Een hamburger van soja, een hotdog van wortel, een kroket met een salpicon van zeewier of asperge. Snackbarhouders die mee willen met de vegetarische trend kunnen hun ei in ieder geval wél kwijt. Van veel snacks is inmiddels een vegetarische of zelfs veganistische variant beschikbaar.
Daarnaast heb je de keuze uit verschillende vegetarische snacks, zoals: Veggie-burgers, veggie kroket, veggie fricandel, veggie mexicano, veggie kipcorn (vegan), bami, mini loempia's, kaaskroketten, chili cheese nuggets en Mozarella sticks.
Water, paneermeel (tarwe), tarwebloem, vegetarisch draadjesvleesch 8% (water, vrije uitloopkippenei-eiwitpoeder, kleurstof: E150d), palmolie, zonnebloemolie, volkorentarwebloem, raapzaadolie, roomboter (melk), natuurlijk aroma (bevat selderij), gemodificeerd zetmeel, zout, lactose, glucosestroop, suiker, ...
De kroket, frikandel en bamischijf doen het als je kijkt naar de calorieën het beste. Het maakt wel veel verschil of je de snack eet met (wit) brood. Een broodje hamburger, broodje hotdog en de bamischijf bevatten de minste vetten. Een echte calorieënbom is de kapsalon met 1272 kilocalorieën.
Snacks. De berenklauw of berehap, gehaktbal, frikandel, mexicano en varken- of kipspiesjes (saté) behoren tot de koolhydraatarmere frituursnacks. De betere frituursnack is overduidelijk de varken- of kipspiesjes, deze bevat amper 99 kcal, 1,5 g koolhydraten en 3,7 g vet.
Over de Van Dobben Groentekroket zijn we het aardig eens: een lekker kroketje, de goedkoopste uit de test ook nog eens, maar met een keurige 7,3 wordt hij toch ingehaald door de winnaar van deze test en dat is de kroket van de Vegetarian Butcher's Daughter met een 7,8.
De ovenballen van Mora worden daarentegen unaniem als beste beoordeeld. De ragout heeft een lekker vlezig vetje en fijne dosis nootmuskaat. ,,Dit proeft gewoon alsof oma in de keuken heeft gestaan”, jubelt Teepe. Ook Knuvers is enthousiast.
De portie bestaat uit 10 stuks.
Hier worden de frietjes standaard in dierlijk vet gebakken. Vermeld bij je bestelling dus zeker dat je vegan frietjes wil: deze worden apart in plantaardig vet gebakken.
Het zal je niet ontgaan zijn dat onze bitterbal een ronde variant is van de kroket. En die hebben we hoogstwaarschijnlijk te danken aan de Fransen. De kok van Lodewijk XIV schreef in 1705 een kookboek, Le Cuisinier Royal et Bougeois.
Van de bitterbal zijn diverse vegetarische varianten in de handel, onder meer van de bekende merken Mora, De Vegetarische Slager, Beckers en Kwekkeboom. De vegetarische varianten bevatten meestal soja, tarwe, melkproducten en champignons in plaats van vlees.
Water, tarwebloem, paneermeel (tarwebloem, volkorentarwemeel, zout, gist, zonnebloemolie), plantaardige oliën (palm, raap, zonnebloem), rundvlees 8%*, scharrelkippenei-eiwit, natuurlijk aroma (bevat selderij), rundergelatine, zout, tarwegluten, kruiden en specerijen, tarwezetmeel, dextrose, kleurstoffen: karamel en ...
Gewone frituur kroketten bak je in de Airfryer op 200 graden 8 – 10 minuten. Er zijn verschillende merken diepvries frituur kroketten, welke allemaal in de Airfryer kunnen. Je hebt de goedkope Albert Heijn Basic kroketten of de Jumbo huismerk kroketten. Deze zijn een stuk goedkoper.
De winnaar
De grote winnaar van deze test was McCain, maar er was een ex aequo tussen de klassieke kroketjes en die op grootmoeders wijze. Op de tweede plaats volgen de geribbelde kroketten van Carrefour. Commentaren: 'Lekker veel nootmuskaat', 'Goede aardappelsmaak', 'Goede combinatie tussen de korst en de vulling'.
Kunnen bitterballen in de airfryer? Ja, maar net als bij de kroket kies je het beste voor een oven of speciale airfryer variant.
Water, paneermeel (tarwe), tarwebloem, vegetarisch draadjesvleesch 8% (water, vrije uitloopkippenei-eiwitpoeder, kleurstof: E150d), palmolie, zonnebloemolie, volkorentarwebloem, raapzaadolie, roomboter (melk), natuurlijk aroma (bevat selderij), gemodificeerd zetmeel, zout, lactose, glucosestroop, suiker, ...
Een vegakroket bevat meer water dan een gewone kroket. De hoeveelheid voedingswaarde per groente kroket is 143 kilocalorieën, vetten 6,2 gram, waarvan 2,5 gram verzadigd, eiwitten 14,6 gram en koolhydraten 6,8 gram, waarvan o,3 gram suikers. Cholesterol 0 milligram.”
Een groentekroket is een kroket die wordt bereid met verschillende soorten groenten en kruiden. In de salpicon worden hardgekookte eieren en bouillonpoeder naar smaak en peterselie voor de kleur verwerkt. Dit is een variant voor vegetariërs.
5. Kan ik een frikandel ook rauw eten? Een frikandel is voorgeweld. U kunt een ontdooide frikandel dus “rauw” eten maar moet er niet raar van opkijken als de snack minder smaakt of last krijg van uw maag.
Verwarm de frituurolie tot 175 °C. Vul de mand met één laag kroketten (geen kroketten op elkaar leggen). Bak gedurende 3 tot 4 minuten goudgeel. Te veel kroketten tegelijk bakken of schudden met het mandje tijdens het afbakken vergroot de kans op openbarsten.