Omdat de pil deze hormonen onderdrukt, ligt het voor de hand dat anticonceptie iets verandert aan de manier waarop we emoties ervaren. Dat blijkt wel uit het feit dat vrouwen die last hebben van stemmingswisselingen zich vaak beter voelen door orale anticonceptie, omdat het de hormoonschommelingen afvlakt.
Vrouwen met ADHD of een bipolaire stoornis hebben vaak baat bij synthetische hormonen in bijvoorbeeld de anticonceptiepil. Dorenda van Dijken werkt zo'n dertig jaar als gynaecoloog en ook zij benadrukt het belang van goede instructies voor vrouwen die de pil overwegen.
De minipil bevat minder hormonen dan de anticonceptiepil en heeft dus ook minder bijwerkingen.
Anticonceptie zonder hormonen
De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie. Wil je in plaats van synthetische hormonen liever natuurlijke hormonen gebruiken? Bekijk dan eens de anticonceptiepillen Qlaira of Zoely.
Het is al bekend dat vrouwen last kunnen krijgen van een stemmingswisselingen of een depressieve stemming bij gebruik van de pil.
Zeer lichte sub-30-pil: Bevat 20 microgram oestrogeen. Voorbeelden zijn Harmonet, Lovette, Meliane, Mercilon.
Niet alleen lichamelijk kan de pil bijwerkingen hebben, ook mentaal voelen vrouwen soms de effecten. Zo zeggen veel pilgebruiksters last te hebben van een verlaagd libido, depressieve gevoelens of stemmingswisselingen.
Je kunt kiezen uit een hormoonspiraaltje of een koperspiraaltje (zonder hormonen). Het hormoonspiraaltje en koperspiraaltje helpen even goed om zwangerschap te voorkomen.
De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva.
Het belangrijkste verschil tussen een anticonceptiepil die bestaat uit oestrogenen en progestageen, en een anticonceptiepil die louter progestageen bevat, is dat men met het tweede type amenorroe kan uitlokken. Anders gezegd, die pil zorgt ervoor dat de menstruatie uitblijft. In ruim 90% van de gevallen lukt dat.
Ja, als je anticonceptie met natuurlijke hormonen wilt kun je kiezen voor een pil met het deels lichaamseigen estradiolvaleraat (Qlaira) of een pil met daarin het lichaamseigen estradiol (Zoely). Kijk voor meer informatie over deze hormonen op de productpagina van Qlaira of Zoely.
De meest voorgeschreven pil is de combinatiepil.
Zoely is een gecombineerde anticonceptiepil die twee werkzame stoffen bevat, nomegestrolacetaat (een progestageen) en estradiol (een oestrogeen). Estradiol is identiek aan een hormoon dat van nature tijdens een menstruatiecyclus door de eierstokken wordt aangemaakt.
Oorzaak van je stemmingswisselingen
Progesteron kan je nachtrust verstoren en nervositeit veroorzaken. Ongeveer 2 weken voor de menstruatie daalt het oestrogeengehalte en stijgt het progesteronniveau. Deze hormoonschommelingen kunnen voor stemmingswisselingen zorgen.
Stemmingswisselingen
Heb jij last van stemmingswisselingen? Dan kan dat misschien te maken hebben met een vitamine B6-tekort. Stemmingswisselingen en prikkelbaarheid - of zelfs angst en depressie - kunnen worden veroorzaakt door een vitamine B6-tekort.
Er is is geen onderzoek dat aantoont dat vrouwen blijvend aankomen door het slikken van de pil. De moderne anticonceptiepil bevat namelijk zo'n lage dosis aan oestrogeen, dat dit in principe niet kan zorgen voor gewichtstoename.
In Nederland zijn drie medicijnen beschikbaar voor de behandeling van obesitas, te weten liraglutide (Saxenda®), naltrexon/bupropion (Mysimba®) en orlistat (Alli®, Orlistat®, Xenical®). Semaglutide (Wegovy®) is in Nederland wel geregistreerd voor de behandeling van obesitas, maar (nog) niet beschikbaar.
Als je een 'natuurlijke anticonceptiemethode' gebruikt, gebruik je geen anticonceptiemiddel, maar kijk je wanneer er geen risico is op zwangerschap. Op vruchtbare dagen heb je geen penis-in-vagina seks. Dit wordt ook wel 'periodieke onthouding' genoemd.
De minipil beschermt je heel goed tegen zwangerschap. Even goed als de gewone pil. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen die de minipil slikken, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger.
De prikpil voorkomt dat je zwanger wordt. Het is een prik met 1 hormoon. Je krijgt de prik in de spier van je bil of bovenarm. Je moet elke 12 weken een nieuwe prik halen bij de huisarts.
- Progesteron gaat de effecten van oestrogeen tegen. Waar oestrogeen ervoor zorgt dat je je impulsief voelt, zorgt progesteron er juist voor dat je lekker thuis op de bank wilt hangen. Je wordt slaperiger en oncontroleerbare eetbuien kun je soms niet voorkomen.
Het einde van de menstruatiecyclus komt in zicht. Dit ga je langzaam merken aan je humeur. Het niveau van het oestrogeen daalt ontzettend hard, waardoor het progesteron wordt aangemaakt.Deze daling en stijging van hormonen kan zorgen voor stemmingswisselingen én eetbuien.
Gebruik van hormonale anticonceptiva is gerelateerd aan meer depressieve klachten, vooral bij vrouwen in de adolescentie. Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat gebruik van hormonale anticonceptiva depressieve klachten kan veroorzaken.