratiestoornissen
Moeheid is ook mogelijk en dit kan zelfs enkele dagen duren doch dit is eerder zeldzaam.
Met name de prik in het gehemelte is soms gevoelig. Gelukkig is een dergelijke verdoving niet vaak nodig. Soms kan de insteekplaats van de naald verdoofd worden door een speciale zalf op deze plek aan te brengen.
De behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving. De kaakchirurg geeft rond het te opereren gebied een of meer injecties met verdovingsvloeistof. Daarna legt de assistente de instrumenten klaar en dekt u af met een steriele doek, zodat alleen uw hoofd zichtbaar is.
Kiest u niet voor een plaatselijke verdoving, dan kan het zijn dat u tijdens de behandeling lichte pijn of ongemak ervaart. De tandarts boort het tandbederf weg met een speciaal boortje. Heeft u al een vulling in de desbetreffende tand of kies? Dan boort de tandarts die weg.
De meest gebruikte verdoving in Nederland is Articaine i.c.m. adrenaline, dit werkt snel en goed. Citanest is toch wat minder sterk dan Articaine en je mogelijk wat langer moeten wachten en/of meer moeten verdoven, voordat het voldoende werkzaam is.
De kaakchirurg komt elke dag langs om te kijken hoe het met je gaat en of de tanden en kiezen goed op elkaar passen. Als het nodig is krijg je (extra) elastiekjes of juist lossere elastiekjes. We maken ook nog controlefoto's. De mondhygiënist komt langs om de verzorging van je mond en gebit met je te bespreken.
· Zeer zeldzame gevallen van aanhoudende of blijvende zenuwbeschadiging (zowel gevoels- als smaakverlies) zijn gemeld. Raadpleeg uw (tand)arts indien één van de bovenstaande waarschuwingen voor u van toepassing is, of dat in het verleden is geweest. Uw tandarts zal best wel alternatieven hebben.
Als een wortelkanaalbehandeling nodig is zal de behandeling van een wortelkanaal plaatsvinden onder lokale verdoving. Hierdoor heb je geen pijn. In geval van een acute ontsteking, soms in combinatie met abces (pus) is verdoving lastig. Meestal zal de behandeling op een later tijdstip worden afgemaakt.
Gebruik zacht, goed rijp fruit. Kies bijvoorbeeld peer, perzik, sinaasappel, banaan, kiwi, aardbeien of fruit uit blik. Als variatie kunt u ook tomatensap, groentesap, bietensap of wortelsap gebruiken. Gebruik voor de warme maaltijd alleen producten die na het koken zacht zijn, waarop u dus weinig hoeft te kauwen.
Ontsteking van de tandholte:
Je krijgt dan typisch meer pijn 2 tot 3 dagen na het trekken van de tand. Door de ontsteking ruikt de adem vaak slecht en pijnstillers kunnen de pijn niet volledig wegnemen.
Nabloeding Er kan in de eerste dagen na de operatie nog een beetje bloed in de mond blijven komen. Dit is normaal want een wond in de mond krijgt geen waterdichte korst. (Eén druppel bloed kleurt het speeksel roze tot rood.)