Een pukkel Om de zwelling en de roodheid wat te verminderen kun je een aspirine, diclofenac of voltaren oplossen in een beetje water en het puistje deppen met de vloeistof. Als je nog een tube hydrocortison hebt liggen (dit wordt bijvoorbeeld voorgeschreven tegen eczeem) dan kan je dit in geval van nood ook gebruiken.
Een onderhuidse pukkel verdwijnt meestal uit zichzelf, als je het gebied goed schoonhoudt met een reiniger met salicylzuur (tweemaal daags en weer na het zweten en sporten), liever geen make-up draagt (of anders in ieder geval niet-comedogene foundation die de poriën niet verder verstopt) en goed voor jezelf zorgt.
Na het uitknijpen kun je een benzoylperoxide-gel op en rondom het plekje aanbrengen; deze gel remt de groei van de acne-bacterie.
Ga niet te ver door met knijpen
Drukt voorzichtig het talg en de pus uit het puistje. Maar ga niet te lang door. Je stopt met knijpen op het moment dat je wat bloed ziet. Dan ben je eigenlijk al te ver.
Denk hierbij aan crèmes en gels met benzoylperoxide. Dit actieve ingrediënt doodt de bacteriën die puisten veroorzaken. Ook remt het de aanmaak van overtollig talg. Daarnaast maakt benzoylperoxide je verstopte poriën vrij en zorgt het dat de roodheid en zwelling van je puistjes afneemt.
Tandpasta op puistjes
Een vaak gebruikt middel tegen puistjes is tandpasta. Dit zou de puist uitdrogen en binnen no-time doen verdwijnen. Echter, tandpasta doet meer kwaad dan goed voor je huid. Tandpasta bevat veel waterstofperoxide en baking soda.
Nee, acne is geen infectieziekte.Je kunt het niet van iemand krijgen of aan iemand overdragen. Bij iedereen zitten er bacteriën in de talgklieren die acne kunnen veroorzaken. Deze bacteriën kun je niet overdragen op andere mensen.
Wat te doen bij een steenpuist
De belangrijkste steenpuist behandeling is dan ook de steenpuist met rust laten. Raak de steenpuist niet aan en ga er zeker niet in knijpen of duwen. Dit kan omliggend weefsel beschadigen waardoor bacteriën zich verder kunnen verspreiden met alle gevolgen van dien.
Puisten uitknijpen is niet verstandig
Knijpen is natuurlijk aanlokkelijk, maar daarmee beschadig je de huid. Dat kan littekens veroorzaken. Vooral als de puist dieper ligt, moet je flink werken om het pus weg te krijgen. Daarmee kun je de bacteriën die de ontsteking veroorzaken juist dieper de huid in drukken.
De onderhuidse puist bevindt zich onder de buitenste laag van de huid waardoor het voor de ontsteking een behoorlijk karwei is om door de huid heen te breken. Dit zorgt ervoor dat de ontsteking alle tijd heeft om rustig verder te groeien. Hierdoor kan er al snel sprake zijn van een bult die een rode kleur aanneemt.
Honing is heerlijk voor je gezicht. Gebruik het als reiniger om vuil en onzuiverheden te verwijderen. De antibacteriële eigenschappen reken af met puistjes. Je hebt maar een halve theelepel honing nodig om je gezicht ermee te wassen.
Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt.Laat dit 's nachts zitten en was de volgende ochtend je gezicht met water. Je kunt Sudocrem beter niet onder make-up gebruiken, omdat het een vettige substantie is waardoor je make-up slechter blijft zitten.
VOORKOMEN VAN ONDERHUIDSE PUISTEN
We raden je aan geen vette producten te gebruiken. Een vette huid is een kritieke factor voor het ontstaan van acne en blinde puistjes. We raden je aan je gezichtscrème te vervangen door een olievrije gezichtscrème zoals de NIVEA vochtinbrengende dagcrème.
WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL GEBRUIKT? Dit middel wordt gebruikt bij de behandeling van puisten. De werkzame stof sulfobituminose- ammonium heeft een zwak bacteriedodende werking en zorgt er bovendien voor dat de hoornlaag van de huid verweekt, waardoor de doorbraak van puisten kan worden bevorderd.
De steenpuist kan naar binnen opengaan waarna de ontsteking alleen maar erger en groter wordt. - Is de steenpuist erg pijnlijk, heeft u koorts of wordt u ziek, dan moet soms een sneetje in de zwelling worden gemaakt om de pus eruit te laten. Hiervoor moet u naar de huisarts. Ga er niet zelf in prikken of in knijpen.
Het haarzakje raakt gevuld met dode huidcellen en talg, vervolgens scheurt het haarzakje en stromen witte bloedcellen naar binnen. Dit zorgt voor de ontsteking. Kenmerkend voor papels is dat de ontsteking in eerste instantie niet gevuld is met pus, wat bij andere vormen van puistjes wel het geval is.
Het klinkt gek, maar het is belangrijk om het puistje eerst te analyseren (zonder deze aan te raken) en jezelf de volgende vraag te stellen: is het puistje rijp? Dit kun je zien aan de kleur, puisten met een witte kop zijn namelijk rijp.
Probeer zoveel mogelijk van je puistjes af te blijven ! Het is erg verleidelijk om gele puistjes en mee-eters met je vingers uit te knijpen. Beter een rood plekje dan een vies geelkopje in je gezicht. Het advies is echter om zoveel mogelijk van de puistjes af te blijven, vooral van de geelkopjes.
Chloorhexidine op de huid
Chloorhexidine doodt bacteriën. U kunt het gebruiken om te voorkomen dat de bacterie van de steenpuist zich verspreidt en er nieuwe steenpuisten ontstaan.
Een steenpuist herken je aan een diepe onderhuidse puist met etter en een gele 'puskop'.Qua uiterlijk ziet een steenpuist er wat roder, pijnlijker en groter uit dan een gewone puist. Je herkent een gewone puist aan een onderhuids bultje of aan een wit kopje aan de oppervlakte van je huid.
Het best werkt een gel met benzoylperoxide. Dat schilfert de huid af en remt de ontstekingsverschijnselen. Bovendien remt het de groei van de bacteriën die de ontstekingen veroorzaken. Reken erop dat je puistjes niet heel snel verdwijnen als je benzoylperoxide gaat gebruiken.
Acne is een onschuldige aandoening, die meestal na enkele jaren vanzelf verdwijnt. Meestal verdwijnt acne voor het vijfentwintigste jaar, maar soms blijft de aandoening bestaan tot op oudere leeftijd.
Vaak komen puistjes op de kin door onderhuidse ontstekingen: die zijn dan extra gevoelig en pijnlijk. Liefst knijp je ze niet uit. Stress-puistjes, die ontstaan door het stress-hormoon cortisol, verschijnen ook vaak op de kin.
Zeezout werkt perfect om puisten te laten uitdrogen, tevens doodt het bacteriën. Wil jij dit op je huid smeren? Pak dan een eetlepel zout en meng het met twee eetlepels water. Vervolgens is het de bedoeling dat je dit aanbrengt met een wattenstaafje en dat je dit goed laat intrekken.