Een Epiloog is een toevoeging aan het einde van een literair werk met aanvullende informatie die betrekking heeft op het voorafgaande verhaal. Het kan een interne monoloog zijn van het hoofdpersonage, of een toelichting op de huidige situatie van de karakters uit het verhaal.
Een epiloog (ook: nawoord, narede of naspel) is een tekst of muziekstuk dat aan het einde van een verhaal, toneel- of muziekstuk komt. Bij een verhaal en een toneelstuk wordt het vaak gebruikt om nadere uitleg te geven over de inhoud van het werk, of om te vertellen wat er nadien met de hoofdpersonen is gebeurd.
Een epiloog vertelt wat er na het verhaal is gebeurd met de hoofdpersonen of doet verdere uitleg over het verhaal. In een nawoord vertelt u als schrijver over het schrijfproces en bedankt u de mensen die u gesteund hebben en/of waarmee u heeft samengewerkt.
Verschil tussen een proloog schrijven en epiloog schrijven
Een proloog is iets anders dan een epiloog. Een proloog komt namelijk voorafgaand aan het verhaal, een epiloog komt na verhaal. Waar een proloog vaak direct in het verhaal springt, vertelt een epiloog wat er na het verhaal gebeurde.
Het gaat daarbij om een zeer korte individuele tijdrit over maximaal 8 kilometer als eerste rit van een rittenwedstrijd (etappekoers) bij de mannenelite; bij de vrouwen en junioren (jongens en meisjes) geldt een maximale afstand van 4 kilometer volgens de regels van de UCI.
Nawoord is maximaal 3 à 4 alinea's. Nawoord staat voor de literatuurlijst en na de conclusie/discussie/aanbevelingen. In het nawoord staat vermeld wat ik heb geleerd. Het nawoord is persoonlijk maar in een professionele stijl geschreven.
De proloog doet zijn werk en mag blijven. Het doel van de proloog is om de lezer te prikkelen en nieuwsgierig te maken. Belangrijk is om vragen op te werpen, maar maak het niet te ingewikkeld. Wanneer je te veel of te weinig informatie geeft, zal de lezer afhaken.
Een intro kunt u op verschillende manieren vormgeven. De ene schrijver schrijft een samenvatting van het boek als intro, andere schrijvers gebruiken een stuk uit een hoofdstuk dat veel vertelt over de inhoud. Er zijn ook schrijvers die recensies gebruiken als intro van het boek.
Een Epiloog is het tegenovergestelde van een Proloog, die juist aan het begin van een literair werk wordt opgenomen.
De datum, de naam van de ontvanger en een standaardboodschap toevoegen is ook zo gebeurd. Schrijf bijvoorbeeld iets algemeens als: “Veel leesplezier.” “Leuk dat je zo enthousiast bent over mijn boek.”
Iedereen kan een boek schrijven, maar als het niks voorstelt wil niemand het lezen. En zelfs bij een goed boek is er geen garantie op een succesvolle verkoop. Een voordeel: het is een stuk makkelijker om een goed non-fictieboek te schrijven dan een goede roman.
Je kunt een cursus doen of een opleiding volgen waar je de kneepjes van het schrijversvak leert. Om bijvoorbeeld schrijver bij een krant te worden, ga je naar de School voor Journalistiek. Zou je liever het script voor een film willen schrijven? Dan kun je een cursus scenarioschrijven volgen.
Schrijf je daarentegen 1000 woorden per dag, maar kun je alleen doordeweeks een uur schrijven, dan ziet het er voor jou zo uit: 1000 x 5 = 5000 woorden per week. 80.000 : 5000 = 16 weken (waarvan 5 schrijfdagen per week). Na ongeveer 4 maanden heb jij dan de eerste versie van je boek af.
Een voorwoord of nawoord schrijven is niet verplicht, maar komt wel vaak naar voren bij het schrijven van een werkstuk, scriptie of rapport.
Een nawoord is een terugblik op de periode van het schrijven van je scriptie of onderzoek. Je vertelt over je ervaringen en wat je hebt geleerd. In je nawoord kun je tevens mensen bedanken als je dit nog niet hebt gedaan in een voorwoord of dankwoord.
Slot: meestal is dit de conclusie of samenvatting. Het kan ook zo zijn dat je je eigen mening over het onderwerp moet geven of dat je terugblikt op het schrijven van het verslag. Wat heb je er van geleerd?
Verschil tussen tijdrit en proloog
Als je een volger bent van het wielrennen heb je vast gemerkt dat men wel eens spreekt over een proloog. We spreken over een proloog als de tijdrit korter is dan 8 kilometer. Bij de vrouwen geldt een maximale afstand van 4 kilometer volgens de regels van de UCI.
Wat is een proloog Tour de France? Sinds 1967 begint de Tour de France gewoonlijk met een proloog of korte individuele tijdrit van ongeveer 5 à 10 kilometer. Een proloog kan officieel maximaal 8 kilometer lang zijn. Daarom wordt een openingstijdrit die langer is, aangemerkt als eerste etappe.
Motto Soms bevatten romans een motto: dit staat dan in de vorm van een klein tekstfragment voor in het boek (een citaat uit een gedicht, een andere roman of een songtekst). Een schrijver neemt een motto natuurlijk niet zomaar op; hij of zij vindt deze woorden toepasselijk en veelzeggend voor zijn eigen verhaal.
Een motto is een kort tekstfragment voorin een boek. Meestal is dit geen zelfbedachte tekst, maar een citaat van iemand anders. Vaak zegt het motto iets over het thema van een verhaal.
Het binnenwerk begint op de rechterpagina en eindigt op de linker pagina. Hierdoor zijn alle linker pagina's de even pagina's en alle rechterpagina's de oneven pagina's. Wanneer het binnenwerk van de almanak gedrukt gaat worden, staan de pagina's in een vaste volgorde op een drukvel.