Bij gebrek aan zuurstof in het water gaan vissen meer aan het wateroppervlak zwemmen, het bovenste waterdeel.Ze happen daar naar lucht. Het luchthappen bij vissen wordt veroorzaakt door gebrek aan zuurstof. Als meedere vissen dit gedrag vertonen dan kan je het beste het water verversen.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
Een vis heeft geen longen om dat te doen, maar kieuwen. Water stroomt in de bek van de vis, langs de kieuwen. Daar wordt de zuurstof uit het water gefilterd en komt het in het bloed van de vis. Door de kieuwopeningen stroomt het zuurstofarme water weer uit de vis.
Een vis kan hooguit tien minuten leven buiten water. Dus langer dan dat is het zeker niet. Maar doorgaans zal hij vrijwel meteen sterven als hij levend door een vogel wordt ingeslikt.
Door het kleine wateroppervlakte en het stilstaande water krijgen vissen snel zuurstoftekort. Dit is te herkennen aan de vissen die naar boven gaan, omdat het water bovenin extra zuurstof bevat. Maar wanneer de vis geen kracht meer heeft door het zuurstoftekort zal de vis op de bodem gaan liggen.
Brasem en blei leeft vooral dicht bij de bodem, waar het licht minder goed komt. Geel aas en geel voer is daar dus beter zichtbaar. Vissen kunnen ook door het wateroppervlak heen kijken.
Vissen slapen niet met hun ogen dicht maar met hun halve hersenhelft die in slaap gaat. Motorieke functies blijven aan staan maar de vis wordt wel wat slomer. Elk schokje of licht kan er voor zorgen dat de vis weer wakker schrikt. De vissen gaan lager en rustiger zwemmen als ze gaan slapen.
Als je hem helemaal blij wilt maken dan leg je in het aquarium een grote steen of een huisje waar hij zich achter kan verstoppen. Dan voelt hij zich nog veiliger. Zo, waterplantjes erbij. Zo ziet het er wat gezelliger uit, vissen kunnen zich daar ook achter verstoppen.
Omdat vissen hun zuurstof uit het water halen door het met hun kieuwen te filteren, is het noodzakelijk om een aquarium filterpomp te hebben om de uit het water genomen hoeveelheden aan te vullen.
Een van de belangrijkste dingen om goed in de gaten te houden bij de verzorging van vissen is de waterkwaliteit. Vissen 'gewoon' in het kraanwater laten zwemmen is geen optie. Het water moet aan specifieke eisen voldoen willen de vissen er in kunnen overleven.
Water. Leidingwater is geschikt om goudvissen in te houden. Een matige tot hoge waterhardheid (9-16 dGH) en neutrale tot basische pH (6,5 tot 8,5) is ideaal. Goudvissen kunnen vrij goed tegen schommelingen in de waterwaarden, maar vermijd dit zoveel mogelijk om stress bij de vissen te voorkomen.
Goudvissen, Danio's, vijvervissen en sluierstaarten kunnen op koud water.Guppen, enkele dwerggarnalen en Platy's kunnen op kamertemperatuur en koudwater van +-19 graden. Zonder aquarium heater als de watertemperatuur niet veel schommelt.
In een goed draaiend aquarium is een zuurstofpomp vaak niet direct noodzakelijk. De vissen krijgen voldoende zuurstof door de beweging van het wateroppervlak.
De pH waarde (zuurtegraad)
Voor een startersaquarium / gezelschapsaquarium is de ideale waarde 6,8 (tot maximaal 7,5). Ligt de waarde lager dan 6,8 is het aquarium te zuur. Hoger dan 7,5 is het water basisch. Algen groeien erg goed tussen de 7,5 en 8,5 PH.
Wij adviseren om eenmaal per week een kleine hoeveelheid water (ca.10%) te verversen. Hierdoor blijven de waterwaarden in balans en voorkom je schommelingen hiervan. Door een grotere hoeveelheid water (meer dan 50%) te verversen, wordt het evenwicht in de aquariumbiotoop verstoord en raken de waterwaarden uit balans.
Vissen kunnen horen en daarom van geluiden afschrikken. Geluiden onder water verplaatsen zich gemakkelijk en snel. Deze trillingen gaan ongeveer 4 keer zo snel als trillingen die door de lucht worden overgedragen. Op deze trillingen reageren de vissen.
Vissen hebben een groot hart en veel liefde te geven. Ze zien altijd het goede in iemand en kunnen zich goed inleven in anderen. Een Vissen-kind leeft erg mee met andere kinderen of met dieren. Vissen geven liever dan dat ze nemen en delen hun geluk graag met anderen.
Zoek in plaats daarvan een plek met livemuziek of een leuk optreden – zoals een Spaans restaurant met een flamencoband, of een jazzclub waar je ook kunt eten. Vissen staan ook bekend als dromers en idealisten, wat zich soms in hopeloze romantiek kan uiten.
Ook deze kleine gaatjes spelen een belangrijke rol in hoe vissen horen. Via deze gaatjes, die in contact staan met een gevoelige zenuw, kan de vis trillingen uit het water opvangen. Vissen kunnen dus op twee en soms zelfs drie manieren 'horen', je zou bijna kunnen zeggen dat ze één groot oor vormen.
Slaap bij vissen anders dan bij zoogdieren
In tegenstelling tot zoogdieren hebben vissen geen oogleden en hebben ze geen duidelijke slaapcyclus. In plaats daarvan rusten vissen door middel van periodieke rustperiodes gedurende de dag en nacht. Deze rustperiodes worden vaak aangeduid als 'sluimeren'.
Soorten zoals guppen en koraalvissen, die in de bovenste waterlagen leven, hebben ogen die gevoelig zijn voor vrijwel het hele lichtspectrum, inclusief UV. Maar voor veel soorten die wat dieper in de waterkolom leven, heeft het geen nut om bijvoorbeeld rode tinten goed te kunnen zien.
Regen verhoogt zuurstofgehalte
Als de regendruppels het water opzwepen, neemt het zuurstofgehalte aan het oppervlak van het water toe. Ook daardoor kunnen de vissen actiever worden en eerder op het aas af gaan. Veel vissen komen bovendien liever uit hun schuilplaats als het schemert of als de nacht invalt.
"In de Nederlandse zoete wateren zwemmen miljoenen vissen en de kans dat ze mensen bijten is ontzettend klein. De vissen in Nederland eten namelijk geen mens. Het is zo uitzonderlijk dat ik er zelfs van opkijk", zegt hij tegen EditieNL. Zoetwatervissen zijn voor ons niet gevaarlijk.
"De meest voorkomende oorzaak van het op de kop zwemmen van een vis is een probleem met de zwemblaas. De zwemblaas is een orgaan in de buik van de vis die gevuld is met gas. Het is een soort met lucht gevulde ballon in de vis.