Een gembershot is goed voor je spijsvertering. Het kan namelijk ondersteunen bij het neutraliseren van de zuurgraad van de maagsappen, waardoor het verteringsproces beter kan gaan verlopen. Het gembershot kan daarnaast klachten als een opgeblazen gevoel en brandend maagzuur verminderen.
Wij adviseren om twee tot drie gember shots maximaal per dag te nemen.
Probeer eens een gember shot als je begint te niezen of te hoesten. Wil je je lichaam dat beetje extra geven met een gezond drankje? Drink dan elke dag een gembershot van 3cl. Dat is al genoeg.
Gember biedt een bom van gezonde eigenschappen. Het bevat vezels en diverse vitamines en mineralen die je lichaam beschermen tegen ontstekingen. Het helpt tegen misselijkheid en menstruatiekrampen en het bevordert de opname van voedingsstoffen terwijl het anderzijds je insulinegehalte helpt te reguleren.
Wanneer neem je een gembershot? Vlak voor een maaltijd is een populair moment maar je kunt een gembershot ook prima in de ochtend nemen.
Gemiddeld zit er dertig gram gember in gembershot, niet mis. Maar net als met sinaasappelsap zitten er ook aardig wat suikers in, vaak doordat er fruit aan toegevoegd is zoals appels. Een gembershot is gelukkig klein, maar het blijven overbodige suikers.
Het verband tussen gembershots en afvallen is al meermaals aangetoond uit wetenschappelijk onderzoek. Gember stimuleert in de eerste plaats het metabolisme, waardoor je lichaam efficiënter vet verbrandt. Je kan dit meten met de Lumen Metabolisme Tracker.
Een gembershot is goed voor je spijsvertering. Het kan namelijk ondersteunen bij het neutraliseren van de zuurgraad van de maagsappen, waardoor het verteringsproces beter kan gaan verlopen. Het gembershot kan daarnaast klachten als een opgeblazen gevoel en brandend maagzuur verminderen.
Gember zorgt ervoor dat je huid een gezonde glans en een egalere teint krijgt. Hiermee gaat het vroegtijdige huidveroudering tegen. Wanneer je last hebt van veel acne kan gember helpen je huid te kalmeren. Dit komt door de zuiverende en ontstekingsremmende werking.
Omdat gember de stofwisseling op gang helpt, is gemberthee een perfecte remedie voor maag- en darmklachten. Mocht je dus last hebben van obstipatie of maagklachten, kan het geen kwaad wat vaker gemberthee te drinken of gember in je eten te verwerken.
Gember bevat een chemische stof die 'gingerol' heet. Gingerol prikkelt onze smaakpapillen een beetje zoals peper dat ook doet.
Algemene bijwerkingen
Bij gebruik van gember, vooral in poedervorm, worden soms brandend maagzuur, maaglast, diarree en verhoogde menstruele bloeding gerapporteerd (1,2).
Het National Center for Complementary and Alternative Medicine deed hier onderzoek naar en vond dat kan gember voor bijwerkingen kan zorgen zoals gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen. Maar dat is niet alles, bij een hoge dosis gember kan je ook last krijgen van brandend maagzuur en diarree.
Gember in de keuken
Gember is lekker in zowel hartige als zoete gerechten en kent vele toepassingen. Zo bevatten ontbijtkoek en speculaas gember. Maar ook bestaat er gemberjam, gekonfijte gember, ginger ale en gemberbier. In de Indonesische en Aziatische keuken wordt veel gember gebruikt.
Gember werkt ontstekingsremmend door de actieve stoffen gingerol en paradol. Gember heeft nog veel meer voordelen. Het beschermt het darmslijmvlies, voorkomt misselijkheid en heeft antivirale eigenschappen. Omdat gember endorfine activeert zorgt het ook voor een geluksgevoel en kan het pijn onderdrukken.
Gember thee drinken of gewoon gember eten kan positieve effecten hebben op de gezondheid. Zo kan gember helpen bij menstruatieklachten, migraine en griep. Ook is uit onderzoek gebleken dat gember het hongergevoel kan stillen. Gember zorgt er namelijk voor dat er meer voedingsstoffen worden opgenomen.
Ik heb mijn stuk gemberwortel in mijn eigen slowjuicer geperst. Dit is wat ik overhield na het persen. Ongeveer 75 ml sap en ongeveer 100 gram pulp. Dit sap is HEEL HEFTIG.
Gooi 'm in de vriezer
Zo blijft het shotje tot 3 dagen goed als je 'm in de koelkast bewaart en zelfs 3 maanden in de vriezer. Zorg er dan wel voor dat je de gembershot zo snel mogelijk na het afhalen in de vriezer stopt. Zo behoud de shot zijn vitaminen en mineralen en kun je 'm langer bewaren.
Schil en snijd de gember in stukjes. Doe het citroensap, de gemberstukjes en eventueel de honing of ahornsiroop in een blender of in een kom met staafmixer en mix. Giet het mengsel in een fles en bewaar in de koelkast. Het drankje is enkele dagen houdbaar.
Gember heeft antivirale en bacteriedodende werking. Je kunt het vers geven maar je kunt er ook thee van zetten.
GEMBER BEWAREN IN DE KOELKAST
Dit is niet verkeerd, maar in de koelkast gaat de gember langer mee. Wikkel de gember in een stuk keukenpapier en doe in een afgesloten vershoudbakje. Zet het bakje vervolgens in de groentelade van de koelkast. Hierdoor blijft de gember ± 3 weken lang houdbaar!
De schil van gember is bruin en droog, maar in feite is hij perfect te eten. Koop je een gemberknol in de supermarkt, dan volstaat het om de schil goed af te spoelen. Je kan eventueel ook een spons gebruiken. Hoe ouder de gember, hoe taaier en droger de schil.
Gember versterkt je immuunsysteem. De combinatie van hoge concentratie antioxidanten en vitamine C in gember geven jouw immuunsysteem niet alleen een flinke boost, die verkoudheid krijg je met gember ook sneller getackeld. Komt nog bij dat gember slijmoplossend werkt en keelpijn verzacht.
Gember, ook wel djahe, komt van de gemberplant en kan het immuunsysteem mogelijk versterken. Een goed immuunsysteem beschermt je tegen infecties, verkoudheid en griep. Voeg bijvoorbeeld wat gember toe aan fruit als banaan en appel en laat je verrassen.
“Een gembershot koop je tegenwoordig gewoon bij je dichtstbijzijnde supermarkt.”