Water (drinkwater)Het kraanwater in Tsjechië is veilig om te drinken. Vanwege het gebruik van chloor ter zuivering kan de smaak tegenvallen. Als u een gevoelige maag heeft wordt aangeraden mineraalwater te drinken.
Als u naar Tsjechië reist, heeft u een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart (ID-kaart) nodig, waarmee u zich kunt identificeren. Voor Tsjechië is een ID-kaart voldoende om mee te reizen. Uw paspoort of ID-kaart moet geldig zijn tijdens uw gehele verblijf in Tsjechië.
Vermijd onveilige gebieden wanneer het donker is, zoals Václavské náměstí en het park naast het grote treinstation Hlavní Nádraží. De eerste plek is een verzamelplaats voor drugsdealers en prostituees, en in het park zitten veel dakloze mensen.
Munteenheid: Tsjechische kroon (CZK).
Praag, Tsjechië
De meeste bezienswaardigheden en musea in Praag zijn gratis en als je even op een terrasje wil uitrusten heb je aan een tientje voor een gehele maaltijd meer dan genoeg. Natuurlijk kun je het zo goedkoop of duur maken als dat je zelf wil, maar Praag hoeft absoluut niet duur te zijn!
Op toeristische plekken kun je met de euro terecht, maar tegen een ongunstigere koers. Je komt in Praag een heel eind met je bankpas, maar op sommige plekken kun je 'ouderwets' alleen met contant geld betalen.
Het kraanwater in Tsjechië is veilig om te drinken. Vanwege het gebruik van chloor ter zuivering kan de smaak tegenvallen. Als u een gevoelige maag heeft wordt aangeraden mineraalwater te drinken.
Op andere plekken is dit echter vaak niet mogelijk, dus zorg ervoor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft. Geld opnemen kan in Tsjechië met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Voor reizen naar Tsjechië hoeft u uw pas niet op wereldstand te zetten.
Desondanks wordt er in Tsjechië niet met de euro betaald, zoals in Slowakije. De officiële munteenheid van Tsjechië is de Tsjechische kroon (Kč/CZK). Op veel plekken, vooral bij de Duitse en Oostenrijkse grens, worden ook euro's geaccepteeerd, maar het is handig om ook Tsjechisch geld te hebben.
De fooi bedraagt maximaal 15% van de rekening.
Goedkoop eten is in Praag niet zo moeilijk. Het leven in Praag is niet duur en voor minder dan tien euro kun je hier genieten van een volledige maaltijd. Het barst van de leuke restaurants en cafés in Praag en er zijn dan ook talloze zaakjes te vinden waar je heerlijk kunt eten.
Met een gemiddelde prijs van 1,63 euro per flesje bier is Praag de goedkoopste Europese bestemming om alcohol te drinken. Een glas wijn kost omgerekend 2,04 euro, en een wodka met jus d'orange staat in de Tsjechische hoofdstad Praag op de prijslijst voor gemiddeld 3,67 euro.
Mocht je toch echt geld moeten wisselen, doe dit dan bij eXchange op Kaprova 14/13. Dit is de plek die ook door de bewoners van Praag zelf wordt geadviseerd als je dan toch geld moet wisselen.
Praag is een heel veilige stad waar mensen zich op elk uur van de dag veilig kunnen voelen, ook op de soms slecht verlichte plaatsen.
Hoeveel geld heb je nodig voor één dag Praag
Je kunt met 1000 kronen per persoon per dag al heel veel, afhankelijk van je uitgavepatroon uiteraard (gemiddeld biertje 50 kronen, lunch inclusief drankjes 200-400 kronen, diner inclusief drankjes 300-800 kronen, bezoeken attractie/museum 100-300 kronen).
Het is aan te raden geld om te wisselen bij Tsjechische banken en wisselkantoren vanwege de gunstige koersen ten opzichte van die in Nederland. Geld wisselen bij hotels of campings is juist weer af te raden vanwege de hoge kosten. U kunt ook gewoon pinnen bij een van de vele geldautomaten kosten te besparen.
Wellicht heb je al wel eens gehoord dat Tsjechië goedkoop is. We zijn meerdere keren naar Tsjechië geweest en hoewel het echt geen budgetbestemming (meer) is, liggen prijzen wel een stuk lager dan in bijvoorbeeld Oostenrijk en Duitsland, terwijl de kwaliteit vergelijkbaar is.