Palen zet je minimaal 1/3e van de lengte in de grond. Dus de lengte van de paal wordt bepaald door de hoeveelheid paal die je boven de grond wil hebben. Zo te lezen wil je ongeveer 1.40 boven de grond, dus paal moet dan minimaal 2.10 zijn.
Sla met een houthamer de paal de laatste 10 tot 15 centimeter in de grond. Probeer de paal goed in het midden te raken, dan beschadigt u de paal het minst. Als u wilt, kunt u ter bescherming een leeg conservenblik over de paal plaatsen en daarop slaan. Heeft de paal de gewenste diepte, vul dat het gat rond de paal.
Voor de afstand tussen de weidepalen kunt u 7 tot 10 meter aan houden. Bij een verplaatsbare afrastering met mobiele palen voor uw paarden kunt u dezelfde hoogte nemen als bij een permanente afrastering (135cm, 100cm, 65cm), maar met een paalafstand tussen de 6 en 12 meter.
Voor de beste bescherming van hout onder de grond kan je het beste de palen behandelen met teer. Het beste kan je de gehele paal behandelen om het hout te beschermen tegen regen en zonlicht. Door houten palen in grond te beschermen met teer of beits verlengt de levensduur met vele jaren.
Palen van douglas hout kun je dus in de grond zetten, maar komen dan dus wel in aanraken met vocht. Om het hout te beschermen zul je dus voor een waterdichte laag tussen het hout en de grond moeten zorgen.
Hardhout wat in de grond of water geplaatst wordt, zoals palen en damwand, heeft een verwachte levensduur van ca. 20 jaar.
Hoe strakker het lint gespannen is en hoe dichter de palen bij elkaar staan, hoe minder last van trillingen. De paalafstand is bij voorkeur 4 tot 6 m.
Minimaal 4000 Volt spanning.
Hoe groter het paard, hoe hoger de omheining
Doorgaans zijn omheiningen voor paarden tussen de 100 cm à 180 cm hoog. Voor een pony is een afrastering van 100 à 120 cm hoog (1 dwarsligger) voldoende, terwijl die voor grotere paarden vaak 3 à 4 dwarsbalken nodig heeft.
Hanteer 1 zak snelbeton per paal of poer en 2 zakken bij zachte ondergrond en dikkere palen. U hoeft bij ons snelcement bovendien niet te mixen, wel zo handig.
Paalhouders met een pin moet je altijd in de grond betonneren. De pin zelf moet volledig in de grond zitten, wat ongeveer zo'n 70 centimeter is.
De grondboor met een diameter van 7,5 cm is geschikt voor het plaatsen van tuinpalen van 6,5x6,5 en 6,8x6,8 cm. De boor met een diameter van 9 cm is geschikt voor tuinpalen tot 8,8x8,8 cm.
Snelcement. Cement is bij het plaatsen van schuttingen of veranda's nodig om de fundering stevig vast te zetten. Zo wordt snelcement, ook wel speedmix of snelbeton genoemd, gebruikt om schuttingpalen stevig in de grond te plaatsen. Maar ook voor het vastzetten van betonpoeren voor houtconstructies of instortankers.
Stap 1: gaten boren voor de betonpalen
Boor gaten van minimaal 70 cm. diep. Dit gaat het eenvoudigst met een grondboor.
Stap 1: Maak met een grondboor de gaten voor de betonnen palen en tussen de gaten een sleuf voor de betonband. Stap 2: Plaats de palen in de gaten plaatsen met daartussen de betonbanden of onderplaten met rotsmotief. Stap 3: Stort snelbeton bij de palen in het gat, zodat deze stevig blijven staan.
Je hoeft geen kring te maken. Je kunt gewoon op doodlopende draden spanning zetten. De stroomkring wordt pas gesloten als een dier contact maakt.
Schrikdraad is niet dodelijk maar bij aanraking alleen onaangenaam. Een afscheiding onder een dodelijke elektrische spanning komt echter ook voor.
Schrikdraad testen met apparaten van Koltec
De simpelste meet alleen de puls, de meest uitgebreide meet de spanning, maar ook de stroom en bij een bepaalde verhouding ook de richting waarin de stroom wegloopt. Met deze laatste meter, de detector, kunt ook eenvoudig fouten in de afrastering opsporen.
Voor kleinvee zoals schapen wordt er vaak voor paaltjes van rond 1 meter gekozen, voor paarden worden er vaak prikpalen uitgezocht van rond 1 meter 50.
Rol het schapengaas uit langs de palen. Sla met een hamer het gaas vast met een kram om het gaas op zijn plek te houden. Wanneer de hele rol is uitgerold en op de gewenste plek staat, kan je er meerdere krammen in slaan om het definitief vast te zetten.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Naast Bankirai hebben wij ook houtproducten van Azobé hardhout in ons assortiment. Deze hardhoutsoort is nog wat duurzamer dan Bankirai, omdat het erg goed tegen vocht kan en ook in direct contact met grond en vocht lang meegaat. Om die reden wordt Azobé ook vaak als damwand gebruikt.
De houten betonschutting staat bekend om het feit dat het een stevige schutting is en is daardoor ook een van de populairste. Onder de houten schuttingen vallen de grenenhouten schutting en het zwarte gedompelde hout. Ook zijn deze houten schuttingen erg populair.