Welke soorten voedsel kan ik drogen? Groenten zoals kool- en bladgewas, bonen maar ook knol- en wortelgewassen zijn uitstekend geschikt voor drogen. Er zijn ook groenten en fruit die wij eigenlijk alleen gedroogd eten, zoals vijgen en dadels, helaas dan vaak ook gesuikerd – en dat hoeft dus niet als je ze zelf droogt.
''Je kunt alle soorten groente, fruit, kruiden, vlees of vis drogen. Maar ook kaas, noten, pasta en zelfs sommige soorten bloemen kun je in een droogoven drogen. Het fijne is: gedroogd voedsel smaakt veel beter dan de verse variant. De smaak is veel intenser!''
De meest gebruikte fruitsoorten om te drogen zijn appels, peren, pruimen, ananas, bananen en frambozen. Bij de groenten zijn komkommer, rabarber, wortels, uien, rode bieten en prei populair. Let op: niet alle groenten zijn geschikt. Prik bij het drogen van fruit met een schilletje, zoals bessen, eerst in de schil.
Met een voedseldroger kunt u groenten, fruit, vlees, vis, kruiden, bloemen en zelfs tofu drogen. U kunt de voedseldroger ook gebruiken in het dagelijks gebruik om bv brood te roosteren, croutons te maken, knoflookbrood of bruschetta te maken.
Leg de plakjes banaan in de voedseldroger, en zet de temperatuur op 60 graden. Bij 60 graden is de droogtijd ongeveer 8 tot 9 uur, maar welk omdraaien als de ene kant goed droog is.
Leg de komkommerschijfjes op de laden van uw voedseldroger en zet de voedseldroger op 52 graden. De tijd om de komkommerschijfjes te drogen is ongeveer 12 uur. De droogtijd is afhankelijk van het vocht in de komkommer dus dit kan variëren. Zo springen alle komkommerschijfjes los.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat WMF KITCHENminis® de beste voedseldroger is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een uitstekend alternatief voor de WMF KITCHENminis® is de Steba ED 4 voedseldroger.
Het drogen van voedsel is heel gezond en heeft een minimaal effect op de voedingswaarde van voedsel, vooral als u zelf voedsel droogt. Onderzoek dat gedaan is naar de voedingswaarde van gedroogd voedsel is meestal gedaan op voedsel dat onder commerciële omstandigheden is gedroogd.
Vrijwel elk vlees is geschikt om te drogen - varkensvlees, kip, rundvlees en nog veel meer. In elk geval wordt rekening gehouden met de eigenaardigheid van het vlees, wat de tijd van "veroudering" van het product rechtstreeks beïnvloedt.
Je kunt zelf niet op een praktische manier vriesdrogen, maar het gebeurt in onze vriezers – vaak ongewenst – toch een beetje. Wie herkent er immers niet dat ingevroren voedsel uitdroogt als je het niet goed in diepvrieszakjes en dergelijke inpakt?
Kip moet omwille van de voedselveiligheid eerst gestoomd of geblancheerd worden vooraleer je ze in de droogmachine legt. De droogtijd kies je wat in functie van de weersomstandigheden. In de zomer droog je best zo goed mogelijk tot je een droge en vezelige structuur bekomt.
Het drogen van voedsel kan op verschillende manier gedaan worden. Dit kan met behulp van zon, vuur een oven of een droogoven. Het steriliseren van voedsel in een ander proces dan het drogen van voedsel.
Niet ongezond
Maar dit verschilt ook per fruitsoort, zo kunt u als het over calorieën gaat beter kiezen voor gedroogde pruimen (190 calorieën per 100 gram) dan voor gedroogde banaan (300 calorieën per 100 gram).
Als je verlangt naar iets zoets, zijn dadels zeker aan te raden – maar wel met mate. Vanwege de vele calorieën en het hoge suikergehalte wordt aanbevolen om niet meer dan drie tot vijf dadels per dag te eten. Meestal heb je er echter ook niet veel meer nodig – de vrucht is immers een grote bron van verzadiging.
100g bananenchips bevat daardoor al snel 520 kcal.
Een heel calorierijk product dus, maar ze zijn wel een goeie bron van vezels. De meeste merken bevatten 8 g vezels per 100 g, Match zelfs 9 g. Dat is enorm veel en ook enorm goed, want ons lichaam heeft vezels nodig.
Enkele voorbeelden van makkelijke snacks om zelf te drogen zijn: kippennekken, konijnenoren, kabeljauwhuiden, spiering, sprotjes, lamslong, runderlong of heel mager spiervlees zoals bijvoorbeeld het ganzenvlees.
Gedroogd fruit mag in verhouding dan een stuk meer suikers bevatten dan vers fruit, toch is het veel beter gedroogd fruit te snacken dan een zak snoep. Zoals hierboven beschreven bevat gedroogd fruit ontzettend veel vezels, vitamines en mineralen wat gedroogd fruit een gezonde snack maakt.
Bessen drogen: Stappenplan
Stel de temperatuur in op 46 °C en laat het 10 tot 18 uur drogen. Controleer na 10 uur of ze droog zijn als dit niet het geval is laat je het drogen zolang het nodig is. Bosbessen zijn droog als je ze uitknijpt en ze niet echt geplet zijn.
Droogfruit is lang te bewaren ( 8 tot 24 maanden), en in praktijk vaak nog langer mits onaangebroken.